Την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη έως το 2030, περιέγραψε ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του energypress.gr Θοδωρή Παναγούλη, στο πλαίσιο του 3ου Power & GasForum.
Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η χώρα θα αποκτήσει ένα πιο πυκνό δίκτυο εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, «προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες στο μέλλον, τόσο μέσω ΑΠΕ όσο και μέσω νέων, εναλλακτικών πηγών ενέργειας».
Παράλληλα, θα διαθέτει πιο σύγχρονες και ανθεκτικές ηλεκτρικές υποδομές, θωρακίζοντας το Σύστημα Μεταφοράς από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στη διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία ξεκίνησε όπως είπε, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την ευρωπαϊκή ήπειρο».
➢ Τουλάχιστον 25 GW από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έως το 2030
Περιγράφοντας το ενεργειακό «τοπίο» της Ελλάδας το 2030, ο κ. Μανουσάκης εκτίμησε ότι «με τους ρυθμούς που ακολουθούμε σήμερα, το 2030 θα έχουμε τουλάχιστον 25 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργειακού μίγματος θα είναι πράσινο και καθαρό».
Πρόσθεσε ότι «το ηλεκτρικό Σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό, πολλοί από τους μεγάλους Υποσταθμούς θα έχουν ενσωματώσει τη νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία κλειστού τύπου GIS και θα έχουμε ολοκληρώσει τις υποβρύχιες διασυνδέσεις όλων των μεγάλων νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα».
➢ Ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων
Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και εκτίμησε ότι το 2030 θα είναι πλήρως λειτουργικές οι νέες διεθνείς διασυνδέσεις Ελλάδας-Ιταλίας, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου.
Έκανε επίσης γνωστό ότι εξετάζεται και η μετοχική συμμετοχή του Διαχειριστή τόσο στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όσο και στη διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου, η οποία ωριμάζει με ταχύ ρυθμό «και οι συνομιλίες με τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς προχωρούν σε πολύ καλό κλίμα».
Τέλος, υπενθύμισε ότι:
• η διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη,
• μελετώνται δύο νέες διασυνδέσεις με Τουρκία και Αλβανία ενώ
• πρόκειται να αναβαθμιστεί και η υφιστάμενη διασύνδεση με την Βόρεια Μακεδονία.
➢ Θωράκιση του Συστήματος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
«Η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας των υποδομών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θεωρείται δεδομένη στις σύγχρονες κοινωνίες», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην παλαιότητα των υποδομών «τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου τα περισσότερα στοιχεία του Συστήματος κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980» λέγοντας ότι:
• με το διευρυμένο Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο Διαχειριστής θα αντικαταστήσει το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026 και
• μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του πλέον κρίσιμου εξοπλισμού Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης.