don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Μακριά από…δρακιές, από το QE στο QT, ο Σπύρος Λάτσης και τα… κεφάλια, εξελίξεις στις μη συστημικές, η Μπλε Κέδρος, ο Warren συνιστά υπομονή και το… Ν Hotel καταφύγιο στην Ψαρού

*Ήταν η κατακόρυφη άνοδος της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι παραιτήσεις που βάρυναν και επενδυτικά την Παρασκευή. Η DeA έχει άποψη επί του σχετικού θέματος (σ.σ. παρακολουθήσεων) αλλά-προς ώρας- θα περιοριστεί στα οικονομικά/ επιχειρηματικά. Και αυτό, γιατί με ανοιχτό το “μέτωπο” στην Ιταλία λίγο θέλει να βγουν πωλητές 1-2 μεσαίας δυναμικότητας ξένα funds για να γίνει η ζημιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το -2,11% για τον ΓΔ (στις 849,23 μονάδες) όταν ο DAX έχανε 0,59% (13.574), ο S&P 500 μόλις 0,16% (4.145) είναι ενδεικτικό, προειδοποιητικό συνάμα.

*Όπως επίσης το -5,05% για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς (κυρίως) ΣΥΡΙΖΑ και (λιγότερο) ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν “χρωματίσει” πολιτικά το θέμα της Επιχείρησης. Ωστόσο επειδή δεν έχουν όλοι… κοντή μνήμη, η τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου είναι στα 2,23 δισ. ο ισολογισμός σαφώς βελτιωμένος και επουδενί στα 380 εκατ. και με την τάση υπό κατάρρευση. Για αυτό ας προσέξουν οι πολιτικοί και οι κομματάρχες, γιατί ο χειμώνας που έρχεται προοιωνίζεται βαρύς και δεν προσφέρεται για μικροκομματισμούς.

*Ενδεικτικά (και του πολωτικού κλίματος που ακολουθεί) τα όσα κυκλοφόρησαν Παρασκευή (βράδυ-ποιοι; ) πως οι Βρυξέλλες “παγώνουν” τη δεύτερη δόση των κεφαλαίων από το NGEu. Ήμαρτον, τα fake news έκαναν τον γύρο και επιχειρηματικών γραφείων, κινητά κ.λ.π “άναψαν” επικράτησε ένας μικρός χαμός και το Σάββατο. Η Ευρώπη διαπιστώνει πρόβλημα με το.. .κράτος δικαίου, ήταν το μότο, φευ… Οι Βρυξέλλες ουδέν γνώριζαν, η Αθήνα θα υποβάλει το σχετικό αίτημα (για τη δεύτερη δόση) το φθινόπωρο και by the book τα κεφάλαια θα “πιστωθούν” μέχρι τον Δεκέμβριο 2022. Για αυτό θα επιμείνει η DeA, μακριά από μικροκομματισμούς και… δρακιές, που εκθέτουν την χώρα. Όχι αυτή την ώρα, όχι σε αυτή την τόσο ρευστή διεθνή συγκυρία. Ξανά, ήμαρτον…

*Ο ένας μετά τον άλλον προετοιμάζουν το έδαφος (κοινή γνώμη, αγορές κ.λ.π) για την κωλοτούμπα. Από τον πρώην υπ.Οικ των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς μέχρι τον Ελον Μασκ. Ο μεν πρώτος προειδοποιεί πως η Fed ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο λάθος, ο δε δεύτερος ότι ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του πληθωριστικού σοκ. Έρχεται ήπια ύφεση, άρα ας αρχίσουν Fed (ECB) να προϊδεάζουν για χαλάρωση της “σφικτής” νομισματικής πολιτικής. Έτσι, από το QE στο QT και τούμπαλιν σε QE, ένα mea culpa δρόμος. Το πρώτο είναι το δύσκολο, μετά λύνεται λ.χ. η Janet Yellen, Jerome Powell etc

*Το -3,46% των τραπεζών, την Παρασκευή, οφείλεται-σε σημαντικό βαθμό- στις διψήφιες αποδόσεις του Ιουλίου και το λίγο ως πολύ αναμενόμενο profit taking πλην όμως είναι και η σύνθεση των συμμετεχόντων funds. Παραμένουν πλειονότητα τα hedge funds.

*Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της ανακοίνωσης της συμφωνίας Lamda Development για το Mc Arthur Glenn το “χαρτί” υπέστη συντριβή. Μείον 4,61% στα 5,695 ευρώ με 72.900 τμχ. Θέλουν (οι της διοίκησης) να “σηκώσει κεφάλι” η μετοχή, αλλά δεν μπορεί. Τα γιατί τα γνωρίζει ο βασικός μέτοχος. Προ (σχεδόν) έτους ο Σπύρος Λάτσης “πήρε” 3-4 κεφάλια, αλλά αποτέλεσμα θεαματικό οι επενδυτές δεν έχουν δει.

*Τα έλεγε η DeA πρόσφατα για την αλλαγή φρουράς στο project των πετρελαίων/φ/α Κρήτης, την είσοδο της ExxonMobil, την σημασία της παρουσίας-πλέον- του πανίσχυρου αμερικανικού ομίλου. Ολως συμπτωματικώς -μετά από άδεια/navtex της Αθήνας- η Ιερουσαλήμ διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις (26 Ιουλίου- 5 Αυγούστου) στα νότια της Κρήτης. Διάβασα, για “αμερικανικό σινιάλο” για τις έρευνες φυσικού αερίου (Ν.Δ της Κρήτης) project όπου τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν κατά 30% (με 70% η ExxonMobil) εξέλιξη που αποκτά και επενδυτικό/χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Για το τι θα κάνει τώρα η πλευρά του βασικού μετόχου (των ΕΛΠΕ) η ΡΟ&ΙΗ συμφερόντων Λάτση… Ποιος θα πάρει το 35,5% της συμμετοχής του Δημοσίου (μέσω του Ταμείου) να το “κολλήσει” με το 47,1% του μ.κ;

*Μαθαίνω για εξελίξεις σε μη συστημικές, μη εισηγμένες και συνεταιριστικές τράπεζες. Διαρρέονται- ένθεν/κακείθεν- διάφορα, ανάλογα με το “στρατόπεδο” που πρόσκειται ο καθείς. Από Παγκρήτια (Candia Bank) μέχρι Κεντρικής Μακεδονίας- Σερρών.

*Επιτέλους έγιναν στοιχειωδώς άξιες αναφοράς συναλλαγές στη μετοχή της “Μπλε Κέδρος”. Σχεδόν καθημερινά οι αναφορές της στήλης. Ωστόσο, το ένα περίεργο διαδέχεται το άλλο, και γίνομαι σαφής. Για τις 27/7 η τακτική γ.σ (όπου θα εγκρίνονταν τα πεπραγμένα του 2021). Όμως οι 2 βασικοί μέτοχοι: Μιχαήλ Ευμορφίδης (37,62%) και Παύλος Ευμορφίδης (37,50%) δεν κατέθεσαν τις μετοχές τους με συνέπεια να οριστεί επαναληπτική γ.σ (3/8) όπου και εκπροσωπήθηκε το 84,74% των μετοχών του μ.κ. Ως εκ θαύματος αποφασίσθηκε να μην συζητηθούν θέματα-που ήταν στην Ημερήσια Διάταξη- αλλά να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση για νέα γ.σ μετά από νέα σχετική πρόσκληση. Επιμένω στο θέμα της Μπλε Κέδρος, και λόγω το ότι ο νυν επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της διεύρυνσης και εμβάθυνσης του χρηματιστηρίου (με νέες εισαγωγές και bla, bla) αλλά και της επιμονής της επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Ξεκάθαρο το ερώτημα της DeA: συνιστούν εφαρμογή/υλοποίηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης όσα διαδραματίζονται στην εν λόγω ΑΕΕΑΠ; Ο γράφων ούτε τους αδελφούς Ευμορφίδη γνωρίζει (εξαιρετικά τα προϊόντα της CocoMat) ούτε κάτι-επί συγκεκριμένου- έχει με την εισηγμένη. Θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε. Οι αιτιάσεις και τα ερωτήματα αφορούν και απευθύνονται στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ πρότεινε, ενέκρινε αύξηση αποδοχών και επιπλέον αμοιβών.    

*Τώρα, αυτό το μείον 9,92% της μετοχής της Attica Συμμετοχών την Παρασκευή τι ήταν;  Στα 0,872 ευρώ, με συναλλαγές 52.630 τμχ. Μήπως επειδή κυκλοφόρησαν σενάρια για απορρόφηση (μέσω συγχώνευσης) της υπέρβαρης δανείων και υποχρεώσεων ΑΝΕΚ. Και για “γενναίο” haircut; Ας το (ξανά) σκεφτούν καλύτερα όσοι σχεδιάζουν “ασκήσεις επί χάρτου” γιατί την βλέπω την αποτίμηση στα 150 εκατ. ευρώ.

*Το Holy Grail για τους μετόχους/επενδυτές της Intralot είναι η είσοδος της θυγατρικής (Intralot US) σε δείκτη του NYSE. Για αυτό η γ.σ της 30ης Αυγούστου στα κεντρικά της Παιανίας θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Το βλέπω γεμάτο το αμφιθεατράκι.

*Ζημιές 53 δισ$ για την Berkshire Hathaway (από μετοχές & παράγωγα) με τις 3 πιο ζημιογόνες θέσεις σε Apple Inc, BofAmerica & American Express. O Warren Buffett καλεί τους επενδυτές- οπαδούς του να έχουν εμπιστοσύνη, να δείξουν υπομονή και δεν θα τους απογοητεύσει. Όπως χρόνια τώρα ο Sage of Omaha. Εάν του βγει και αυτή την φορά του 91ετή Oracle των αγορών, οι long θα “δουν” ένα από τα πιο θεαματικά “γυρίσματα” στην σύγχρονη ιστορία των markets. Παρεμπιπτόντως, οι κύριες κερδοφόρες θέσεις του B.H είναι στην αντασφάλιση, στον σιδηρόδρομο BNSF, σε ευρωπαϊκές & ιαπωνικές (λόγω ενίσχυσης του δολαρίου), σε ασφαλιστικές (λόγω ανόδου επιτοκίων). Για περισσότερα: letters.foundation & berkshirehataway.com

*Και μέρες που είναι: Ν Hotel Mykonos ένα καταφύγιο 5* αστέρων στην φημισμένη Ψαρού. Μια εμπειρία Nammos 360 μοιρών: Μια όαση για όλους όσους αποζητούν το καλύτερο από το lifestyle που προσφέρει το νησί των Ανέμων, στο κατώφλι τους: η είσοδος στο -προσβάσιμο από λίγους- Nammos είναι ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει κάθε επισκέπτης. Παράλληλα, με το N Hotel Mykonos, απολαύστε την παραλία του Nammos, το Nammos Village και τα φημισμένα ανά τον κόσμο πάρτι του Nammos… ολόκληρος ο κόσμος του Nammos ξεδιπλώνεται στα πόδια σας και σας προσκαλεί να τον εξερευνήσετε.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask