Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΜειώνεται η ανησυχία για τους κινδύνους της τηλεργασίας

Μειώνεται η ανησυχία για τους κινδύνους της τηλεργασίας

Εμπιστοσύνη στην επάρκεια των συστημάτων Πληροφορικής να υποστηρίξουν το μοντέλο της τηλεργασίας ή της υβριδικής εργασίας δείχνουν, πλέον, οι επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σημειώνει πως μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών ασφαλείας των συστημάτων ΙΤ, που προκύπτουν από το υβριδικό μοντέλο εργασίας και την τηλεργασία, δείχνει να έχει ενισχυθεί.

Για παράδειγμα, το 84% των επαγγελματιών του κλάδου της πληροφορικής δηλώνει ότι έχει πλέον κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης στην ικανότητα των συστημάτων ασφαλείας να επιτρέψουν ασφαλή και εύκολη τηλεργασία. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν μόλις 56%. Στο μεταξύ, το 60% των στελεχών του ΙΤ τονίζει ότι, φέτος, ένιωσε μεγαλύτερη σιγουριά σε σύγκριση με μόλις 22% πέρυσι.

Την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των υβριδικών μοντέλων εργασίας διαπιστώνει έρευνα της Thales. “Ο έλεγχος της πρόσβασης σε εφαρμογές, δεδομένα και συστήματα είναι μια όλο και πιο σημαντική πτυχή για την ασφάλεια οποιουδήποτε περιβάλλοντος, αλλά και της προστασίας του τόσο από εσωτερικές, όσο και από εξωτερικές απειλές”, παρατηρεί η μελέτη “Thales Access Management Index, 2022”, μια παγκόσμια έρευνα, που διενεργήθηκε από την 451 Research, μέλος της S&P Global Market Intelligence.

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Συνολικά, τα ευρήματα της έκθεσης υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να ανησυχούν για τους κινδύνους ασφάλειας της τηλεργασίας, αλλά αυτές οι ανησυχίες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αποκτούν επίσης μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των συστημάτων να διαχειρίζονται τους κινδύνους ελέγχου ταυτότητας και διαχείρισης της πρόσβασης.

Μόνο το 31% των επαγγελματιών πληροφορικής, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι είχαν “πολύ υψηλές” ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους ασφαλείας και τις απειλές σχετικά με την τηλεργασία το 2022, από 39% που ήταν το 2021, ενώ όσοι δήλωσαν ότι ήταν “κάπως ανήσυχοι” – που ήταν και  η πιο δημοφιλής απάντηση – αυξήθηκαν από 43% σε 48% το 2022.

Επαλήθευση ταυτότητας

Σύμφωνα με την έρευνα, η επαλήθευση ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων βρίσκεται σε άνοδο, αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη. Η χρήση της επαλήθευσης ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) παραμένει πιο διαδεδομένη για τους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας (68%) και τους απόρρητους χρήστες (52%). Πάντως, η υιοθέτηση της επαλήθευσης πολλαπλών παραγόντων αυξάνεται και για το εσωτερικό προσωπικό και το προσωπικό εκτός του τομέα της πληροφορικής σε 40%, σε σύγκριση με 34% το 2021.

Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτηση της από τις επιχειρήσεις δεν αποτελεί τον κανόνα, καθώς λίγο περισσότερο από τις μισές έχουν υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο στους οργανισμούς τους.

Νέες τεχνολογίες

Η έρευνα αναζήτησε, επίσης, τις άμεσες επιπτώσεις, που είχαν η πανδημία και η τηλεργασία στα σχέδια ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την ασφάλεια πρόσβασης. Οι απαντήσεις φανέρωσαν μια αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο έξι ποσοστιαίων μονάδων στα σχέδια ανάπτυξης ενός αυτόνομου συστήματος επαλήθευσης πολλαπλών παραγόντων από το 31% το 2021.

Η πανδημία επηρέασε, επίσης, τα σχέδια ανάπτυξης της διαχείρισης πρόσβασης βασισμένης σε λύση cloud, που επιλέχθηκε από το 45% των ερωτηθέντων παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 41% το 2021.

“Οι δύο αυτοί δείκτες δείχνουν την αυξανόμενη επίγνωση των ερωτηθέντων ότι οι απειλές προέρχονται από διάφορες πλευρές κι ότι η κατάλληλη επαλήθευση ταυτότητας και διαχείριση της πρόσβασης και των δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για τα μπουν τα σωστά θεμέλια ασφάλειας”, διαπιστώνει η έκθεση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ