*Κλειστή χθες η Wall Street- αργία λόγω Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας- υποτονικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.
*Η Έκθεση της Κομισιόν, από τα λίγα ενδιαφέροντα της χθεσινής συνεδρίασης. Σε ότι μας αφορά, επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 2% έναντι 0,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το 2023. Με πρόβλεψη για 2,2% (2024) και 2,3% (2025). Είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως και να το δει κάποιος. Αλλά με πληθωρισμό στο 2,8% και 2,1% αντίστοιχα το καθαρό αποτέλεσμα είναι οριακό. Σταθερά μακράν βαρύτερο πρόβλημα η ακρίβεια. Τι σημειώνεται στην Έκθεση: Οι πιέσεις στις τιμές, όμως, αναμένεται να υποχωρήσουν μόνο σταδιακά, λόγω του συνεχούς υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων και της σταθερής αύξησης των μισθών, η οποία τροφοδοτείται από τις πιο σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.
*Την ίδια ώρα όμως, την απόφαση να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για επτά κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία) ανακοίνωσε η Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Παρίσι και Ρώμη, στο στόχαστρο. Κυρίως η περίπτωση της Γαλλίας που ορισμένοι (Bloomberg) προσομοιάζουν με αυτήν της Ελλάδας. Ανησυχεί το σταθερά ευρύ spread, το γαλλικό έχει φτάσει τις 32 μονάδες βάσης από τότε που ο Μακρόν ζήτησε πρόωρες εκλογές, ενώ ορισμένοι επενδυτές λένε ότι θα μπορούσε τελικά να φτάσει τις 100 μονάδες βάσης, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά όταν η κρίση δημόσιου χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.
*Από το Economist η αναφορά για τον Μακρόν: Στα “ζάρια” παίζει την γαλλική οικονομία ο Μακρόν, η κίνηση του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές- την επομένη της συντριβής του- παραπέμπει σε ψυχαναγκαστικό τζογαδόρο (δεν το λέει η DeA, σε σχετικό άρθρο του Economist το είδα…). Θα επιμείνω στο σχετικό άρθρο: (Η Liz Truss χλευάστηκε ασύστολα επειδή έμεινε στην εξουσία όσο ένα μαρούλι στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ. Ο Gabriel Attal, ο Γάλλος πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο, μπορεί να αποδειχθεί ότι άντεξε μόλις και μετά βίας περισσότερο από ένα ανοιχτό πακέτο πατατάκια στο πίσω μέρος του ντουλαπιού). Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει ο τζόγος, ειδικά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Παίξτε τα όλα για όλα! Προκηρύξτε εκλογές! Αλλάξτε το σύνταγμα! Περιστασιακά αυτό μπορεί και να λειτουργήσει. Πολύ συχνά το κόλπο αποτυγχάνει και ο εμπνευστής του ξεχνιέται σιωπηλά. Αυτό είναι το πολιτικό προσωπικό μας, στην Ευρώπη. Προβληματισμός στους γνώστες της υπόθεσης.
*Επιμένει η Eurostat στην αναδρομική “εγγραφή” στον προϋπολογισμό παλαιών χρεών-που τότε/την περίοδο δημιουργίας τους δεν υπήρχε υποχρέωση συμπερίληψης. Συγκεκριμένα αφορά “χρέος” με τη μορφή της απαίτησης έναντι αναβαλλόμενης φορολογίας. Το DTC βαραίνει, κυρίως τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Αλλά και οι εγγυήσεις που παρείχε το ελληνικό Δημόσιο- μέσω των “Ηρακλή” Ι και ΙΙ- στις τράπεζες- τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λ.π. Θυμόμαστε πως τόσο ο ESM όσο η ECB έχουν απαντήσει- στην Eurostat- δικαιώνοντας την ελληνική πλευρά. Το γιατί ξανά- “ξεθάβει” το θέμα τώρα, η Στατιστική Αρχή είναι το ερώτημα. Και το προχωράω, τι θα συμβεί εάν- ο μη γένοιτο- περάσει της Eurostat; Θα πρέπει να αυξηθεί το ονομαστικό δημόσιο χρέος κατά μερικές δεκάδες δις ευρώ και να «εξαερωθεί» η πρωτοφανής εικόνα βελτίωσης που έχει καταγραφεί για την μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους… Υποθέτω πως, κυρίως στον ΟΔΔΗΧ και ενήμεροι θα είναι και θα εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα/λύσεις. Για να δούμε, στα υπόψη ούτως ή άλλως. Πρακτικά, παρότι δύσκολα- πολύ δύσκολα, εκτιμά πηγή την οποία εμπιστεύομαι- θα περάσει της Eurostat, το πρόβλημα έγκειται στην δυσκολία που έχει- προσωρινά- ο “Ηρακλής ΙΙΙ-.
*Η συγκυρία δεν επιτρέπει και μεγάλες καθυστερήσεις, είναι και σε εξέλιξη η διαδικασία συγχώνευσης Attica Bank- Παγκρήτιας.
*Προς τέλος Ιουνίου τα σημαντικά, αρχικά στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- και 30 ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Γαλλία. Μία εβδομάδα μετά ο δεύτερος, με τα “όργανα” σε παράταξη, από τώρα.
*Νέα υποχώρηση για τον CAC40 χθες στο Παρίσι, στις 7.584 (-0,58%). Παρά “τσίμπησε” το γαλλικό 10ετές, στα 3,155% έναντι 3,936% του ιταλικού, 3,149% του πορτογαλικού και 3,615% του αντίστοιχου ελληνικού. Δύο τινά: η Γαλλία με οικονομία 3 κλίμακες υψηλότερα της Πορτογαλίας, δανείζεται/κοστολογείται ακριβότερα. Η Ελλάδα είναι η μόνη με 10ετές που η απόδοσή του μειώνεται.
*Για τις ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη για Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, νέους φορείς κάτι λίγα- τροχιοδεικτικά για το ότι γνωρίζουμε πολλά περισσότερα- είχαμε χθες στην DeA. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης είδα “δεξιά-αριστερά” διασταυρούμενα πυρά, άρχισαν τα όργανα η πρώτη σκέψη μου. Τι για μετατροπή ΔΕΚΟ σε “μικρές ΔΕΗ” κ.λ.π. Μα καλά τόσα χρόνια οι εν λόγω ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου δεν είναι; Έχετε διαπιστώσει να αλλάζουν και πολλά; Ωστόσο, είναι ξεκάθαρη η αναφορά σε-ΠΡΟΣΕΞΤΕ- για απελευθέρωση των αμοιβών των διευθυντών και των γενικών διευθυντών των θυγατρικών του Υπερταμείου που βρίσκονται εκτός γενικής κυβέρνησης και συνεπώς “δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα”. ΕΔΩ είναι τα ωραία. Για να μην ξανά αναφερθώ στους…φίλτατους μου της ΕΧΑΕ- αλλά όχι μόνον- με τα 500χίλιαρα plus, καθότι για συγκεκριμένους “λεφτά υπάρχουν”, προφανώς στην αυλή τους φύονται τα “λεφτόδενδρα”. Και προσπάθησε τώρα, εσύ μικροεπαγγελματία να πάρεις ένα δάνειο- αφού η εταιρεία σου είναι non bankable- να πληρώσεις εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ σου ή και να βρεις μηχανικό για καθαρισμό του χωραφιού…
*Άρχισαν, οι πρώτες σοβαρές πυρκαγιές, στην Βάρης- Κορωπίου.
*Πέρασε φίλος από την γ.σ της Motor Oil, πανηγυρικό το κλίμα, μου είπε και πως να μην… όταν η διοίκηση επιβεβαίωσε την διανομή μερίσματος 200 εκατ. ( ! ) Ρεκόρ διανομή, για την ακρίβεια 199,4 εκατ. Στο τραπέζι, Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης (Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) και Πέτρος Τζαννετάκης (Αναπληρωτής Διευθύνων). Όπως είχε πει, επίμονα και κόντρα σε…διαρροές, η DeA της γ.σ θα είχε προηγηθεί το “κλείσιμο” της απόκτησης της “ΗΛΕΚΤΩΡ” από τον όμιλο. Με 3,65% στα 25,58 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, με 2,02% στα 2,52 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
*Προφανώς το είδατε, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1,59% στα 19,18 έφτασε έως τα 19,24 ευρώ- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,46% στα 16,64 έφτασε έως τα 16,82 ευρώ. Σήμερα η τακτική γενική συνέλευση μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα σπουδαία;
*Στα 15,82 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών, τα 9,5 εκατ. στην μετοχή της Εθνικής. Με άνοδο 1,14% στα 8,192 ευρώ. Τα περί Ξηρουχάκη, απλώς δεν τα ακούω.
*Εξελέγη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, οι 3 στους 4 ψήφισαν τον προβεβλημένο επιχειρηματία. Όμως, ο 1 στους 4 ψήφισε Ιουλία Τσέτη, δηλαδή όσα υποστήριξε για διεύρυνση του Συνδέσμου, λιγότερο ελιτισμό, περισσότερη σημασία στους ΜμΕ στους λιγότερο bankable, στους νέους και σε επιχειρηματίες της περιφέρειας. Κοινός τόπος πως, πολλά μέλη- δεκάδες- θα ήθελαν καλύτερη μεταχείριση από τις συστημικές τράπεζες- που κατά κανόνα κάνουν business με τους bankable. Θέλω να δω το πρώτο “δείγμα γραφής” του πολύπειρου Σπύρου Θεοδωρόπουλου και μετά… εδώ είναι η στήλη.
*Έστω, πως ο MSCI θέτει σήμερα το ΧΑ σε watch list. Μακάρι, θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη-επ’ ωφελεία της κεφαλαιαγοράς. Θα σημαίνει ότι σε ορίζοντα 18-24 μηνών το ΧΑ θα μπορεί να ενταχθεί- και πάλι- στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών. Εύλογο το ερώτημα, εάν θα μπορέσουν/προλάβουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να πληρούνται- επί της ουσίας- κριτήρια και προϋποθέσεις, να υπάρχει η απαιτούμενη “εμβάθυνση”.
*Η Εθνική Τράπεζα θα αρχίσει να καταβάλει το μέρισμα στις 2 Αυγούστου (ήταν η τελευταία από τις συστημικές που προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση). Θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση μεγεθών Q1/24. Στο ΤΧΣ έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες προκειμένου τον Σεπτέμβριο το Ταμείο να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπένδυση και μιλάμε ουσιαστικά για την έναρξη διαδικασιών για την πρόσληψη συμβούλων.