Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜέτρα για τις τιμές ρεύματος: Το έκτακτο τέλος, οι επιδοτήσεις και οι...

Μέτρα για τις τιμές ρεύματος: Το έκτακτο τέλος, οι επιδοτήσεις και οι αντιδράσεις

Μέτρο που έχει έντονα επικοινωνιακό χαρακτήρα είναι το προωθούμενο της έκτακτης φορολόγησης των καθετοποιημένων εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), όπως αναφέρεται από στελέχη της αγοράς. Όπως αναφέρεται, δε, δημιουργεί ζητήματα παρεμβατισμού και στρεβλώσεων σε μια αγορά που μετά “το γύψο” των μέτρων της ενεργειακής κρίσης έδειχνε ότι είχε δυνατότητα απορρόφησης των έκτακτων “σκαμπανεβασμάτων” με εκπτώσεις, εναλλακτικά τιμολόγια κτλ.

Ουσιαστικά όπως αναφέρεται η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει ένα συνολικό αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί πέρα από τις τιμές χονδρικής, με τους ανακεφαλοποιητικούς λογαριασμούς για τις επιδοτήσεις της πανδημίας, σε επιχειρήσεις, τις απαιτήσεις ανάκτησης του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, τις απαιτήσεις για επιστροφές ποσών ένεκα του “συντελεστή κανονικοποίησης”, που αφορά τις ανακτήσεις πόρων, από τους καταναλωτές, στη βάση αποφάσεων της ΡΑΑΕΥ, για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες δικτύου.

Έτσι, η αγορά κάνει λόγο για μέτρα που λαμβάνονται με πίεση και καθίστανται αντιπαραγωγικά χωρίς να φέρνουν αποτέλεσμα, που ναρκοθετούν την ελεύθερη αγορά, που πριν λίγες μέρες, έδινε μηδενικές τιμές. Στελέχη, δε, σημειώνουν ότι σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας, οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, Εστιάζουν, δε, στο συγκυριακό χαρακτήρα της ανόδου των τιμών, καθώς μάλιστα και  τιμές φυσικού αερίου είναι στα 30 ευρώ, σημειώνοντας ότι άλλες λύσεις, με εστίαση στις τιμές των πράσινων τιμολογίων με πιθανόν πλαφόν και ενεργοποίηση άλλων μηχανισμών, θα ήταν προσφορότερη.

Ο παλιός μηχανισμός ενεργοποιείται

Ουσιαστικά, πάντως, η κυβέρνηση ενεργοποιεί, μερικώς, το σχετικό μηχανισμό που ίσχυσε κατά την ενεργειακή κρίση, όταν και είχε λάβει τα έκτακτα μέτρα τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά, που έληξαν στο τέλος του 2023. Πάντως, καθώς το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει εκπνεύσει το τέλος θα μόνο τις μονάδες φυσικού αερίου και δε θα μπει ένα οριζόντιο σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής. Έτσι, το τέλος μπορεί να περάσει από την Κομισιόν ως εθνικό μέτρο φορολογίας.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση των ποσών που θα εισπραχθούν από το τέλος θα αργήσει καθώς θα πρέπει να κλείσει η χρήση των εν λόγω μηνών. Άρα γεννώνται ζητήματα για το πιο θα είναι η “περίμετρος στήριξης”. Ουσιαστικά, μένει να φανεί εάν τα τιμολόγια, τόσο τα πράσινα όσο και τα κίτρινα, θα ενισχυθούν. Τα δε, μπλε, καθώς έχουν σταθερή τιμή, όπως συνέβη κατα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, πιθανόν, θα εξαιρεθούν ένεκα και των τιμών που έχουν “κλειδώσει.”

Τα μέτρα

“Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος…” ανέφερε στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, που σημείωσε παράλληλα ότι στόχος είναι “να επιδοτήσουμε σε πρώτη φάση τον μήνα Αύγουστο. Το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες” συμπλήρωσε.

“Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ -ελπίζω να συνεργαστεί λίγο ο καιρός και συνολικά να μην έχουμε συνθήκες περιφερειακού καύσωνα, διότι κι αυτές προκαλούν τις υψηλές τιμές ενέργειας- και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Θέλω να θυμίσω ότι και με τα διυλιστήρια πήραμε την απόφαση να φορολογήσουμε τα κέρδη του 2023, είναι ένα σεβαστό ποσό, γύρω στα 300 εκατομμύρια αυτό το οποίο έχουμε να εισπράξουμε…” τόνισε με νόημα ο  Πρωθυπουργός, που έτσι έβαλε στο “κάδρο” άλλο ένα μέτρο που έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις από τον κλάδο διύλισης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ