Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε πολλαπλά οφέλη περνά η Ελλάδα στην εποχή του 5G

Με πολλαπλά οφέλη περνά η Ελλάδα στην εποχή του 5G

Με ταχύτητες 5G τρέχουν πλέον και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της χώρας, δίνοντας την δυνατότητα σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν ταχύτητες λήψης αλλά και αποστολής δεδομένων που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Το «πράσινο φως» για τα δίκτυα 5G δόθηκε με την χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, η οποία ολοκληρώθηκε κι επισήμως με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μασσέλο, και τους επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, της Vodafone και της Wind, Μιχάλη Τσαμάζ, Χάρη Μπρουμίδη και Νάσο Ζαρκαλή αντίστοιχα.

Ήδη μάλιστα το Δημόσιο έχει εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος για τις συχνότητες του 5G, το οποίο συνολικά ανέρχεται στα 372.261.153 ευρώ. αφού Cosmote και Vodafone κατέβαλαν το σύνολο του ποσού, 123.034.000 ευρώ η πρώτη και 130.176.000 ευρώ η δεύτερη. Αντίστοιχα η Wind πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ κάνοντας χρήση του δικαιώματος που δόθηκε στους παρόχους για την καταβολή αρχικά του 30% του εκπλειστηριάσματος (συνολικά 119.051.153 ευρώ) και την αποπληρωμή του σε δόσεις.

Από τις άδειες που δόθηκαν στις εταιρείες κινητής, απορρέει η υποχρέωση να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και στο 90% στην επόμενη εξαετία, στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι πάροχοι δρομολογούν επενδύσεις εκατομμυρίων.

Τα πλεονεκτήματα του 5G

Οι υψηλές ταχύτητες – έως και 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με τα 4G δίκτυα που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια – που θα έχουν διαθέσιμες οι καταναλωτές, είναι μόνο ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «καταλύτης της οικονομίας» και αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα των πολιτών τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος έγκειται στα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα 5G δίκτυα. Το πρώτο εξ αυτών εντοπίζεται στη βελτίωση του χρόνου απόκρισης (latency) και την σταθερότητα σύνδεσης. Για την ακρίβεια τα δίκτυα πέμπτης γενιάς έχουν κατά 10 φορές χαμηλότερο χρόνο απόκρισης (1ms) κάτι που μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη αλλά θα ξεκλειδώσει αμέτρητες συσκευές

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των 5G δικτύων ακούει στη «μεγάλη χωρητικότητά τους» η οποία είναι ικανή να ανταπεξέλθει καλύτερα σε high end εφαρμογές και μάλιστα ταυτόχρονα. Για την ακρίβεια με το 5G θα μπορούν να είναι συνδεδεμένες ταυτόχρονα έως και 1 εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, εν συγκρίσει με 10 έως 100 χιλιάδες που μπορούν να υποστηριχθούν από την υπάρχουσα υποδομή των 4G δικτύων. 

Την ίδια στιγμή το 5G θα λειτουργεί σε 4 διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων: 700MHz, 2GHz, 3,4-3,8GHz και 26GHz µε πολύ µεγαλύτερο διαθέσιµο φάσµα. Ο τεµαχισµός αυτός του δικτύου (network slicing) επιτρέπει στο δίκτυο να χωριστεί σε λογικά μέρη με διαφορετικές παραµέτρους ποιότητας – για παράδειγμα σε ένα δίκτυο υψηλής προτεραιότητας για αστυνοµικές δυνάµεις ή ένα δίκτυο χαµηλής ισχύος, χαµηλής προσπάθειας για απλούς αισθητήρες IoT.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αυτά  που θα οδηγήσουν στην χρήση νέων κρίσιμων εφαρμογών που σήμερα βρίσκονται σε πιλοτικό ή και σε θεωρητικό στάδιο. Για να το θέσουμε απλά, η χρήση του 5G θα επιτρέψει στο μέλλον στα εργοστάσια να αυτοματοποιηθούν ακόμα περισσότερο, στα αυτοκίνητα να οδηγούνται μόνα τους και στις χειρουργικές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται από απόσταση. Αυτό όμως θα απαιτήσει μερικά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα και προϋποθέτει τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, όπου τηλεπικοινωνίες και πληροφορική θα έρθουν ακόμη πιο κοντά.

Το 5G καταλύτης για την οικονομία

Όσο για τα οφέλη που απορρέουν από την πέμπτη γενιά δικτύων να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΥ η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την επόμενη δεκαετία (2021-2030) θα δρομολογηθούν επενδύσεις ύψους 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς. Παράλληλα βέβαια η ύπαρξη της νέας γενιάς δικτύων εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει κι επενδύσεις ύψους 2,7 – 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G, μερικές εκ των οποίων θα προκύψουν και με την βοήθεια του επενδυτικού fund ΦΑΙΣΤΟΣ. Το ΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο δημιουργείται αυτή την περίοδο αξιοποιώντας το 25% του τιμήματος του διαγωνισμού του ραδιοφάσματος αλλά και χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές έχει ως στόχο να δημιουργήσει το σχετικό οικοσύστημα και την ανάπτυξη ιδεών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με εξωστρεφή προσανατολισμό, στηρίζοντας startup, και όχι μόνο, εταιρείες που αξιοποιούν τις δυνατότητες των 5G δικτύων.  

Οι προαναφερθείσες επενδύσεις μεταφράζονται για την ελληνική οικονομία σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 – 12,4 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ