Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜετά τις Φάτνες, θα καταργήσουν και τα Χριστούγεννα;

Μετά τις Φάτνες, θα καταργήσουν και τα Χριστούγεννα;

Ξέρω ότι τους περισσότερους από εμάς αυτές τις ημέρες άλλα μας απασχολούν. Από τη μια η πανδημία και από την άλλη η ακρίβεια, χαλούν το κλίμα των εορτών.

Αλλά μέρες που είναι, αγαπητοί αναγνώστες, δεν μπορώ να πω ότι δεν με πιάνει μια νοσταλγία άλλων εποχών. Τότε που είμαστε παιδιά. Για αυτό να μου επιτρέψετε με βάση αυτή τη νοσταλγία, να μην αναφερθώ σε αυτό το σημείωμα στη “βαριά” πολιτική. Εαν και θεωρώ ότι όλα είναι θέμα πολιτικής.

Θυμάμαι λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες, ότι τέτοιες ημέρες οι γονείς μας, μας πήγαιναν μια βόλτα στα μαγαζιά για τα καθιερωμένα ψώνια των ημερών, και κάποια στιγμή σταματούσαμε στις φάτνες και φωτογραφιζόμαστε.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει παιδί που δεν έχει μια τέτοια ανάμνηση ή μια τέτοια φωτογραφία από Χριστούγεννα κάποιας άλλης εποχής, από αυτή που ζούμε τον τελευταίο καιρό. Μια φωτογραφία δίπλα στη Φάτνη, με έναν Αγιο βασίλη, που κάπου παρά δίπλα στεκόταν και οι γονείς μας, μας πήγαιναν για το “κλίκ” της εποχής. Βλέπεις τότε ούτε κινητά υπήρχαν ούτε βέβαια τα social media, τα οποία απαθανατίζουν την κάθε στιγμή μας. Είτε θέλουμε είτε όχι.

Παρατηρώ όμως ότι τα τελευταία χρόνια, αργά και σταθερά, οι …Φάτνες έχουν “εξαφανιστεί”, ως δια μαγείας.

Μπορεί η Πολιτεία, οι Δήμοι, να διοργανώνουν φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, συναυλίες, να στολίζουν πολύ πιο εντυπωσιακά αλλά …Φάτνες γιοκ.

Και αναρωτιέμαι, υπάρχουν Χριστούγεννα, χωρίς Φάτνη και ότι αυτά συμβόλιζε, η εικόνα της;

Η μήπως στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας η Φάτνη δεν είναι πια political correct και εξαφανίστηκε για να μην ενοχλούνται κάποιοι.

Οι ίδιοι που πριν φτάσουμε σε αυτό φρόντιζαν κατά καιρούς να βανδαλίζουν και να ασχημονούν όπου κάποιοι επέμεναν να τοποθετούν Φάτνες σε διάφορα σημεία των πόλεων.

Λυπάμαι που το λέω και το γράφω, αλλά κάτι μάλλον πάει στραβά. Χριστούγεννα σημαίνουν Φάτνη. Και Φάτνη έχει πολλούς συμβολισμούς και όχι μόνο θρησκευτικούς.

Φοβάμαι ότι το επόμενο βήμα μετά την κατάργηση της Φάτνης θα είναι και η…κατάργηση των Χριστουγέννων. Μόνο τυχαία δεν ήταν η οδηγία που ετοίμαζαν στην ΕΕ να καταργηθεί η αναφορά στα Χριστούγεννα και να μιλάμε μόνο για εορτές, αυτήν την περίοδο. Για την ώρα το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε, μετά την παρέμβαση του Μαργαρίτη Σχοινά. Αλλά πράγματι αναρωτιέμαι. Ποιους ενοχλούν οι Φάτνες και τα Χριστούγεννα;

Ποιοι θέλουν να γίνουμε όλοι όμοιοι, αντί να γίνουμε ίσοι στις ευκαιρίες και τα δικαιώματα;

Μήπως πρέπει η Εκκλησία μας, να αναλάβει πρωτοβουλία και να στήνει εκείνη Φάτνες; Διότι όπως πάμε σε λίγο δεν θα γιορτάζουμε ούτε Χριστούγεννα, αλλά μόνο την Πρωτοχρονιά…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ