Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε το ΚΕΠΕ ή με το Γενικό Λογιστήριο;

Με το ΚΕΠΕ ή με το Γενικό Λογιστήριο;

Το ΚΕΠΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2024 δεν θα ξεπεράσει το 1,9%, εκτίμηση που μέχρι τώρα το καθιστά το πιο… απαισιόδοξο. Από την άλλη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών ναι μεν διόρθωσε προς τα κάτω τον στόχο της ανάπτυξης (από το 2,9% στο 2,5%) αλλά παραμένει το πιο … αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ποιος λοιπόν από τους δύο θα βγει αληθινός; Το αν έχει σημασία, φαίνεται από το ακόλουθο στοιχείο: σε ΑΕΠ της τάξεως των 220 δις. ευρώ η διαφορά του 0,6% ισοδυναμεί με περίπου 1,3 δις. ευρώ. Είναι καλύτερο να έχεις αυτό το εισόδημα στην οικονομία σου ή να μην το έχεις; Προφανώς ισχύει το δεύτερο καθώς όσο περισσότερο το ΑΕΠ, τόσο περισσότερα τα φορολογικά έσοδα, τόσο καλύτερη η αναλογία του χρέους.

Μπαίνουμε λοιπόν στην «καυτή» περίοδο η οποία θα κρίνει το αν η πλάστιγγα θα γείρει προς τη μια ή προς την άλλη πλευρά. Καθοριστικής σημασίας θα είναι το εισόδημα της οικονομίας στο τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε. Με δεδομένη την πτωτική πορεία των εξαγωγών, το που μπορούν να φτάσουν τα τουριστικά έσοδα είναι καθοριστικής σημασίας για το ισοζύγιο (άρα και για το ΑΕΠ). Από την άλλη, το έξτρα δισεκατομμύριο που θα κάνει τη διαφορά, θα πρέπει να έρθει ή από το… μέτωπο των επενδύσεων (όπου εκεί προς το παρόν δεν αποτυπώνονται οι πολύ εντυπωσιακές επιδόσεις που θέλει η κυβέρνηση) ή από το μέτωπο της κατανάλωσης.

Το πρώτο τρίμηνο έκλεισε κάτω από τον πήχη του 2,5% ενώ για το δεύτερο οι περισσότεροι (και το ΚΕΠΕ) περιμένουν ότι το ποσοστό ανάπτυξης θα συγκρατηθεί κάτω από το 2%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο πρώτο εξάμηνο έχουμε μείνει κάτω από τον πήχη και θα πρέπει στο β’ εξάμηνο να πατηθεί το γκάζι. Είναι εφικτό; Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ