Μέχρι αύριο αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Βάση για τις νέες δράσεις αυτές είναι η καλή πορεία των εσόδων τόσο του προϋπολογισμού όσο και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που προέρχονται (για το ΤΕΜ) από τα έσοδα από δημοπρασίες ρύπων. Μάλιστα εκτιμάται ότι συνολικά από την αρχή της κρίσης έως και το τέλος του έτους θα διατεθούν σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ σε ενέργειες – “αναχώματα”.
Δημοσιονομικός χώρος
Με βάση πάντως όσα ανέφερε στη δήλωσή του χτες Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης για τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2022 δημιουργείται “χώρος” για μέτρα στήριξης.
«Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκατ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία – προ του πολέμου – αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Για το ρεύμα
Σε σχέση με το ρεύμα και το αέριο οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι οριζόντιες ενώ στα καύσιμα κίνησης αναμένεται να μπουν κριτήρια (εισοδηματικά και αριθμός αυτοκινήτων ανά όνομα κτλ). “Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στις επιδότηση του ρεύματος από 10% έως 30%», δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας πως το όριο για την επιδότηση θα παραμείνει στις 300 kWh και πως θα επιδοτούνται ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες η αύξηση της επιδότησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ ανά λογαριασμό καθώς καταγράφεται μια εκτίναξη κατά 48% της χονδρεμπορικής τιμής στο ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 312,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 211,71 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.
«Θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης επειδή καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί οι τιμές τον Μάρτιο», τόνισε και ανέφερε πως «τις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός». Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως «ο πόλεμος τροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση και αυτό το έχει καταλάβει και η Ευρώπη. Εμείς έχουμε ζητήσει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχει η οικονομία μας και ο προυπολογισμός για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε και την στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος. «Η ενίσχυση στους επαγγελματίες θα είναι ιδιαίτερα εσιασμένη στις μικρές επιχειρήσεις που βάλλονται περισσότερο λόγω και της μικρή αγοραστικής κίνησης που υπάρχει αυτή την εποχή. Εδώ χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα από άλλες χώρες κυρίως της Ασίας. Αν δεν το κάνουμε, ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα».
Οι αγρότες
Με βάση πληροφορίες αναμένεται να στηριχθούν σημαντικά οι ΜμΕ ακόμη και με επιδότηση της τάξης του 75% ενώ μέριμνα θα ληφθεί και για τους αγρότες.
Χτες βράδυ, πάντως, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών ότι:
-Καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1 η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022
-Καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. έξι (6) τοις εκατό (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα
-Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες
Παρέμβαση στα καύσιμα με τους ευάλωτους στο επίκεντρο
Αναφορικά με την παρέμβαση για τις εκρηκτικές αυξήσεις στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως αυτή θα είναι «δίκαιη αναλογική και επικεντρωμένη σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». «Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα στηρίξει όλους αλλά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους», ανέφερε καταλήγοντας πως οι όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα με βάση όσα ανέφερε χτες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:
- συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια.
- ενίσχυση οικονομική των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.
- παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως.
«Δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση πυρηνικής φυσικής ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.