Μια παράπλευρη υπόθεση που αφορά επιδοτήσεις που έχουν λάβει αναδρομικά 1.240.000 επιχειρήσεις από προμηθευτές (πλην δυο εταιρειών) για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022 έχει δημιουργήσει “μαύρη” τρύπα στα ταμεία πολλών εταιρειών προμήθειας.
Συγκεκριμένα, επιδοτήσεις, που έχουν καταβληθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και που θα έπρεπε να πληρωθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ που είναι και ο φορέας διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. δεν έχουν εκταμιευθεί προς τις εταιρείες, που βέβαια έχουν δώσει τα χρήματα στους πελάτες τους.
Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη επιδότηση δόθηκε, πριν ανάψει “πράσινο” φως από τις Βρυξέλλες. Έτσι. όταν εκδόθηκε η εγκριτική απόφαση μπήκε προαπαιτούμενο για την νομιμότητα των ενισχύσεων (ως αναμένετο και όπως προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες), να μην υπάρχει υπέρβαση, για τις επιχειρήσεις που ήταν επιλέξιμες, του θεσμοθετημένου ορίου κρατικών ενισχύσεων. Δηλαδή, το ποσό να μην ξεπερνά ένα όριο αθροιζόμενο με άλλες τυχόν κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει η όποια επιχείρηση.
Για να ανοίξει ο δρόμος, όμως, για την εκκαθάριση των επιδοτήσεων και την απόδοση των ποσών στους προμηθευτές απαιτείται μια διαδικασία, όπου οι επαγγελματίες θα πρέπει να υπογράψουν σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις κι έπειτα να πάρουν οι προμηθευτές τα προβλεπόμενα.
Όμως, όπως αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (ΦΑΕΕΕ) υπάρχει δυσκολία να συλλέγουν οι εν λόγω υπεύθυνες δηλώσεις κι έτσι το θέμα “χρονίζει”.
Να σημειωθεί ότι Γενικός Διευθυντής της ΦΑΕΕΕ Γιάννης Μητρόπουλος είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και ανέφερε ότι αν και οι προμηθευτές έχουν δώσει τα χρήματα, δεν μπορούν να πάρουμε τις υπεύθυνες δηλώσεις παρά μόνο σε ένα ποσοστό της τάξης 20%.
Το, δε, ποσό ανέρχεται στα 600 εκατ, έχει “θετικό αποτύπωμα” στα ταμεία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του Γενικού Λογιστηρίου, από όπου προέρχονταν τις δύσκολες μέρες τα χρήματα αλλά δυναμιτίζουν τη ρευστότητα των προμηθευτών.