Ιάπωνες ερευνητές δημιούργησαν μάσκες οι οποίες χρησιμοποιούν αντισώματα στρουθοκαμήλου για να ανιχνεύουν τον νέο κορονοϊό, φωσφορίζοντας υπό υπεριώδη ακτινοβολία.
Η ανακάλυψη αυτή από τον Γιασουχίρο Τσουκαμότο και την ομάδα του στο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο του Κιότο στη δυτική Ιαπωνία μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα για ένα χαμηλού κόστους διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 στο σπίτι, σημειώνουν οι ίδιοι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν δημιουργώντας ένα φίλτρο μάσκας επικαλυμμένο με αντισώματα στρουθοκαμήλου που βάζουν στο στόχαστρο τον νέο κορονοϊό, στηριζόμενοι σε προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι τα πτηνά αυτά έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στην ασθένεια.
Στο πλαίσιο μικρής έρευνας, άνθρωποι φόρεσαν τις μάσκες και έπειτα από οκτώ ώρες τα φίλτρα απομακρύνθηκαν και ψεκάστηκαν με χημική ουσία που φωσφορίζει υπό υπεριώδη ακτινοβολία αν ανιχνευθεί η παρουσία του νέου κορονοϊού. Τα φίλτρα από τις μάσκες που φόρεσαν άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό φωσφόριζαν στην περιοχή της μύτης και του στόματος.
Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να εξελίξει περαιτέρω τις μάσκες αυτές ώστε να φωσφορίζουν αυτόματα, χωρίς ειδική ακτινοβολία, όταν ανιχνεύεται ο νέος κορονοϊός.
Ο Τσουκαμότο, καθηγητής κτηνιατρικής και πρόεδρος του Πανεπιστημίου, μελετά στρουθοκαμήλους για χρόνια, αναζητώντας τρόπους προσαρμογής της ισχυρής ανοσίας τους για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών, αλλεργιών και άλλων ασθενειών.
Ο Τσουκαμότο δήλωσε στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ότι βρήκε πως ο ίδιος είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό όταν φόρεσε μια από τις ειδικές μάσκες και είδε ότι φωσφόριζε όταν την ήλεγξε. Η διάγνωση της μάσκας επιβεβαιώθηκε από διαγνωστικό τεστ στο οποίο υπεβλήθη στη συνέχεια.
ΠΗΓΗ :ΑΠΕ-ΜΠΕ