*Άγρια επεισόδια στις Βρυξέλλες, πεδίο “μάχης” το κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας χθες. Άρον-άρον τα “γυρίζουν” οι υπ. Γεωργίας των 27 χωρών της Ε.Ε. Σε κλοιό 900 τρακτέρ η συνεδρίαση. Το μέλλον είναι εδώ, η DeA επιμένει εδώ και μέρες πως το “αγροτικό” είναι πρόβλημα ζωτικό για την πρωτογενή οικονομία της Ευρώπης και ταυτοτικό για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού/κοινωνίας της. Θα γίνω λίγο κουραστικός, αλλά πρέπει και μακάρι να διαψευστούν οι επιφυλάξεις του team της DeA.
*Η Κοινή Γεωργική Πολιτική αποτελεί, κατά τους παροικούντες τις Βρυξέλλες, ίσως τον θεμέλιο λίθο της ίδιας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Πρόκειται για την παλαιότερη και πιο δαπανηρή πολιτική της ΕΕ. Οι υπογραφές για την ΚΓΠ τέθηκαν το 1957 και παρόλο που η ΕΕ είναι μια από τις πλέον βιομηχανοποιημένες οικονομίες του πλανήτη, εξακολουθεί να ξοδεύει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για τη γεωργική παραγωγή. Με απλούς αριθμούς, η ΕΕ δίνει στους Ευρωπαίους αγρότες περίπου 336 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια επταετία. Τα χρήματα για τους αγρότες και τους λοιπούς εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα δεν λείπουν. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Με απλά λόγια, το ολιγοπώλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν το 20% των Ευρωπαίων αγροτών λαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων. Οι μικροκαλλιεργητές υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται δυσανάλογα από τους σκληρούς κανόνες της ευρωπαϊκής πολιτικής και τη γραφειοκρατία που απαιτείται για την πρόσβαση στις επιδοτήσεις. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι πολιτικές για την λεγόμενη “Πράσινη Μετάβαση” της ΕΕ είναι άδικες και καθιστούν μη παραγωγικούς τους μικρούς παραγωγούς. Αποτέλεσμα; Απέναντι στην ολοένα αυξημένη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων αγροτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, κατέληξαν σε συμφωνία, χωρίς καμία άλλη επιλογή, 100 μόλις ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, να υπαναχωρήσουν σε βασικά ζητήματα της Πράσινης Μετάβασης. Άρα; στις Βρυξέλλες μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση από πριν, χωρίς να φτάσει η κατάσταση στα άκρα. Αναδιπλώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο του πολιτικού κόστους, στην ευρωκάλπη της 6-9 Ιουνίου.
*Έπρεπε να τα πει ο Γιάννης Στουρνάρας: μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, από Ιούνιο-όχι Απρίλιο- αλλά ούτε και μετά τον Ιούνιο. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος “φωτογραφίζει” την συνεδρίαση της ΕΚΤ της 6ης Ιουνίου. Λέει όμως και κάτι άλλο: οι μειώσεις θα είναι των 25 μ.β- και όχι των 50 μ.β, δηλαδή των αυξήσεων-όπερ σημαίνει πως ο στόχος του πληθωρισμού στο 2% πηγαίνει από Q3 του 2025. Η ΕΚΤ σε πιο δύσκολη θέση από την Fed, όντως, απολύτως σωστός ο κεντρικός μας. Κατάφεραν οι της Fed να “σπρώξουν” την Κριστίν Λαγκάρντ να μειώσει τα επιτόκια από τα μέσα καλοκαιριού. Η δε Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ θέλει περισσότερα πειστήρια για τον πληθωρισμό.
*Και μιας ο πληθωρισμός, από την Παρασκευή (1η Μαρτίου) τα νέα μέτρα Σκρέκα για τον περιορισμό της ακρίβειας στην αγορά. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό των τροφίμων. Τον Ιανουάριο ήταν 8,3% από 8,9% τον Δεκέμβριο -σ.σ. πρωταθλήτρια ήταν η Μάλτα, με πληθωρισμό τροφίμων στο 11% τον Ιανουάριο και 10,2% τον Δεκέμβριο- ενώ η αύξηση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν 5,7%, όσο και της ΕΕ, που ήταν 4,8%.
*Μεθαύριο θα δημοσιευτεί ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) για τον Ιανουάριο, τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.
*Η μετοχή της Amazon διαπραγματεύεται από σήμερα στον δείκτη Dow Jones, αντικαθιστώντας τη Walgreens Boots Alliance. Η προσθήκη του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξήσει την έκθεση του δείκτη στην τεχνολογία και στο λιανικό εμπόριο.
*Σε ρυθμό Πειραιώς η επενδυτική κοινότητα. Μάλλον αύριο, σε σύσκεψη στο Μαξίμου να γίνει γνωστή η προτεινόμενη τιμή διάθεσης. Εύλογο το ερώτημα για την στάση που θα τηρήσει ο ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας. Θα διατηρήσει το ποσοστό του ως έχει; (18,9%); θα το αφήσει να μειωθεί; θα επιδιώξει να το αυξήσει; Ακόμη και τώρα, στο παρά 5′ ο John Alfred Paulson κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Πηγή, με βαθιά γνώση του παρασκηνίου ισχυριζόταν πως ούτε ο Αλεξ Πατέλης γνωρίζει πως θα ενεργήσει ο “λύκος” της Wall Street. “Ο λύκος και αν εγέρασε…” έλεγαν οι παλαιότεροι, για αυτό και ο ελιγμός με το 20%+7%. Κοντός ψαλμός.
*Ο “άσσος” της Eurobank είναι η Ελληνική. Όπως παλαιότερα η Grivalia, με την “ενσωμάτωση” της να μεγεθύνει την “εσωτερική αξία” της τράπεζας. Η αγορά δεν έχει συνειδητοποιήσει, ακόμη, τι χαρτί έχει στα χέρια του ο Φωκίων Καραβίας. Έναν «συμπληρωματικό» ισολογισμό στην υφιστάμενη θυγατρική της (Eurobank Cyprus) προσθέτει η Eurobank, με τη διαφαινόμενη απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου. Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και το πώς/πόσο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του ομίλου Eurobank πέρασε ως τώρα στα «ψιλά» της αγοράς, καθώς το Νοέμβριο, όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα 3ου τριμήνου η Eurobank, δεν είχε ακόμη λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού Κύπρου.
*Ξεκίνησε χθες η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» και η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων θα διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου. Η εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και συνιστά τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
*Στο πρώτο 10ήμερο Μαρτίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον Διεθνή Αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Τα 4 σχήματα είναι ένα κι ένα.
-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (51%)- GMR Airports Limited (49%). Πρόκειται για το σχήμα που έχει κερδίσει το διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι. Η GMR Airports είναι ινδική εταιρεία με μεγάλη πείρα στη διαχείριση αεροδρομίων.
-ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε. (70%)-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A.(30%). Η Corporation America είναι λατινοαμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων με παρουσία σε 56 αεροδρόμια, από τα οποία μεταφέρονται ετησίως 80 εκατ. επιβάτες.
-Egis Airport Operation (45%) -AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A. (45%)- Aéroports de la Cote d’Azur (10%). Η Ακτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική της Ελλάκτωρ των Ολλανδών της Reggeborgh είναι η ελληνική παρουσία σε αυτή την κοινοπραξία. Οι άλλες δύο γαλλικές εταιρείες έχουν μεγάλη πείρα στη διαχείριση αεροδρομίων.
-FRAPORT AG (51%)- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. (24,5%)- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε (24,5%). Στην κοινοπραξία αυτή η γερμανική Fraport είναι ο operator. Γνωστή πλέον στην Ελλάδα αφού έχει κερδίσει το διαγωνισμό για την εκμετάλλευση 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, τα αποτελέσματα των οποίων μέχρι σήμερα είναι άκρως ικανοποιητικά αφού έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τους και έχουν συμβάλλει στην άνοδο του τουριστικού προϊόντος. Η Delta Airport Investments είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου και η Πηλέας ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το Costα Νavarino.
*Είδα (radar.gr): Τα ποσοστά της μοιρασιάς των εργολάβων στον ΒΟΑΚ: 40-30-30 (ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ιντρακάτ) στο κατασκευαστικό αντικείμενο και 40-24-24-12 (ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ιντρακάτ) στη σύμβαση παραχώρησης– Μια συμφωνία δίκαιη που διασφαλίζει την υλοποίηση του εμβληματικού έργου και ενισχύει τις εισηγμένες με σημαντικό ανεκτέλεστο και μερίδια στη διαχείριση! Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις στον (δήθεν) διαγωνισμό, υπό τις ευλογίες του Μαξίμου επήλθε συμφωνία μεταξύ των 4 μεγάλων εισηγμένων εταιριών!
*Με την υπόθεση πως το ρεπορτάζ είναι βάσιμο, να υποθέσω ότι το modus operandi περιλαμβάνει κι άλλα ανάλογα μεγάλα projects. Για παράδειγμα το mononews ήθελε τη Μαριάννα Λάτση να συμμετέχει στην “Αττική Οδό”, μέσω LatsCo. Εξ’ αρχής που η DeA αναφέρθηκε σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ηλέκτωρ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, “Αττική Οδό”, ΒΟΑΚ κ.λ.π είχε εκτιμηθεί πως τόσο μεγάλα (και κοστοβόρα) projects θα φέρουν κοντά ακόμη και πρώην…άσπονδους. Και στην Intrakat ο Τάσος Αστυφίδης, τον εμπιστεύομαι τον mr Ambrosia, γνώστης, χαμηλών τόνων, μεθοδικός. Το απέδειξε με την Lavipharm, όπως και με την Intralot, γιατί όχι με την Intrakat. Για 150 εκατ. και στο club των billionaires. Στην αγορά το “παίζουν” το bet, ξέρω αρκετούς και μάλιστα τους δίνω πιθανότητες να τους βγει.
*Τσούκου-τσούκου μπωλ, με τη μετοχή της HelleniQ Energy. Όταν έρθει η ώρα η αποτίμηση θα γράφει το 3άρι μπροστά (3 δισ. αποτίμηση). Εκεί το βλέπω το επόμενο placement, τώρα που θα αρχίσουν να “τρυπάνε” και Ν.Δ της Κρήτης…
*Να εξαγοράσει ο Γερμανός την Entersoft, μέσω του Olympia group; δεν μου προκύπτει αν και χθες ήταν από τα talk of the town της αγοράς. Αποτιμάται 212 εκατ. και η Eurobank Equities περιμένει έσοδα 38,8 εκατ., ebitda 12,5 και περιθώριο ebitda στο 32%; Την 1η Φεβρουαρίου η χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής, με τιμή-στόχο τα 8,2 ευρώ. Στις 21 Φεβρουαρίου “έπιασε” η Eurobank Equities την ΚΡΙ ΚΡΙ, τιμή-στόχο τα 13,6 και σύσταση “αγορά”. Cheeta έγινε, έκτοτε, το…αγριοκάτσικο. Είναι να τόχεις…
*Στα 70 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τα 18 εκατ. σε Πειραιώς και Alpha Bank.
*ΟΠΑΠ: έτσι απλά, με 2,54% στα 16,55 ευρώ, με συναλλαγές 260 χιλ. τμχ.
*Lavipharm: την “ανέβασε” η κάνναβη. Ισχυρά κέρδη και συναλλαγές… τριμήνου πραγματοποίησε ο τίτλος την Παρασκευή, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την εμπορική προώθηση και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Σταδιακά η εταιρεία θα λανσάρει και άλλα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας στην ελληνική αγορά εντός του έτους.
*Ένα ακίνητο που αγοράστηκε περί τα 6,5 εκατ. βγαίνει προς πώληση στα 50 εκατ. ( ! ). Αυτά είναι. Ο λόγος για το νέο πωλητήριο του εμβληματικού διατηρητέου στην Διονυσίου Αεροπαγίτου & Μακρυγιάννη. Από τα “διαμάντια” του παλαιού μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Τζιβέλλη, που πέρασε στην Alpha Bank απ’ όπου το απέκτησε ο Εμιρατιανός Ζαγιέντ αλ Ναϊάν. Γνωστός από την θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Το εν λόγω, μαζί με το γειτονικό οικόπεδο βγαίνει σε πλειστηρίαση στην τιμή που αναφέρθηκε από την Druzy Κτηματομεσιτική, με τον Γιάννη Ρουμπάτη να τοποθετείται πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2020. Θυμίζω, πως το εν λόγω κτήριο είχε πρωτοβγεί στα 40 εκατ. μετά από αρκετούς άγονους πλειστηριασμούς κατέληξε στα 6,5 εκατ. κάπου εκεί εμφανίστηκαν σεΐχηδες, Druzy e.t.c. Αυτές είναι δουλειές…καθώς ψάχνοντας στο αρχείο βρήκα (protothema και anagnostis) ότι ο Ζαγιέντ αλ Ναϊάν είναι γόνος μίας εκ των έξι οικογενειών που διαφεντεύουν τα Εμιράτα και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων είναι ιδιοκτήτης μίας τεράστιας έκτασης με 60.000 ελαιόδεντρα, στην Ερμιόνη.