Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΜητσοτάκης: Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς "πράσινου ρεύματος" στον κόσμο η Ελλάδα-Μήνυμα για...

Μητσοτάκης: Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς “πράσινου ρεύματος” στον κόσμο η Ελλάδα-Μήνυμα για το “μοντέλο” ανάπτυξης

Σήμα για το ρόλο της πράσινης ενέργειας στο νέο παραγωγικό μοντέλο, εν όψει και τις δημοσιοποίησης προς διαβούλευση του νέου αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, έδωσε ο Πρωθυπουργός, χθες, μιλώντας στο Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie.

“Η ελληνική οικονομία είναι καλά διαφοροποιημένη, ικανή να επιτυγχάνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν πρόκειται μόνο για ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά για επενδύσεις από όλο τον κόσμο: από τον τομέα του τουρισμού μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -όπου είμαστε πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στον κόσμο-, τα logistics, τις υποδομές, την υψηλή τεχνολογία, όπου η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ανθηρό οικοσύστημα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.  Συνεπώς, χαίρομαι για το γεγονός ότι δεν πρόκειται πλέον για μια οικονομία που εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό, αλλά για μια καλά διαφοροποιημένη, αναπτυσσόμενη οικονομία” ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του δίνοντας  τον τόνο για τη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα.

“Είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα να λαμβάνει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την απόδοση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι έχουμε αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τις δεξιότητες, την κατάρτιση και τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για σημαντικές ευρωπαϊκές συνεισφορές. Πιστεύω ότι όταν αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα πάρα πολύ επιτυχημένο μέτρο” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Αυτό που έχουμε πει είναι ότι χρειάζεται να διοχετεύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγικότητα, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε είναι βιώσιμη, είναι φιλική προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις που ενθαρρύνουμε τώρα στον τουρισμό έχουν ως γνώμονα τη βιωσιμότητα. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε την υπέροχη χώρα μας στην αναζήτηση της ανάπτυξης.

Άρα, από την άποψη αυτή, πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, μέχρι ζητήματα που αφορούν στις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας, αποβλέπουν στην αλλαγή του μείγματος της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουμε την προσαρμογή σε έναν κόσμο με πολύ περισσότερες προκλήσεις. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρόκληση της δεύτερης θητείας μας.

Δεν πρόκειται μόνο για τους αριθμούς ανάπτυξης, αλλά για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των μισθών. Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα, αυτά είναι τα πράγματα που ο κόσμος θα προσέξει πραγματικά, διότι το μέγεθος της μακροοικονομικής ανάπτυξης δεν είναι αντιπροσωπευτικό της συνολικής εικόνας, αν δεν αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί και αν δεν μειωθεί η ανεργία” συμπλήρωσε και έδωσε τον τόνο για την πορεία των εξελίξεων σε ένα άλλο βασικό μέτωπο, αυτό του χρέους.

Μείωση χρέους

“Η οικονομία μας υπεραποδίδει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το χρέος μας βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Για μια χώρα που ήταν για πολύ, πολύ καιρό το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, όλα αυτά φανερώνουν σημαντική πρόοδο, κατά την άποψή μου” ανέφερε μιλώντας την τηλεόραση του Bloomberg ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο για μια νέα πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο.

Στο φόντο αυτό, βήμα – βήμα επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο,  εκμεταλλευόμενο το θετικό μομέντουμ στις αγορές για την Ελλάδα, να “σβήσει” ακριβά δάνεια και να ελευθερώσει πόρους για την οικονομία, σε μια συγκυρία που η χώρα αναζητά αναπτυξιακό “βηματισμό”.

Ο λόγος για ετήσιες αποπληρωμές ύψους 2,645 δισ. ευρώ για τα έτη 2026-2028, από τα 39,540 δισ ευρώ των υπολοίπων χρωστούμενων από το 1ο Μνημόνιο, Να σημειωθεί ότι τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το euribor 3μηνου είναι 3,743%.

Έτσι, με  βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το Σεπτέμβριο να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στον ESM για τη λήψη ειδικής δάνειας, ώστε μέρος της εξαγοράς να πραγματοποιηθεί με χρήματα από το “πυρήνα” των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 15,8 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα 5 δισ. ευρώ, που θα καταβληθούν έως το τέλος του χρόνου, προέρχονται από τον πυρήνα του “μαξιλαριού”, που ήταν διαθέσιμο για ώρες δύσκολες, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο του 2025. Συνολικά το “μαξιλάρι” σήμερα  φτάνει στα 36,1 δις. ευρώ.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέτασαν το όλο ζήτημα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Πιερ Γκρεμένια, καθώς το ποσό αυτό από τον πυρήνα του“μαξιλαριου” αφορά ποσό που είχε λάβει η Ελλάδα το 2018 στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος ώστε να μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές.

Στη βάση αυτού του θετικού μομέντουμ, που βασίζεται, όμως στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και την καλή χημεία’ με τις αγορές αλλά και τις ΗΠΑ, υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το ελληνικό κράτος έσβησε από τον χάρτη το πρώτο γραμμάτιο από το ευρωπαϊκό δάνειο του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ, ακολούθησε μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που κανονικά έπρεπε να πληρωθούν φέτος και του χρόνου με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το βάρος αυτών των υποχρεώσεων. Επίσης από τον Απρίλιο του 2022 έχουν έφυγαν και οι οφειλές προς το ΔΝΤ.  

Παράλληλα όμως, με αυτές τις κινήσεις, κι εν όψει του πλάνου σχέσεων με τις αγορές, ο ΟΔΔΗΧ και ο επικεφαλής του, ο πολύπειρος Δημήτρης Τσάκωνας, έχει συνεχείς παρουσιάσεις σε επενδυτές στην Ευρώπη, με στόχο την ενημέρωσή τους, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την στρατηγική απομείωσης του δημόσιου χρέους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ