Με τις ευρωπαϊκές αγορές να πραγματοποιούν την Παρασκευή τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά του τελευταίου διμήνου και την εβδομάδα να κυλάει διορθωτικά διεθνώς, σπάζοντας μια εν πολλοίς υπερβολική έως και στρεβλή περίοδο… νιρβάνας με διαρκή ιστορικά υψηλά και «κλειδωμένα» ανοδικά πρόσημα, το Χ.Α. είδε και αυτό την άλλη όψη του νομίσματος την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Οι αγορές γενικά είχαν υπερθερμανθεί σε υπερβολικό βαθμό, έχοντας ήδη μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο πληθώρα νέων ιστορικών ρεκόρ, χωρίς ουσιαστική διόρθωση και έχοντας ουσιαστικά «καταργήσει» κάθε πρότερη σχολή επενδυτικής σκέψης και τακτικής, οπότε αυτή την εβδομάδα υπήρξε μερική αποφόρτιση.
Την ώρα που διεθνώς μαίνονται και φουντώνουν πολύ μεγάλα γεωστρατηγικά ρίσκα, με δύο πολέμους εν ενεργεία, κρίση στη ναυσιπλοΐα και τις θαλάσσιες μεταφορές, μεγάλη αύξηση τιμών του πετρελαίου και απομάκρυνση του ενδεχόμενου μείωσης επιτοκίων εντός των επόμενων λίγων μηνών, οι αγορές χτυπούσαν το ένα ρεκόρ, μετά το άλλο.
Έτσι, επιβεβαίωναν – για πολλοστή φορά – ότι είναι αποκομμένες από τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και κινούνται σε μια… παράλληλη οικονομική – επενδυτική πραγματικότητα, εν πολλοίς «επιδοτούμενη» από την ανατροφοδοτούμενη ρευστότητα που έχει υπερ-γιγαντώσει την επενδυτική βιομηχανία σε μεγέθη και status που ουδέποτε έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.
Χρήσιμη και ευπρόσδεκτη η διόρθωση στο Χ.Α.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, μολονότι είχε τέσσερις συνεδριάσεις λόγω της αργίας της Δευτέρας, ήταν ξεκάθαρα διορθωτική, ενώ ήρθε φυσιολογικά μετά την εμφανέστατη κόπωση που είχε φανεί και από το Μάρτιο.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,73% το 4ήμερο, κάνοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση του τελευταίου εξαμήνου, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα όπου σχεδόν η αγορά είχε ξεχάσει τι θα πει πτώση, διόρθωση, αποφόρτιση, οπισθοχώρηση.
Ήδη πλέον καταγράφεται διόρθωση άνω του 5% από τα υψηλά των 1.437 μονάδων έως τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.364,08 μονάδων (-1,61%), οπότε μένει να δούμε πως θα αντιδράσει όλο το σύστημα από Δευτέρα.
Ο Γ.Δ. ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στις 1.383,45 μονάδες με απώλειες 0,21%, κρατώντας για ακόμη μια ημέρα το όριο των 1.380 μονάδων, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,22% στις 3.328,60 μονάδες, παρ’ ότι έφτασε να χάνει έως 1,65%. Ο Mid Cap έκλεισε στις 2.287,41 μονάδες με πτώση 0,44% ενώ έχανε έως 2,06%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 0,25% στις 1.164,69 μονάδες, ενώ στο χαμηλό ημέρας έχανε έως 1,88%.
Χθες η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω, πέφτοντας στα 105,1 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως διάθεση να σηκωθούν μεγάλα κεφάλαια από την αγορά δεν υπήρξε, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο μέσος τζίρος ήταν 117,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι προηγούμενων.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές μετοχές του FTSE 25, κυρίως της πραγματικής οικονομίας, είχαν απώλειες από 4,5% έως 7,31% το 4ήμερο, που σημαίνει ότι καταγράφηκαν σημαντικές επιμέρους διορθώσεις. Η Quest Συμμετοχών υποχώρησε κατά 7,31%, η ΕΥΔΑΠ έχασε 6,20%, η Ελλάκτωρ -5,89%, Viohalco -5,63%, Coca Cola HBC -5,29%, Μυτιληναίος -5,26% κ.ο.κ.
Σε επίπεδο εβδομάδας, όπως προαναφέρθηκε ο κεντρικός δείκτης είχε πτώση – διόρθωση σε ποσοστό 2,73%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,68%, ο Mid Cap έχασε 4,44% και ο τραπεζικός -2,53%. Σε επίπεδο έτους, πλέον τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μειώθηκαν στο +6,98%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 6,59%, ο Mid Cap πλέον κερδίζει μόλις 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,71%.