Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛ. Παπακωνσταντίνου (ΙDEAL): Σχεδιάζουμε άλλες δύο επενδύσεις μέσα στο 2022

Λ. Παπακωνσταντίνου (ΙDEAL): Σχεδιάζουμε άλλες δύο επενδύσεις μέσα στο 2022

Αποτελώντας τη μοναδική εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity που επενδύει σε άλλες επιχειρήσεις με στόχο την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 4-5 ετών, η εταιρεία IDEAL Holdings σχεδιάζει δύο ακόμη επενδύσεις εντός του 2022 όπως τόνισε χθες ο πρόεδρός της Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση σε δημοσιογράφους.

Πρόκειται για τον γνωστό χρηματιστή, εκ των ιδρυτών της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ και πρώην μεγαλοστέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς, ενώ από το 2017 μαζί με άλλους επιφανείς επενδυτές (όμιλος Γερμανού,  οικογένεια Κάτσου, Πειραιώς και Eurobank) έχει ιδρύσει το fund Virtus International Partners.

Μέσω του συγκεκριμένου fund ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει επενδύσεις σε εταιρείες όπως Astir Vitogiannis,Three Cents και ADACOM – Netbull, τις οποίες πλέον έχει «στεγάσει» κάτω από την κεντρική ομπρέλα της εισηγμένης IDEAL Holding. Συνάμα, πρόσφατα ανακοίνωσε και την εξαγορά της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Coleus Packaging (Ν. Αφρική) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

To 2021, μέσω αύξησης κεφαλαίου το Virtus International Partners συμφώνησε να εξαγοράσει το 47,8% της εισηγμένης εταιρείας IDEAL, με στόχο τη δημιουργία ομίλου Συμμετοχών. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας νέος μεγάλος όμιλος με αρχικά τρεις θυγατρικές σε ισάριθμους κλάδους, ενώ πλέον δρομολογούνται οι νέες επενδύσεις.

H μία εκ των δύο νέων επενδύσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο έτος θα αφορά τον κλάδο που δραστηριοποιείται η ADACOM – Netbull, δηλαδή το cyber security.

Όπως τόνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας είναι η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου και ιδανικά έως και το 100% με συμφωνία παραμονής της διοικητικής ομάδας, ταύτιση της διοικητικής ομάδας με την συμμετοχή σε μετοχικό επίπεδο στην IDEAL Holdings, καθοδήγηση και μόχλευση των εταιρειών, με στόχο την οργανική ανάπτυξη, την επέκταση σε νέες αγορές και το μεγάλωμα του επιχειρησιακού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το Virtus International Partners έχει επενδύσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για τις έως τώρα εξαγορές που έχει κάνει και τις άλλες επενδυτικές κινήσεις, ενώ αν συμπεριληφθεί και η επένδυση που έχει κάνει (με άλλο μείγμα επενδυτών) στην Attica Πολυκαταστήματα, τότε τα επενδυμένα κεφάλαια ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως ο ίδιος τόνισε, η IDEL Holdings έχει εξαιρετικές επιδόσεις μετά τη δημιουργία του νέου σχήματος, καθώς οι εταιρείες που στεγάζει είναι χωρίς δανεισμό και με μεγάλες προοπτικές. Η εισηγμένη πέτυχε 110 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2021 ενώ τα EBITDA έφτασαν τα 15,5 εκατ. ευρώ.

Για την Astir Vitogiannis τόνισε πως το 2021 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 60 εκατ. ευρώ και EBITDA 11 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εξαγορά στην Αφρική ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ.

Οι έως τώρα κινήσεις

Astir Vitogiannis – Coleus Packaging: H Astir είναι εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στα Οινόφυτα Αττικής με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εξάγει πάνω από 95% της παραγωγής της σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία. Πελάτες της είναι βασικά πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής μπύρας, αναψυκτικών και ποτών.

Ανακοίνωσε την εξαγορά της Coleus Packaging με έδρα την Νότιο Αφρική, η οποία εξάγει το 25% της παραγωγής της σε δέκα χώρες περιφερειακά από την Ν. Αφρική. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση της γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής μέχρι 30 Ιουνίου 2022.

Οι εγκαταστάσεις της είναι ιδιόκτητες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός παρόμοιος με της Astir. Οι πελάτες της Coleus είναι συμπληρωματικοί με τους πελάτες της Astir και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της λειτουργίας της και αύξησης του κοινού πελατολογίου. Επενδυτικός στόχος είναι η λειτουργική βελτίωση της Coleus σε επίπεδα παρόμοια της Astir, η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και η  αποκρυστάλλωση της αξίας μέσω συμμετοχής σε μεγαλύτερο σχήμα.

ADACOM – Netbull: Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών εμπιστοσύνης. Η ADACOM είναι από τις παλαιότερες και πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των trust services και cybersecurity, με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Netbull είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στα managed security services που προσφέρονται μέσω του δικού της πολυβραβευμένου κέντρου ασφαλούς λειτουργίας «eIASIS». Η εταιρεία είναι γνωστή και από τις υπηρεσίες της για την απόκριση συμβάντων, καθώς διαχειρίστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 17 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 τα μεγέθη κινούνται σημαντικά υψηλότερα. Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση της Netbull με την ADACOM και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο τα κυβερνοασφάλειας και την πληροφορικής.

Three Cents Artisanal Beverages: Πρόκειται για πρωτοπόραεταιρεία premium mixers & tonics με έδρα την Ελλάδα. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα τεσσάρων νέων ανθρώπων με όρεξη και όραμα, με στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης ένα premium και διαφορετικό προϊόν. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 διαγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία.

Τα προϊόντα της ψηφίζονται κάθε χρόνο από επαγγελματίες bartenders σε διεθνείς διαγωνισμούς, ανάμεσα στα καλύτερα από πλευράς ποιότητας και δυνατοτήτων ανάπτυξης. Η εταιρεία μεγαλώνει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάθε χρόνο και προσφέρει νέα προϊόντα, είτε σε επίπεδο γεύσεων είτε σε επίπεδο διαφοροποίησης (Zero Sugar Line).

Τα προϊόντα της εταιρείας Three Cents εξάγονται πλέον σε περισσότερες από 34  χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρεία έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 7,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ