Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε ξεχωριστά ποιοτικά στοιχεία η Noval Property μπαίνει στο Χ.Α. - Σήμερα...

Με ξεχωριστά ποιοτικά στοιχεία η Noval Property μπαίνει στο Χ.Α. – Σήμερα ξεκινούν οι δημόσιες εγγραφές

Με ένα ευρύτατο, σύνθετο και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά χαρτοφυλάκιο που δεν προσιδιάζει με των υπολοίπων εισηγμένων ΑΕΕΑΠ της χώρας ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των μετοχών της Noval Property.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά την Prodea Investments) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί τον βραχίονα στην εκμετάλλευση και ανάδειξη της ακίνητης περιουσίας του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 82%.

Είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα στην οποία συμμετέχει η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, ενώ η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χ.Α. με discount περίπου 30% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής στο τέλος του 2023. Δικαιολογώντας το μεγάλο discount στο οποίο μπαίνει στο Χ.Α. η εταιρεία, ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Καπετανάκος κατά την παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ανέφερε πως «θέλαμε να έχουμε ευχαριστημένους μετόχους και μετά την εισαγωγή. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην εταιρεία και στο προϊόν αλλά λάβαμε υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς.

Το εύρος τιμής διάθεσης της μετοχής ορίστηκε μεταξύ 2,60 και 2,82 ευρώ, ενώ θα εισαχθεί με discount 30% έναντι της εσωτερικής της αξίας, με στόχο να προσελκύσει το επενδυτικό κοινό και να αποτελέσει μια καλή επιλογή για την αγορά. Η εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 471.000 τ.μ. και συνολικής αξίας 591 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς (κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και πάρκα, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες που είναι ο νέος τομέας που ανοίγεται η εταιρεία.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχει επιτύχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, με το σύνολο του ενεργητικού της να ανέρχεται στα 670 εκατ., την εσωτερική λογιστική της αξία στα 427 εκατ. και τα καθαρά κέρδη του 2023 στα 65 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα 164% σε σχέση με το 2022, υποβοηθούμενα από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ως αποτέλεσμα της αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων εισοδήματος.

Η Noval Property, ως θυγατρική της Viohalco έχει υιοθετήσει και ενσωματώσει από πολύ νωρίς στη στρατηγική της τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σημειώνεται πως η Viohalco είναι εταιρεία συμμετοχών σε κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη και διαθέτει ένα ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 18 χώρες με πωλήσεις σε περίπου 100 χώρες.

«Πράσινα» κτίρια με τα υψηλότερα στάνταρ

Η Noval Property εστιάζει στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των κτηρίων και κατ’ επέκταση των πόλεων, με όχημα τη μεγάλη εμπειρία και τη βαθιά τεχνογνωσία που διαθέτει από τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει και που συνεχίζει σταθερά να υλοποιεί.

Έχοντας αναπτύξει μερικά από τα πλέον σύγχρονα κτήρια-τοπόσημα της Αττικής, η Noval προχωρά το στρατηγικό επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε στην παρουσίαση ο κ. Καπετανάκος, «το ¼ του χαρτοφυλακίου μας είναι πιστοποιημένο πράσινο, ενώ έχουμε χαμηλό δανεισμό, μόλις στο 27% της αξίας του χαρτοφυλακίου, που είναι ο χαμηλότερος στην Ελλάδα και ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη». Όπως ο ίδιος είπε, τα 2/3 του δανεισμού είναι σε σταθερό επιτόκιο με μέσο κόστος δανεισμού στο 3,9%.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2021 προέβη στην έκδοση Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, το οποίο εισήχθη στο Χ.Α., διασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους για την πραγμάτωση του απαιτητικού και πολυσύνθετου επενδυτικού της πλάνου. Το ομολογιακό δάνειο πέτυχε υπερκάλυψη κατά 2,8 φορές, ενώ έλκυσε επενδυτές όπως η EBRD που μπήκε με 12 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο η Noval Property και η EBRD υπέγραψαν ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά μετατρέψιμο.

Ως μέρος της συναλλαγής, η Noval Property έχει δεσμευτεί να επενδύσει τα κεφάλαια της EBRD στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου «Gold» ή BREEAM επιπέδου «Very Good».

Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του περιορισμένου αποθέματος βιώσιμων κτηρίων στην αγορά και να ενθαρρύνει εταιρείες του κλάδου να στοχεύσουν προς υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η Noval Property θα εφαρμόσει, επίσης, πρότυπα αναφοράς GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), παγκόσμιο σημείο αναφοράς σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για ακίνητα, το οποίο στοχεύει να ενισχύσει και να διαφυλάξει την αξία των μετόχων αξιολογώντας και προβάλλοντας τις αρχές βιωσιμότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκος, η Noval Property από το 2019 που η εταιρεία έγινε ΑΕΕΑΠ έως σήμερα, κατάφερε να διπλασιάσει τόσο την αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, όσο και τη λογιστική της αξία. Παράλληλα, η άνοδος αυτή των μεγεθών έχει και θετικό αντίκτυπο στη μερισματική πολιτική, η οποία για τη χρήση 2023 αντιστοιχεί στο 50% των καθαρών λειτουργικών κερδών.

Το μέρισμα για το 2023 είναι κατά 44% αυξημένο έναντι του 2022 και το δικαιούνται και οι παλαιοί και οι νέοι μέτοχοι, αυτοί δηλαδή που θα αποκτήσουν μετοχές κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής.

Δημόσια εγγραφή

Η εταιρεία θα εκδώσει 17.388.025 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ και από τη δημόσια εγγραφή στοχεύει να σηκώσει 52 εκατ. ευρώ και μαζί με το ταμείο που έχει αξίας 75 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει μια δύναμη άνω των 125 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις που δρομολογεί συνολικής αξίας 340 εκατ. ευρώ έως το 2028.

Η EBRD θα λάβει 1,57 εκατ. μετοχές από μετατροπή ομολογιακού δανείου σε μετοχές, ενώ ο όμιλος Viohalco μετά την εισαγωγή και των νέων μετοχών θα περιορίσει το ποσοστό του στο 61,83%.

Μετά την εισαγωγή όπως είπε ο κ. Καπετανάκης η ελεύθερη διασπορά θα είναι στο 15,6%, ενώ τόνισε πως «η είσοδος στο χρηματιστήριο δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή ενός νέου μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου». Επίσης ανέφερε πως το 82% του επενδυτικού μας προγράμματος είναι στην ιδιοκτησία μας, δηλαδή ακίνητα του ομίλου Viohalco, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητα σε ιδιοκτησίες, «γκρίζες» ζώνες σε επίπεδα νομιμότητας και άλλα τέτοια που καθυστερούν ή κωλυσιεργούν τις επενδύσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ