Συνεχίζεται το μπαράζ αναβαθμίσεων για τη μετοχή της ΔΕΗ καθώς μετά τη Citi που πρόσφατα ανέβασε την τιμή στόχο στα 16 ευρώ από 14,5 ευρώ προηγουμένως, χθες ένας ακόμη αμερικανικός οίκος, η Goldman Sachs αύξησε την τιμή – στόχο στα 15,5 ευρώ, αλλάζοντας και τη σύστασή της από ουδέτερη σε αγορά.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις για πολλαπλή επέκταση, ενώ ποντάρει πολλά στο μετασχηματισμό της από μια εταιρεία συμβατικής ενέργειας σε έναν όμιλο πολυσχιδή με πολύ μεγάλο αποτύπωμα στην «πράσινη» ενέργεια, κάτι που την καθιστά ελκυστική και διαφοροποιημένη. Με τίτλο «An Electrification Compounder in the making», ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρεται στο report του για την πορεία της ΔΕΗ, τις προοπτικές της και τις δικλείδες ασφαλείας από το καθετοποιημένο μοντέλο.
Συνάμα, στέκεται σε τρεις βασικούς λόγους:
(1) Ο σταδιακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε «Electrification Compounder» μπορεί να οδηγήσει σε πολυδιάστατη επέκταση,
(2) Η πρόβλεψη για αύξηση κατά μέσο όρο 20% των κερδών ανά μετοχή κατά την περίοδο 2024-2027 υποδηλώνει ότι η ΔΕΗ θα επιταχύνει την ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με προστασία από τις μεταβολές των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της καθετοποιημένης φύσης της και
(3) Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια όσον αφορά την υλοποίηση των έργων, με προγραμματισμένες προσθήκες ΑΠΕ που υποστηρίζονται από έναν ώριμο αγωγό έργων και σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη. Το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη βρίσκεται σε καλό δρόμο (λιγότερο από το 50% του αρχικού στόλου απομένει να παροπλιστεί).
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα τρία επόμενα χρόνια η ΔΕΗ θα επενδύσει περίπου 7 δισ. ευρώ, κυρίως για την ενίσχυση των ΑΠΕ και τον εκσυγχρονισμό/επέκταση του ηλεκτρικού του δικτύου. Αυτό, σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πρέπει να ωθήσει το βάρος των πράσινων δραστηριοτήτων σε περίπου 65% του EBITDA έως το 2027 (έναντι περίπου 50% το 2024).
Οι επισημάνεις της Citi
Από την πλευρά της η Citi πρόσφατα εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της ΔΕΗ, ενώ οι προβλέψεις για τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) εκτιμούν αναβαθμίσεις περίπου 10% από το 2027 και μετά, αντανακλώντας την επέκταση του περιθωρίου λιανικής από την εξομάλυνση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερη απόδοση στο φυσικό αέριο, καθώς οι παλαιότερες μονάδες αντικαθίστανται με πιο νέα πρότυπα.
Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 7%-10% στις προβλέψεις της Citi για τα κέρδη ανά μετοχή, οι οποίες περιορίζονται ελαφρώς από το υψηλότερο επιτοκιακό κόστος. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση του EBITDA από 1,8 δισ. ευρώ το 2024 σε 2,5 δισ. ευρώ το 2027:
1) 200 εκατ. ευρώ επιπλέον από την ανάπτυξη στον τομέα της διανομής,
2) εξάλειψη της ζημίας ύψους 100 εκατ. ευρώ από τον λιγνίτη και
3) 400 εκατ. ευρώ από τις νέες ΑΠΕ.
Το EBITDA για το 2027 είναι χαμηλότερο από το guidance των 2,7 δισ. ευρώ, καθώς η Citi συμπεριλαμβάνει μόνο την εξασφαλισμένη αγωγό ΑΠΕ των 3,8GW και εξαιρεί τη μη εξασφαλισμένη ανάπτυξη των 2,5GW, όπως προσδιορίστηκε από την εταιρεία. Με τον όμιλο να διαπραγματεύεται με μόλις 7 φορές στον δείκτη EV/EBITDA, σε συνδυασμό με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, οι αναλυτές θεωρούν ότι η σχέση ρίσκου/απόδοσης (risk/reward) είναι ευνοϊκή.
Η μετοχή
Χθες η μετοχή της ΔΕΗ διόρθωσε σε ποσοστό 2% υποχωρώντας στα 12,26 ευρώ, ενώ συμπλήρωσε την τρίτη διαδοχική διορθωτική συνεδρίαση, χάνοντας 3,76% αυτό το διάστημα. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα η μετοχή είχε ανέλθει στα 12,74 ευρώ, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα 14 ετών καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Μάρτιο του 2011. Το μήνα Δεκέμβριο του 2024 έκλεισε με άνοδο 7,8%, ενώ έβγαλε το 12μηνο του περασμένου έτους με άνοδο 10,6%. H ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 4,52 δισ. ευρώ.