Το μήνυμα ότι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας δεν είναι μόνοι, έστειλε μέσω της ΕΡΤnews, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Οι αγρότες μας στη Θεσσαλία δεν είναι μόνοι. Είμαστε δίπλα τους, μέχρις ότου κλείσει και η τελευταία πληγή. Η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Θεσσαλία, την Τρίτη στο Στρασβούργο επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια από την ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι πολλοί υπουργοί συμμετέχουν καθημερινά στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού στη Λάρισα, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και επανόδου στην κανονικότητα. «Υπάρχει πόνος, υπάρχει στεναχώρια, αλλά υπάρχει κι ελπίδα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης θεωρεί λανθασμένες και ανεδαφικές τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περί παρόδου πενταετίας για την επαναχρησιμοποίηση των εδαφών που έχουν πλημμυρίσει. Ειδικά για την ποιότητα των εδαφών παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος μέσω του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει και των ερευνητών, εκτιμά ότι η αποκατάσταση των εδαφών θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. «Η γη θα πάρει πάλι μπρος. Θα επανέλθει σύντομα και θα ανταποκριθεί στις ανάγκες, πιθανόν με κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής, στον τρόπο καλλιέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, θυμίζοντας ότι αντίστοιχο φαινόμενο βιώσαμε και στον ΙΑΝΟ και η γη επανήλθε σύντομα. Όπως έκανε γνωστό ο μηχανισμός του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και οι ερευνητές του εξετάζουν την ποιότητα των εδαφών ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες πώς θα διαχειρισθούν τις εκτάσεις που πλημμύρισαν και τι προσαρμογές πρέπει να γίνουν στην παραγωγή τους. «Σύντομα θα έχουμε σαφή εικόνα και θα δίνουμε σαφείς κατευθύνσεις στους παραγωγούς», σημείωσε.
Τέλος ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή των νεκρών ζώων και ακολουθεί η καύση ή η ταφή τους, σημειώνοντας ότι ενεργοποιήθηκε τόσο η εταιρεία ΤΕΡΝΑ όσο και τοπικοί εργολάβοι, συμβάλλοντας με δικά τους οχήματα στην αποκομιδή των νεκρών ζώων. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η συλλογή, καύση ή ταφή των ζώων» τόνισε ο κ. Αυγενάκης. «Έχουμε μεγάλο βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού ή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις στάνες ή στα σημεία που βρίσκονται τα νεκρά ζώα, ωστόσο έχουμε ενεργοποιήσει διάφορα σημεία εναπόθεσης ή καύσης. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια» επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.