Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε καλούς οιωνούς ξεκινά ο Σεπτέμβριος για τον τουρισμό

Με καλούς οιωνούς ξεκινά ο Σεπτέμβριος για τον τουρισμό

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι παράγοντες του τουρισμού για την συνέχιση της τουριστικής σεζόν και τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ωστόσο ότι το εν λόγω στοίχημα είναι απαραίτητο να κερδηθεί, για να επικρατήσει το καλό σενάριο στο σύνολο της χρονιάς και να επιτευχθεί ο στόχος για 9 δισ. εσόδων φέτος. 

Παράλληλα μάλιστα υπογραμμίζουν, εν όψει και της αλλαγής της σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ότι εξίσου απαραίτητο είναι και το να συνεχιστεί η πολιτική με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού και των υποδομών ώστε να τα έσοδα να παραμείνουν αυξημένα και την επόμενη ημέρα της πανδημίας.  

Οι πρώτες ενδείξεις άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενθαρρυντικές. Να θυμίσουμε με βάση  τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας φέτος και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στη χώρα μας για το μήνα Ιούνιο άγγιξε τα 729 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο νούμερο του Ιουνίου του 2019 και θυμίζοντας ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Εν συγκρίσει δε με τον περσινό Ιούνιο όπου ο τουρισμός δεν είχε ανοίξει ακόμα το αντίστοιχο νούμερο υπερδιπλασιάστηκε στο +125% από τα μόλις 324 ευρώ.

Σημαντική είναι και η αύξηση σε επίπεδο εξαμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε τα 631 ευρώ, αυξημένη κατά 13% έναντι των 557 ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2019 και κατά 88% σε σχέση με τα 336 ευρώ που ήταν το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2020.

Στις προαναφερθείσες ενθαρρυντικές ενδείξεις έρχεται να προστεθεί και η πορεία των κρατήσεων το Σεπτέμβριο η οποία χαρακτηρίζεται από φορείς του κλάδου ικανοποιητική αφού δείχνει να συνεχίζεται η δυναμική του Αυγούστου.  

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανάρτηση στο twitter του επίτιμου πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και επικεφαλής του Ομίλου IKOS, Ανδρέα Ανδρεάδη, η οποία ανέφερε: «Η Μ. Βρετανία δείχνει το μέλλον: Το τέλος της πανδημίας έρχεται με την αποδοχή συμβίωσης μας & με αυτόν τον κορονοϊό. Ενισχύει την εκτίμηση για πλήρη ανάκαμψη τουρισμού μας το 2022 NYT: Britons, Unfazed by High Covid Rates, Weigh Their ‘Price of Freedom». Να θυμίσουμε ότι ο κ. Ανδρεάδης είχε προ ημερών εκτιμήσει ότι τα έσοδα θα κινηθούν ακόμα καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, δεδομένης της υψηλής διψήφιας αύξησης των ανά επισκέπτη εσόδων, λόγω αυξημένου αγοραστικού επιπέδου & μετακίνησης του κέντρου βάρους σε ακριβότερα καταλύματα & υψηλή περίοδο.  

Τους καλούς οιωνούς του Σεπτεμβρίου επισημαίνουν και παράγοντες της τουριστικής αγοράς αναφέροντας πως οι κρατήσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μαρτυρούν πληρότητες που κυμαίνονται από 60% έως και 100% ανάλογα με το κατάλυμα και τον προορισμό. Οι υπάρχουσες κρατήσεις μάλιστα θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμα υψηλότερα δεδομένου ότι μιλάμε για μια last minute χρονιά.  

Κάτι αντίστοιχο προκύπτει κι από τις πρόγραμματισμένες πτήσεις. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Insete, η  εβδομάδα 23/8- 29/8 αποτελεί την τελευταία με αυξημένα νούμερα ως προς τον προγραμματισμό θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις από πλευράς των αεροπορικών με πάνω από 828.000 θέσεις.

Για την εβδομάδα από 6 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου ο προγραμματισμός των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχεται σε 695.164 χιλιάδες καταγράφοντας μεν μια μείωση της τάξης του 10,7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – την εβδομάδα από 30 Αυγούστου έως και 5 Σεπτεμβρίου οι προγραμματισμένες θέσεις αριθμούν τις 778.892 – αλλά κινούμενος σε πολύ καλά επίπεδα συγκρινόμενος με το 2020. 

Μια εβδομάδα αργότερα οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις φτάνουν τις 665.158, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 4,3% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Σημειωτέον ότι πέρυσι είχαν φτάσει στη χώρα μας 1,33 εκατ. επιβάτες τον Σεπτέμβριο ενώ τον Οκτώβριο 955 χιλιάδες επιβάτες. 

Σύμμαχος της προσπάθειας για προσέλκυση τουριστών είναι και η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές καθώς ο εσωτερικός τουρισμό υποχωρεί ενώ και συνολικά η κίνηση «ηρεμεί» μετά από έναν έντονο Αύγουστο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ