Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Μίνα Γκάγκα: "Post covid-ιατρεία στο ΕΣΥ για τους ασθενείς με Long covid...

Μίνα Γκάγκα: “Post covid-ιατρεία στο ΕΣΥ για τους ασθενείς με Long covid σύνδρομο”.

Εν όψη ενός βαρύ χειμώνα, επιδημιολογικά, όπου η μετάλλαξη Δέλτα του SARS -CoVid-19 θερίζει και το 20% των κρουσμάτων είναι παιδιά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί τη δημιουργία post Covid ιατρείων στα δημοσία νοσοκομεία, για όλους τους ασθενείς ενήλικες και ανήλικους, που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα του κορωνοϊού για μακρό χρονικό διάστημα και χρίζουν αποκατάστασης.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους ιατρικούς συντάκτες στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την υπουργό οι ασθενείς αυτοί, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, που υποφέρουν από το σύνδρομο Long Covid, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται στα post-covid ιατρεία, όπως ονομάζονται, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι αναρρώσαντες μπορεί να έχουν για αρκετούς μήνες μετά τη νοσηλεία τους, συμπτώματα όπως: απώλεια μνήμης, μυϊκοί πόνοι, δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλοι, αναπνευστική ίνωση, διαταραχές στη γεύση και την όσφρηση. Επίσης άλλοι παρουσιάζουν νευρολογικά προβλήματα που επηρεάζουν την κίνησή τους, ευερεθιστότητα ή παρουσιάζουν ακόμη και κατάθλιψη.

Σήμερα χιλιάδες ασθενείς απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία όπου η ταλαιπωρία είναι μεγάλη αλλά και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια με μεγάλο οικονομικό κόστος (π.χ φυσιοθεραπείες κλπ) που το επωμίζονται οι ίδιοι.

Στα  post-covid ιατρεία του ΕΣΥ, οι ασθενείς αυτοί θα  λαμβάνουν υπηρεσίες  από διαφορετικές ειδικότητες για την εξειδικευμένη θεραπεία που χρειάζονται.

Προσλήψεις

Η κυρία Γκάγκα επίσης αναφέρθηκε στις προκηρύξεις θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επαναλαμβάνοντας έχουν γίνει ήδη πάνω από 500 θέσεις ιατρών και 4.000 νοσηλευτών.

Όσον αφορά τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τόνισε ότι σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων στο ΕΣΥ, οι αναστολές είναι λίγες και πρόσθεσε ότι καθημερινά εμβολιάζονται υγειονομικοί και επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Μάσκα και τήρηση των υγειονομικών μέτρων

Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της τήρησης των υγειονομικών μέτρων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό λέγοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό και τη γρίπη που ενδεχομένως θα μας απασχολήσει το χειμώνα: «Πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να κινδυνέψουν. Παράλληλα με τον εμβολιασμό πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις» είπε μεταξύ άλλων.