Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΛ. Αυγενάκης : Μοχλός ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα η σύσταση...

Λ. Αυγενάκης : Μοχλός ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα η σύσταση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

Αυγενάκης στο ΔΣ του ΕΒΕΑ: Μοχλός ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα η σύσταση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια

Το ΥΠΑΑΤ χρήσιμο εργαλείο σε όσους υπηρετούν το επιχειρείν της χώρας

«Η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας θα αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), παρουσία της προέδρου Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, του Α΄ Αντιπροέδρου Δημήτρη Δημητρίου και των Μελών της Διοικητικής Επιτροπής Μαρίας Αρβανιτοπούλου και Νίκου Βασιλείου.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, διευκρίνισε ότι σε αυτά θα εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα. 

Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες της χώρας, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα Επιμελητήρια τον προθάλαμο – όπως είπε – για τον χώρο του επιχειρείν, ιδίως για τους νέους επαγγελματίες αγρότες. Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε στο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο πληροφοριών αναφορικά με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

«Λέμε για αγρότες αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι, τι ηλικίας, τι γνωστικό επίπεδο έχουν, με τι καλλιέργειες ασχολούνται κ.ά. Δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες για να μπορούμε να σχεδιάσουμε στοχευμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε εκπαίδευσης», τόνισε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το μείζον είναι να γίνεται σωστή απορρόφηση των χρηΥμάτων που προέρχονται από την ευρωπαϊκή κοινότητα και να υπάρχει παράλληλα το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εκτίμησε ο ΥπΑΑΤ, περίπου 20 από τα 53 Επιμελητήρια, θα προχωρήσουν στη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων, αρχής γενομένης από τα Χανιά, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο.

Έλεγχοι στην αγορά – Φαινόμενα ελληνοποιήσεων

Το υπουργείο έχει ρίξει μεγάλο βάρος στους ελέγχους που διενεργούν τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, σε σημεία λιανικής πώλησης και πύλες εισόδου της χώρας, παρουσία σε πολλές περιπτώσεις εισαγγελέα και αστυνομικού διευθυντή.

Σε πρώτη φάση, μετά και τις σχετικές καταγγελίες που υπήρξαν, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου μεταξύ άλλων, «παρότι λόγω της Θεσσαλίας έπεσε η παραγωγή, παρατηρήσαμε ότι έπεφτε και η τιμή, άρα κάτι δεν πήγαινε καλά».

Ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχοι έλεγχοι και στα οπωροκηπευτικά, ενώ άμεσα θα ακολουθήσουν στο μέλι και το κρέας.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, όπως πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον σωστό γαλακτοβιομήχανο και τον παραγωγό» πρόσθεσε ο Υπουργός, στέλνοντας μήνυμα στην αγορά ότι καμία υπόθεση, από τις 167 που βρέθηκαν στο συρτάρι του Υπουργείου, δεν θα μείνει χωρίς να ελεγχθεί.

Κινήσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει εμπράκτως τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς, κάτι που γίνεται σαφές και μέσω ενός από τα επόμενα σχέδια νόμου του ΥΠΑΑΤ που βρίσκεται στα χαρτιά.

Την ίδια ώρα και με στόχο να αυξηθούν οι μόλις οκτώ Διεπαγγελματικές που υπάρχουν στη χώρα «βάζουμε μπροστά τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ, όπου θα μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι για να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες για την προώθηση του προϊόντος».

Με φόντο τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση, ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης πολιτικής για το νερό, τονίζοντας ότι «τα Επιμελητήρια δεν μπορούν να απουσιάζουν από το τραπέζι της συζήτησης για τη διαχείριση του νερού. Μετά τις καταστροφικές ζημιές στη Θεσσαλία έχουμε υποχρέωση να δούμε κατάματα το θέμα του νερού». 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις Συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα μας (EUMED9), η οποία «πρώτη και πολύ έγκαιρα κατέθεσε 19 προτάσεις για βελτιώσεις στην ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν από το ΕΛΚ μέσω κοινού ψηφίσματος που εξέδωσε». Η ανάγκη για αλλαγή στην τρέχουσα ΚΑΠ είναι επιβεβλημένη και είναι άξιο αναφοράς ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση για βελτιωτικές κινήσεις ενόσω αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ