Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον παγκόσμιο κινείται ο εγχώριος κλάδος ΤΠΕ

Με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον παγκόσμιο κινείται ο εγχώριος κλάδος ΤΠΕ

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα πρέπει να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης να εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί την επόμενη χρονιά ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως και το 2025. Εάν μάλιστα το στοίχημα πετύχει η εν λόγω ψηφιοποίηση αναμένεται να ενισχύσει αισθητά την οικονομία της χώρας αλλά και να εκτινάξει την αξία της εγχώριας αγοράς ΤΠΕ σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ειδικότερα και βάσει της στρατηγικής μελέτης, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και παρουσιάστηκε στο συνέδριο Digital Econom Forum που πραγματοποιήθηκε χθες ήδη η αξία της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 2021 στα 6,548 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Χάρη δε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. το 2022, έναντι 6,8 δισ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και να φτάσει σε αξία τα 10,1 δισ. ευρώ έως το 2024 αν η πλειονότητα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (το 80%) έχει απορροφηθεί έως τότε. Σημειωτέον ότι το 80% των έργων αφορά κονδύλια ύψους 4,7 δισ. – 2,2 δισ. επιδοτήσεις και 2,5 δισ. δάνεια – άνευ μόχλευσης.

Ο αναπτυξιακός αυτός ρυθμός θα αφήσει το αποτύπωμά του και στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας 500.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο κι εισφέροντας προστιθέμενη αξία ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2024, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Ο Δημόσιος Τομέας και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες αναμένεται να υποστούν τον πλέον ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό συγκεντρώνοντας παράλληλα τις υψηλότερες επενδύσεις και το ενδιαφέρον των εταιρειών ΤΠΕ.

Ωστόσο στους κλάδους που θα ακολουθήσουν την έντονη ψηφιακή στροφή περιλαμβάνεται και το Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, η Εκπαίδευση, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες Υγείας, η Εφοδιαστική Αλυσίδα και η ΕνέργειαΑντίθετα, ο Κατασκευαστικός Κλάδος, ο Τομέας Ακινήτων και ο Αγροτικός Τομέας.

Η ανάπτυξη γίνεται αισθητή αν λάβει κανείς υπόψη του και την παγκόσμια εικόνα. Ειδικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ΤΠΕ θα κινηθεί φέτος στα 3,648 τρισ. .ευρώ, αυξημένη σε αξία κατά 2,3% έναντι του 2020.

Ο τομέας της Πληροφορικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να διαμορφωθεί σε αξία στο 1,923 τρισ. ευρώ, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 3,6% ενώ πιο υποτονική υπολογίζεται ότι θα είναι η ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα κλείσει στο 1,725 τρισ. ευρώ, επίδοση αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το 2020.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ