Η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας και η 9η Μαΐου έχει κηρυχτεί ως Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζοντας την ειρήνη και την ενότητα της ηπείρου μας.
Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος τότε ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Ας αναλογιστούμε τις δεκάδες πολεμικές συγκρούσεις στον ευρωπαϊκό χώρο από τις αρχές του 20ου αιώνα και κυρίως τους εκατομμύρια νεκρούς κατά τη διάρκεια του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο τότε θα αντιληφθούμε πραγματικά το μέγεθος της Ιδέας για μια Ευρώπη της ειρήνης και της ενότητας.
Στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, η Ευρώπη ήταν η σκοτεινή ήπειρος. Δεκαετίες πολέμων, εμφυλίων, δικτατοριών, ολοκληρωτισμών και μιας φοβερής οικονομικής κρίσης, συνέβαλαν καθοριστικά στο να δημιουργηθεί το κοινό αίσθημα για ασφάλεια, συνεργασία και ειρήνη. Κάπως έτσι, οι οραματικές προθέσεις σπουδαίων ηγετών του 50΄, μας οδήγησαν σε μια στέρεη Ένωση.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία και την ευθύνη για τον πλανήτη, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Αυτή την Ευρώπη θέλουμε, που στα δύσκολα, όπως και με την πανδημία, δρα συλλογικά και αποφασιστικά. Μια Ευρώπη αλληλέγγυα και με κοινούς στόχους. Μια Ευρώπη, όπου το κοινό καλό υπερτερεί του εθνικού συμφέροντος.
Ναι, δεν είναι όλα καλά και ρόδινα. Υπάρχουν συμφέροντα και άλλωστε πάντοτε υπήρχαν. Η ιστορία της ενοποίησης της Ευρώπης δεν είναι μια ιστορία άρνησης του εθνικού κράτους, του εθνικού συμφέροντος και του εθνικού πατριωτισμού. Είναι αντίθετα η εμπνευσμένη προώθηση του εθνικού συμφέροντος των κρατών-μελών μέσα από τη δημιουργία μιας ισχυρής Ένωσης, που καθιστά τα μέλη της πολύ ισχυρότερα στον κόσμο.
Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, μας έχει δείξει ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες, μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Μαζί, προσπαθούμε για μια Ένωση πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα.
Μέσα σε έξι δεκαετίες ζωής από την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξεπεράσει μόνο πολέμους και οικονομικές κρίσεις. Έχει ξεπεράσει τα εμπόδια για τη διάσωση της Ευρωζώνης, τη μεταναστευτική κρίση και το Brexit, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πανδημία μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφική.
Θα ξεχωρίσω τις αντιδράσεις δίχως να ωραιοποιώ καταστάσεις σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα είναι εκείνοι που αγαπούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και νοιάζονται για το μέλλον της Ευρώπης και στο άλλο βρίσκονται οι αντιευρωπαϊστές που βρίσκουν ακόμη μία ευκαιρία να κτυπήσουν αυτό στο οποίο έτσι και αλλιώς δεν πίστεψαν ποτέ.
Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά τα όσα έχει καταφέρει η Ένωση. Γιατί σε έναν κόσμο γεμάτο ατέλειες, η Ευρώπη, με όλες τις δικές της ατέλειες και λάθη, παραμένει το φωτεινό παράδειγμα για όλους. Καμία χώρα από μόνη της και καμία άλλη συνεργασία, δεν έχει καταφέρει όσα η ΕΕ στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, της ενιαίας αγοράς, στα πρότυπα υψηλής ποιότητας για τα τρόφιμα και το περιβάλλον, στα οφέλη για τους καταναλωτές και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά και άλλα πολλά, έχουν καταστήσει την ΕΕ μια υπολογίσιμη παγκόσμια δύναμη.
Μια δύναμη της οποίας μέρος είμαστε και εμείς. Μιας δύναμης που προασπιζόμαστε καθημερινά και αγωνιζόμαστε για τη συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή της.
Λουκάς Φουρλάς
Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ