Για «φαντασιακή ταύτιση με την Αριστερά» έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η ταύτιση αυτή ανάμεσα και σε Φλωράκη και σε Κύρκο νομίζω πως είναι ιστορικά, εντελώς ανυποστήρικτη. Καμία σχέση δεν έχει το ΚΚΕ με την ανανεωτική αριστερά και δεύτερον αυτό το “εμείς”, από πού και ως πού; Είναι κομματικά ο εκφραστής αλλά δεν μπορεί ιστορικά να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκφραστής της Αριστεράς» τόνισε, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, o Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.
«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει αν δεν αλλάξει ο Τσίπρας» υποστήριξε ο κ. Μανιτάκης, «Έχουμε μια πανηγυρική καταδίκη όλου αυτού του προγραμματικού λόγου, αυτής της υπόστασης και δεύτερον, έχουμε μια φαντασιακή ταύτιση του Τσίπρα με την ιστορία της Αριστεράς. Νομίζει δηλαδή ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής και συνεχιστής της αριστερής ιδεολογίας. Δεν το πιστεύω αυτό» προσέθεσε ο κ. Μανιτάκης, σημειώνοντας ότι στελέχη της Αριστεράς, τα περισσότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συνασπισμού, έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Φαντάζεται» συνέχισε ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και διερωτήθη «τι κληρονόμησε από τον Κύρκο, ο Τσίπρας στον πολιτικό του λόγο; Στη διορατικότητά του, την ευγένειά του, στην καλλιέργειά του, στη μόρφωσή του, στην παιδεία που είχε ο Κύρκος; Ο Κύρκος θαύμαζε τη μουσική καταρχήν, είχε κλασική παιδεία. Έχει αυτή τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ τόσο πολλούς ανθρώπους που αυτή τη στιγμή να έχουν ηγεμονική θέση; Την εποχή του Κύρκου η Αριστερά ήταν ηγεμονική και στο πνευματικό επίπεδο και στο ιδεολογικό, εκεί καταξίωσα τον εαυτό μου. Βλέπετε πολλούς διανοούμενους του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο;».
Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης, επισήμανε ότι με τις τρομακτικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, στις ιδέες και την τεχνολογία στην εποχή μας, δεν είναι δυνατόν ακόμα να αναφερόμαστε με κάποιους παρωχημένους διχασμούς, Αριστερά – Δεξιά.
Ο κ. Μανιτάκης, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα συγκυριακό, με συγκυριακή άνοδο του ίδιου και του προέδρου του, «γι’ αυτό και κατέρρευσε τόσο εύκολα».
«Δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να βγάλει άλλο λόγο. Δεν έχει συλλάβει την εποχή που ζούμε. Ζει ακόμα με τη νοσταλγία και με τις κρίσεις και αυτό φάνηκε και από τη συνέντευξή του, της δεκαετίας της δεκαετίας του 2010, να μην πω του 1990, για να μην πω του 1980. Ο πολιτικός λόγος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου, κακέκτυπο. Δεν ήταν ο λόγος της σημερινής εποχής. Είναι ένας λόγος εθνοκεντρικός, ζει την Ελλάδα με κλειστά σύνορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.