Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που έφυγε από την ζωή την Δευτέρα, όπως με θλίψη ανακοίνωσε η οικογένεια της, είχε γεννηθεί στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένη με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και ήταν μητέρα πέντε παιδιών.
Αποτέλεσε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ανθρώπινης δύναμης και κοινωνικής δράσης. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία των ανθρώπων, καταβάλλοντας αξιοθαύμαστες προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνίας και την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων.
Μέσα από το έργο της, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες, ηλικιωμένους που διαβιούν με περιορισμένους πόρους και άτομα με αναπηρίες, με στόχο να τους διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Πρόεδρος της «Ελπίδας», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO στήριζε αδιάκοπα παιδιά με προβλήματα υγείας, ήταν στο πλευρό των οικογενειών τους και παράλληλα πρόσφερε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο σε ευάλωτους.
Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων δεδομένων, όπως παρουσιάστηκαν στις 23/2/2022 στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», στα 32 χρόνια της λειτουργίας του (έως το 2022), ο Σύλλογος είχε διαθέσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του Παιδικού Καρκίνου στην Ελλάδα. Με στόχο να πετύχει την πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο σε αναλογία 4 στα 4 από τα πάσχοντα παιδιά, ενώ έως σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έχουν σωθεί περισσότεροι από 1.000 καρκινοπαθείς ανήλικοι.
Σύζυγος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, με τον οποίο απέκτησαν πέντε παιδιά, συνέδεσε το όνομά της με την πρώτη και μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών για παιδιά και την πρώτη ογκολογική μονάδα για παιδιά, με τον ξενώνα της «Ελπίδας», με την τράπεζα εθελοντών δοτών του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».
Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες οι συνεχείς δράσεις της έφεραν αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, με το ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», το οποίο ίδρυσε, να κινητοποιεί και να ευαισθητοποιεί την κοινωνία σε πολλούς τομείς: στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στην προώθηση του πολιτισμού, της ειρήνης, της παιδείας, της κλιματικής αλλαγής.
Έλαβε σημαντικά βραβεία και υψηλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το ανθρωπιστικό της έργο. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.
O πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη
«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μια γυναίκα με μεγάλη καρδιά, ευαισθησία και τεράστια προσφορά και επίδραση στις ζωές πολλών ανθρώπων. Μια γυναίκα που έκανε πάντα τα αδύνατα δυνατά και δεν σταμάτησε ποτέ να μοιράζει απλόχερα ΕΛΠΙΔΑ και ΑΓΑΠΗ στους γύρω της και στα ΠΑΙΔΙΑ που τόσο αγαπούσε. Μαριάννα, η οικογένειά μου και εγώ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το όραμα και το έργο σου, προσφέροντας στα παιδιά και στις οικογένειες του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Αφήνεις ένα τεράστιο κενό στις καρδιές όλων μας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη», δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε μια ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα στον χώρο της φιλανθρωπίας», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: ««Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη».
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», οπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.