Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.Όπως είπε η κα Μενδώνη, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, “γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις με το βρετανικό μουσείο, κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους“.
“Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς” σημείωσε η υπουργός.
“Υπάρχει μία συνεχής ένταση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Η κυβέρνηση ολόκληρη εργάζεται για αυτό, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού” πρόσθεσε.
Σχετικά με το «θραύσμα Fagan», η υπουργός υπενθύμισε ότι συμφωνήθηκε με την αυτόνομη κυβέρνηση στη Σικελίας και εν τέλει με την κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας καταρχήν ο όρος της “κατάθεσης”. “Το θραύσμα Fagan από το μουσείο του Παλέρμου κατετέθη στο μουσείο της Ακρόπολης από κει και πέρα σε σύντομο σχετικά χρόνο και αυτό έλεγε η πρώτη μορφή της συμφωνίας έρχεται στο μουσείο της Ακρόπολης, επανενώνεται με την ζωφόρο και εν τω μεταξύ θα βρεθεί και η νομική λύση. Η νομική λύση βρέθηκε στην περίπτωση της Ιταλίας σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και ο αντίστοιχος θεσμός του νομικού συμβουλίου του κράτους βρήκαν τον τρόπο της οριστικής παραμονής του θραύσματος Fagan στο μουσείο της Ακρόπολης. Ήταν μία λύση καινοτόμα, η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε και από την Unesco ως καλή πρακτική” εξήγησε.
Η κα Μενδώνη σημείωσε ότι στο θέμα των Γλυπτών χρειάζεται χρόνος και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν αυτά τα σημεία τα οποία μπορούν να συμφωνήσουν τα δύο μέρη χωρίς να θίξουν τις κόκκινες γραμμές τους.
Η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της υπόθεσης τονίζοντας: “Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως”.