Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS"Μακράς διαρκείας" και χωρίς αποτέλεσμα η συζήτηση στην ΕΕ για κοινή αντιμετώπιση...

“Μακράς διαρκείας” και χωρίς αποτέλεσμα η συζήτηση στην ΕΕ για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας

Στη σημερινή συζήτηση στο Ecofin παραπέμφθηκε το ζήτημα μια κοινής πολιτικής απέναντι στην ενεργειακή κρίση τιμών, μετά το χθεσινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Παρά την προσπάθεια, ειδικά των κρατών μελών του Νότου για υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής αυτό, χτες, δεν κατέστη δυνατόν ωστόσο το θέμα «καίει» και έτσι αναμένεται να συνεχιστεί η επεξεργασία του.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Eurogroup που εκτιμούν ότι το πρόβλημα έχει ορίζοντα λήξης και ότι οι τιμές θα πέσουν, μετά από ένα «πρόσκαιρο τίναγμα». Να σημειωθεί ότι ο ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, προσερχόμενος χτες στο Eurogroup , επισήμανε ότι «δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει».

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, 3 μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι χώρες της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια από αυτές παραμένει η πανδημία του κορονοϊού,. ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως είπε ο Ντόναχιου, «η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα είναι μεγαλύτερη από αύτη που είχαμε αρχικά εκτιμήσει».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, χτες, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισήμανε τον κίνδυνο της πανδημίας και του πληθωρισμού.

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε.

Οι τιμές

Στο μεταξύ νέα αύξηση 10% καταγράφηκε χτες στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά «οδηγό» για την ΕΕ, την Ολλανδική. Κύρια αιτία, με βάση τους αναλυτές, είναι η στάση της Ρωσίας σε σχέση με τις παραδόσεις, φυσικού αερίου, που όπως φαίνεται , θα παραμένουν κάτω από τις προσδοκίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε υπσχεθεί να στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή, αρχής γενομένης από χτες, ωστόσο ξ έλλειψη επιπλέον ροών απογοήτευσε τους traders που στηρίζοντας στην προεδρική απόφαση για να αμβλυνθεί η πίεση. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα επίπεδα των 73 ευρώ, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 ήταν μόλις 14 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 λίγο πιο κάτω από τα 19 ευρώ.

Την ίδια ώρα και η τομή του ρεύματος παραμένει στα ύψη. Χτες στα 217,08 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 9/11/2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου η Μέση Τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας κινείται πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επίσης η τιμή του πετρελαίου κινείται στα επίπεδα των 83 δολαρίων, όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν λίγο παραπάνω από τα 40 δολάρια και στις αρχές του 2021 περίπου στα 51 δολάρια.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του πακέτου μέτρων για την ακρίβεια καθώς το προηγούμενο έχει πλέον εξαντλήσει τη δυναμική του λόγω της πορείας των τιμών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ