Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜεταξύ 7-9 Φεβρουαρίου οι δημόσιες εγγραφές για το ομόλογο της Safe Bulkers

Μεταξύ 7-9 Φεβρουαρίου οι δημόσιες εγγραφές για το ομόλογο της Safe Bulkers

Μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης 7-9 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι δημόσιες εγγραφές για το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας που εκδίδει η Safe Bulkers, συμφερόντων Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου. Χθες Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, που θα είναι η τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα εκδώσει εισηγμένο ομόλογο, μετά τις Costamare και Capital Product Partners (CPLP) που προηγήθηκαν το 2021.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου θα γίνει την μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, ήτοι ακριβώς σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Η Safe Bulkers διαθέτει ένα στόλο 42 φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου μετά τις πρόσφατες προσθήκες που έκανε. Η εταιρεία του Π. Χατζηιωάννου (φωτό) βρίσκεται σε φάση μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, με στόχο την ανανέωση του στόλου της, καθώς έχει υπό ναυπήγηση εννέα πλοία. Μάλιστα, η Safe Bulkers πραγματοποίησε το 2021 σημαντικές κινήσεις για την ανανέωση του στόλου της, καθώς προχώρησε στην πώληση εφτά πλοίων, ενώ εξαγόρασε τέσσερα μεταχειρισμένα.

Η Safe Bulkers είναι εισηγμένη στο NYSE της Νέας Υόρκης από το 2008, ενώ με «δύναμη πυρός» τα εννέα «super eco» bulk carriers πλοία που κατασκευάζει στην Ιαπωνία, είναι η τρίτη ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία που ανοίγει «παρτίδες» με το ελληνικό χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου στα 460 εκατ. δολάρια, με τη μετοχή της να κλείνει με άνοδο περίπου 200% το 2021, ενώ ο στόλος της έχει αποτίμηση κοντά στο 1 δισ. δολάρια.

Πρόσφατα η ναυτιλιακή ανακοίνωσε την απόκτηση ενός bulk carrier, χωρητικότητας 181,000 dwt, το οποίο κατασκευάστηκε το 2014 σε ιαπωνικό ναυπηγείο, στην τιμή έναντι 33,8 εκατ. δολαρίων. Η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα γίνει από τα ταμειακά διαθέσιμα της Safe Bulkers. Το εν λόγω πλοίο θα μετονομαστεί σε “MV Maria” και θα παραδοθεί στη ναυτιλιακή εντός του Φεβρουαρίου 2022.

Οι εκδόσεις Costamare και Capital Product Partners

Θυμίζουμε πως η Costamare Participations PLC, θυγατρική της εισηγμένης στο NYSE Costamare Shipping Co S.A. εξέδωσε ομόλογο το Μάιο του 2021. Η εταιρεία ζητούσε από τις αγορές 100 εκατ. ευρώ, όμως οι προσφορές ανήλθαν στα 655 εκατ. ευρώ, επιτεύχθηκε δηλαδή υπερκάλυψη 6,7 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης ήτοι στο 2,70%.

Σ’ ό,τι αφορά την Capital Product Partners, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, εξέδωσε ομόλογο 150 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021. Η εταιρεία ζητούσε 150 εκατ. ευρώ όμως οι προσφορές ανήλθαν στα 801,37 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 5,3 φορές, συμπιέζοντας το επιτόκιο στο κάτω άκρο του καθορισμένου εύρους αποδόσεων και συγκεκριμένα στο 2,65%. Καταγράφηκε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ενώ η διαπραγμάτευση του ομολόγου ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου με κωδικό «CPLPB1».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ