Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜετά τα F -35 έρχεται το LNG - Πρόσδεση και στο ενεργειακό...

Μετά τα F -35 έρχεται το LNG – Πρόσδεση και στο ενεργειακό “άρμα” των ΗΠΑ

Ο βασικός σύνδεσμος, που είχε τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία η χώρα και δεν ήταν άλλος από την ενεργειακή συνεργασία σε επίπεδο προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, κόπτεται. Μετά και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που σταδιακά ενεργοποιείται, απομειώνεται και η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με κόστος βέβαια βαρύ για τους καταναλωτές. Έτσι, λίγους μήνες μετά τις επισκέψεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη Ρωσία (το 2021 έγιναν επαφές σε υψηλό επίπεδο του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Δένδια) και τις αναφορές, τότε, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την επάρκεια τροφοδοσίας σε αέριο από την Μόσχα, ήλθαν τα “πάνω κάτω” με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πλέον τα μερίδια ρωσικών ενεργειακών πόρων στο “εθνικό μίγμα” συρρικνώνονται ραγδαία και βέβαια με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, πλέον βασικός πυλώνας τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο είναι οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) γίνεται, πλέον, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας, ενώ το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΤΑΡ ήταν ένα έργο που ένθερμα υποστήρθξαν οι ΗΠΑ.

Τα φορτία στη Ρεβυθούσα

Με βάση το ΔΕΣΦΑ οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 44,50% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 16,61 TWh LNG από 39 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 10,76 TWh από 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 9,79 TWh, έναντι 4,09 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 58,94%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (2,47TWh), ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος (2 TWh), η Νιγηρία (1,20TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh)να βρίσκεται στην τελευταία θέση. Ουσιαστικά μετά τα οπλικά συστήματα και η ενέργεια είναι ένας βασικός σύνδεσμος των Αθηνών με την Ουάσογκτον.

Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (ρωσικός αέριο) κάλυψε ποσοστό 34,25% των εισαγωγών (13,33 TWh), ενώ ακολούθησε το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, μέσω του αγωγού TAP, κάλυψε το 19,19% των εισαγωγών (7,47 TWh). Τέλος, οι Κήποι Έβρου κάλυψαν 2,03% των εισαγωγών (0,79 TWh).

Οι ΗΠΑ

Στο φόντο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε, χθες, Τρίτη 12 Ιουλίου την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την απεξάρτηση όχι μόνο της ίδιας αλλά και του συνόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Αλεξανδρούπολη και ο IGB

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέδειξε τη σημασία του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος κατασκευάζεται και του διασυνοριακού αγωγού Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή υπογραμμίζοντας -βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του έτους- ότι το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο μείγμα εισαγωγών μας έχει μειωθεί κατά 21%, ενώ η συμμετοχή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έχει αντιστοίχως αυξηθεί κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μεγάλες εισαγωγές από τις ΗΠΑ

Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρέσβη,ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο αναλογεί αυτή τη στιγμή στο 44% της τελικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας και ότι το 60% του συνόλου των εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου προέρχεται από τις ΗΠΑ με δυνητικά αυξητική τάση. Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε με τον Αμερικανό πρέσβη τη γενικότερη ενεργειακή κατάσταση ασφάλειας στην Ε.Ε. που έχει δημιουργηθεί με την μείωση των ροών ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος (αν η Μόσχα δεν αποφασίσει διαφορετικά) αναμένεται να επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου.

Το πλάνο τροφοδοσίας

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε τις βασικές πτυχές του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσα από έναν συνδυασμό δράσεων. Αυτές περιλαμβάνουν,

– την αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής, 

-την ετοιμότητα μετατροπής του καυσίμου 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο σε ντίζελ και 

-την αύξηση τόσο της δυνατότητας αποθήκευσης, όσο και της δυνατότητας επαναεριοποίησης της Ρεβυθούσας με την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής (FSU).

Τέλος ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματισμό που έχει δρομολογηθεί με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία αλλά και τη Βουλγαρία, όπου η δεύτερη γραμμή Νέα Σάντα – Μαρίτσα αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου έτους αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα εισαγωγών ηλεκτρισμού από τη γειτονική μας χώρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ