Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜέση Ανατολή: Γιατί το Ιράν βρίσκεται σε δύσκολη θέση;

Μέση Ανατολή: Γιατί το Ιράν βρίσκεται σε δύσκολη θέση;

Για τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Όπως και δήλωσε αρχικά μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ως προς το που πάει όλη αυτή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «Όχι προς το καλύτερο εν πάση περιπτώσει. Διότι παρόλο που έχουμε έναν χρόνο επιχειρήσεων όπου συμμετείχε η Χεζμπολάχ στις επιχειρήσεις, διότι κατά την άποψή τους πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι με τη Χαμάς στον πόλεμο που διεξαγάγει με το Ισραήλ και αποτελούμε μέρος του άξονα της αντίστασης Ιράν, Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι και σιιτικές πολιτοφυλακές Συρίας και Ιράκ. Η Χεζμπολάχ πλέον βλέπουμε ότι προχώρησε προς την κλιμάκωση με την κατάσταση αυτή. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έχουμε τελειώσει τις μεγάλες επιχειρήσεις με τη Γάζα. Εστίες αντίστασης πλέον υπάρχουν και μεταφέρουμε το κέντρο βάρους στον Βορρά. Η Χεζμπολάχ λοιπόν, αντιδρά έτσι διότι υπέστη ένα πάρα πολύ σοβαρό πλήγμα με τις εκρήξεις που έγιναν μέσω αυτών των μπαρ που είχαν μοιράσει στα ηγετικά του στελέχη, στους διοικητές μικρών και μεγάλων κλιμακίων. Εκτιμάται από πάρα πολλούς και αυτή είναι η άποψή μου ότι έχει σπάσει η διοικητική αλυσίδα της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στην συνέχιση της διοίκησης και στις επαφές. Γι’ αυτό και η Χεζμπολάχ έκανε αυτή την, ας το πούμε σύσκεψη του νούμερο 2 του Ιμπραχίμ Καλίν την Κυριακή, όπου ήταν 14 ανώτεροι διοικητές, 11 είναι οι επιβεβαιωμένο ότι έχουν σκοτωθεί.

Αυτό σύμφωνα με το στρατηγό Χαλέπι, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ήταν ένα παράθυρο ευκαιρίας που έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε άμεσα, είπε. Και τι εννοούσε; Εκεί μαζεύτηκαν οι ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ και συζητούσαν μια δεύτερη 17η Οκτωβρίου, δηλαδή μια εισβολή της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Έπρεπε, λέει, να εξουδετερώσουμε αυτή την απειλή. Γι’ αυτό με δύο F-35 κατόρθωσαν αυτό, ένα διώροφο κτίριο, το καταστρέψανε πλήρως, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο όλοι οι ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ. Αυτό είναι ένα, πολύ σοβαρό πλήγμα, διότι στη συνέχεια των βομβιστών βλέπουμε ότι καταστρέφεται ή μάλλον εξαλείφεται και η ανώτερη ηγεσία της Χαμάς».

Έπειτα, αναφορικά ως προς το που μπορεί να φτάσει η Χεζμπολάχ, τι δύναμη στρατιωτική έχει, τι όπλα αλλά και κατά πόσο το Ιράν και σε τι βαθμό μπορεί να εμπλακεί, ο κ. Μπαλτζώης τόνισε «Ιδίως για το Ιράν λοιπόν, η Χεζμπολάχ έχει οπλικά συστήματα αρκετά. Αυτοί ισχυρίζονται ότι έχουν 50.000 ενεργή δύναμη. Εκτιμώ ότι πάντα οι Άραβες και αυτές οι οργανώσεις υπερβάλλουν, αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι από 30 έως 50.000 που λέει η Χεζμπολάχ και μπορούν να κάνουν επιστράτευση άμεση με άλλες 30 με 40.000. Εκτιμάται λοιπόν ότι μπορεί να φτάσουν τις 80.000 και ίσως να πλησιάζουν τις 100. Εκεί πάρα πολλοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή λένε εκεί στους 80.000. Μεγάλη δύναμη, δεν είναι μικρή. Και επιπλέον, τα οπλικά συστήματα που έχουν συνήθως, κυρίως είναι πυραυλικά συστήματα. Δηλαδή η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα. Αυτή ισχυρίζεται ότι έχει 150 έως 200.000 πυραυλικά συστήματα. Πάλι σας λέω υπερβάλλουν, αλλά εκτιμάται ότι πρέπει να είναι γύρω στις 100 με 120.000.

Πολύ μεγάλος αριθμός από μικρές ρουκέτες εννοώ, μέχρι πυραύλους που μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι καθοδηγούμενοι με GPS και λοιπά, άρα είναι και υψηλής ακρίβειας, η οποία δεν τα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Μάλιστα, στη χθεσινή πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ για πρώτη φορά, οι πύραυλοι φτάσανε μέχρι τη Χάιφα και αυτοί ισχυρίστηκαν ότι είχαν στόχο μια ισραηλινή εταιρεία, τη Ραφαέλ, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες πολεμικές βιομηχανίες. Βγάζει πολλά συστήματα. Άρα, εδώ βλέπουμε ότι τα πυραυλικά συστήματα έφτασαν γύρω στα 50 έως 70 χιλιόμετρα, ενώ άλλες φορές χτυπάγανε τη Γαλιλαία, δηλαδή στα σύνορα με το Λίβανο. Όσοι μας ακούνε και ξέρουν και δουν ένα χάρτη θα καταλάβουν. Δηλαδή σε αποστάσεις 10 χιλιομέτρων, 20, άντε 30. Τώρα υπερδιπλασιάσανε την απόσταση. Άρα, λοιπόν, αρχίζει και γίνεται πιο επικίνδυνη η κατάσταση και πιο εκρηκτική. Με το Ισραήλ να έχει κινητοποιήσει και να έχει ολοκληρώσει την κινητοποίηση με κάποιες μεραρχίες που έχουν πάει προς τα πάνω, κάποιες επιστρατεύσεις που έχουν, άρματα έχουν κινηθεί προς το βορρά και όπως λένε οι πληροφορίες το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα. Τι θα γίνει; Θα γίνει η εισβολή; Είναι ένα καλό ερώτημα».

Τέλος, ο κ. Μπαλτζώης δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής «Το Ιράν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Σαν ηγέτιδα δύναμη του άξονα της αντίστασης πρέπει να αντιδράσει. Αν αντιδράσει θα υποστεί αυτά την αντίδραση και της Αμερικής και των συμμάχων του, του Ισραήλ. Είδαμε την άλλη φορά και η Γαλλία συμμετείχε και η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία στην αναχαίτιση των 320 πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Αν δεν αντιδράσει, χάνει το κύρος του, ίσως και την ηγεσία του λεγόμενου άξονα της Αντίστασης. Οπότε εκεί στην περιοχή, οι μουλάδες είναι σε προβληματισμό τι θα κάνουν. Εγώ-επειδή έχουμε επισκεφθεί με τον αείμνηστο πρόεδρο Στεφανόπουλο το Ιράν, διαπιστώσαμε ότι ήταν ορθολογικοί ηγέτες. Ο ίδιος ο Χαμενεΐ ήταν τότε πάλι θρησκευτικός ηγέτης. Δηλαδή δεν αντιδρούν εν θερμώ, δεν αντιδρούν με το θυμικό και μόνο, αλλά βάζουν όλα τα πράγματα κάτω. Δηλαδή, προκειμένου να κινδυνεύσει η χώρα ή να χάσουν και αυτοί την εξουσία τους, είναι και αυτός ο παράγων, διότι αντιστέκονται οι Ιρανοί. Θα δούμε. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή πώς θα αντιδράσει το Ιράν, λένε ότι θα αντιδράσουν. Αλλά και αν θυμάστε και με το χτύπημα του Χαμενεΐ, είπε, θα αντιδράσουν και δεν έχουν αντιδράσει ακόμα. Έχουν περάσει 1-2 μήνες».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ