Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε επενδύσεις οπτικών ινών πάει στο Μαξίμου o CEO της Deutsche Telecom

Με επενδύσεις οπτικών ινών πάει στο Μαξίμου o CEO της Deutsche Telecom

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας και ειδικά στις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home) αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα ο CEO της Deutsche Telekom Τ. Χέτγκες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερης σημασίας επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο όμιλος ΟΤΕ στο πλαίσιο της ανάπτυξης δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μας, το οποίο θα έχει ως στόχο να αυξήσει τις συνδέσεις Fiber to the Home αλλά και την ταχύτητα των συνδέσεων σε νοικοκυριά.

Να θυμίσουμε ότι βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων, ο ΟΤΕ έχει ένα δίκτυο που καλύπτει (περνάει) από 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις και στόχος είναι να φτάσει σε κάλυψη τα 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022. Ο όμιλος έχει ήδη προϋπολογίσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία. Ωστόσο επιδίωξη του είναι να βρεθούν τρόποι ώστε το ποσό αυτό να αυξηθεί, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Η βελτίωση των σταθερών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων είναι ζητούμενο για την χώρα, η οποία κατατάσσεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα μας συνεχίζει να σκοράρει χαμηλά στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2021, DESI, καταλαμβάνοντας την 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ και συγκεντρώνοντας βαθμολογία 37,5 την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 50,7%. Μάλιστα, ενώ υπάρχουν τομείς που καταγράφεται βελτίωση, αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας παραμένει η διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών με ταχύτητα 100 Mbps – υπολογίζεται μόλις στο 3% την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει το 34% , ενώ στο 0,01% κινείται η διείσδυση ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps από το 1,3% που κινείται αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στην προαναφερθείσα υστέρηση και στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων από πλευράς των παρόχων έχει αναφερθεί στο παρελθόν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης τονίζοντας ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, πρέπει να επιταχυνθούν οι συνδέσεις οπτικών ινών. Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα παρατηρείται ένα «κενό» δύο εκατομμυρίων συνδέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν από τις επενδύσεις των παρόχων με τη βοήθεια του κράτους και με νέα εργαλεία.

Σημειωτέον ότι κατά την περσινή συνάντηση των στελεχών του τηλεπικοινωνιακού ομίλου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε το λανσάρισμα του 5G στη χώρα μας, λίγες μάλιστα ημέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την διάθεση του φάσματος.

Βάσω Σωτηροπούλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ