don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Λυδία λίθος η υποψηφιότητα Τσέτη (ΣΕΒ), οι μηνύσεις κατά Pfizer, το “πρόβλημα” Γαλλία, το “μοντέλο” ΔΕΗ σε 8 ΔΕΚΟ (Χατζηδάκης), ουδέν τρέχει με Παύλο Μυλωνά, το call/put option (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και τα deals του ΑΔΜΗΕ

*Στο Κάνσας προχωρούν σε μηνύσεις σε βάρος της Pfizer, στις Βρυξέλλες διαγκωνίζονται για να (ξανα)βγάλουν την Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Συγκεκριμένα: Η αγωγή κατατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της πολιτείας Kris Kobach στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κάνσας, στην κομητεία Thomas County. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η φαρμακοβιομηχανία παραπλάνησε το κοινό όταν δήλωσε ότι διαθέτει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία επικοινωνίας Λέιεν-Μπουρλά, για την Giga παραγγελία με εμβόλια της εν λόγω εταιρείας, ένα deal δισ και για το οποίο δημοσιεύματα έφεραν να εμπλέκεται και ο σύζυγος της Επιτρόπου. Μία ωραία ατμόσφαιρα…

*Την ίδια ώρα που, οι κεντρικές τράπεζες γεμίζουν τα “ταμεία” τους με χρυσό. Και η Citi προειδοποιεί: Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη ενόσω οι εξελίξεις στο πολιτικό/οικονομικό πεδίο “τρέχουν” στην Ευρώπη. Ο αμερικανικός οίκος, σε έκθεση του και με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία στο στόχαστρο απλά επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και μήνες διαδραματίζεται στην “γηραιά ήπειρο”. Σταθερή εκροή επενδυτικών κεφαλαίων, επιχειρήσεων, “μυαλών” από την Ευρώπη κυρίως προς την αγορά των ΗΠΑ, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις μεταγραφών σε χώρες/αναδυόμενων οικονομιών λ.χ. Ινδία, Άπω Ανατολής. Οι αναλυτές της Citi υποβαθμίζουν τις συστάσεις τους για τις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών την ώρα που τις αναβαθμίζουν για αμερικανικές. “Καρδιά” του προβλήματος είναι η Γαλλία, η πολιτική ρευστότητα, η κίνηση Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (Κυριακή 30 Ιουνίου, ο πρώτος γύρος) που ως συνέπεια είχε την εκτίναξη των OATs (Obligations assimilables du Trésor) σε δυσθεώρητα ύψη, την “εξαέρωση” 280 δισ$ από τις εισηγμένες του CAC40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού και την Agence France Trésor (κάτι σαν τον…ελληνικό ΟΔΔΗΧ) να “τρέχει και να μην φτάνει” προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

*Όμως, δεν είναι μόνον ο αμερικανικός οίκος καθώς ανάλογος προβληματισμός επικρατεί στις επενδυτικές τάξεις κι άλλων. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs ενίσχυσαν για τρίτη φορά τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους, αντανακλώντας τις αισιόδοξες προοπτικές της Wall Street για την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι strategist analysts του Evercore ISI κάνουν λόγο για ακόμη ένα διψήφιο ράλι μέχρι το τέλος του 2024, με τον S&P 500 να ενισχύεται από ρεκόρ σε ρεκόρ. Ομοίως στην RBC Capital Markets βλέπουν πως, οι μετοχές αμερικανικών εταιρειών μπορεί να επωφεληθούν από την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου εάν οι ροές προς τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια επιδεινωθούν εξ’ αιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

*Σε αυτή την συγκυρία η ΕΚΤ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση- καθώς τα περιθώρια ελιγμών της Κριστίν Λαγκάρντ έναντι του ομολόγου της στην Fed, Τζέρομ Πάουελ είναι ελάχιστα. Αυτό γιατί η Fed και λόγω “αντιμέτρων” στην αποδολαριοποίηση είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει υψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων, δηλαδή να κρατά ακριβό το κόστος χρήματος προκειμένου να παραμένει ελκυστική αγορά για τοποθετήσεις/εισροές. Οι ΗΠΑ έχουν να διαχειριστούν την “επίθεση” των BRICS- τη μείωση των διεθνών συναλλαγών σε όρους δολαρίου- την σταδιακή διαφοροποίηση οικονομίων μεγέθους της κινεζικής, της ινδικής κ.α. από το μοναδικό- μέχρι τώρα- αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως. Επιμένει να γίνεται κουραστική η DeA, αλλά οι τακτικοί ενθυμούνται πως (προ)ειδοποιεί καιρό πριν, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.505 μονάδες. Οπερ, σημαίνει…

*Ας πάμε στα δικά μας, διαβάζω (από την Έλενα Λάσκαρη/euro2day) πως «Μοντέλο ΔΕΗ σε οκτώ ΔΕΚΟ, με αιχμή του δόρατος τις συγκοινωνίες και τα ΕΛΤΑ, καθιερώνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, κατά περίπτωση επιτρέπονται υψηλότερες αμοιβές εκτός μισθολογίου, δίνεται ευελιξία στις προμήθειες και ορίζεται η «έξωση» των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια. Λίγο πιο πίσω (χρονικά) ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης- επικεφαλής του Υπερταμείου- γνωστή η χαμηλή θερμοκρασία των σχέσεων του με τον Νίκο Παπαθανάση- προτείνει στον Κωστή Χατζηδάκη να αναλάβει ένα ευρύτερο project- αυτό που παρουσιάστηκε εχθές. Για όσο διάστημα ο υπ. Οικονομικών σχεδίαζε το όλο πλάνο, δεν θεωρήθηκε χρήσιμο να κοινοποιηθεί-έστω- στον Δημήτρη Πολίτη- επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, που καταργείται. Πως θα το έλεγε ο Ντίνος: είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα.

*Βλέπω δεξιά και αριστερά τα λίγο ως πολύ γνωστά ότι, ο Παύλος Μυλωνάς αυτό-ο Παύλος Μυλωνάς εκείνο και ότι στο Μ.Μ… ΟΚ θα το ξανά πω, τελευταία φορά, ουδέν τρέχει με τον επικεφαλής της Εθνικής. Ας θυμηθούν ποιος επιβεβαιώθηκε αναφορικά με την πώληση του ΗΛΕΚΤΩΡα στον όμιλο Motor Oil.

*Μέχρι τον Μάιο του 2025 ισχύει το call/put option μεταξύ των 2 βασικών μετόχων του ΕΛΛΑΚΤΩΡα. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να το ασκούσε μέσα στο 2024 η πλευρά Βαρδινογιάννη, καθώς μένοντας και το 2025 θα έχει λαμβάνειν διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα (κερδών) από την Αττική Οδό.

*ΑΔΜΗΕ, όπως ακριβώς τα ανέλυε η στήλη και τα σημειώναμε χθες. Big Deals με Αμερικανούς DFC, Γάλλους Meridiam και TAQA από Αμπού Ντάμπι. Project 1,94 δισ η ελληνική συμμετοχή χρηματοδότησης υπολογίζεται στα 750 εκατ., πεδίον λαμπρών εσόδων για το εγχώριο banking να χρηματοδοτήσει, δανείσει. Και μάλιστα, με την κάλυψη του Connecting Europe Facility. Πρακτικά αυτό σημαίνει καλύτερη εγγύηση, ανταγωνιστικότερο rating ως προς τα κόστη χρήματος.

*Κοινή εκτίμηση πως η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη για την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών όχι μόνον απλώς “τάραξε τα νερά” αλλά και έβαλε τέρμα στο…μονοπώλιο διεκδίκησης/εκπροσώπησης-σχεδόν- μίας 120ετίας. Από την άποψη αυτή και μόνον- καθώς η νέα διοίκηση προέκυψε από τις χθεσινές αρχαιρεσίες- μέσω της Ιουλίας Τσέτη και των εταιρειών του ΟΦΕΤ, UniPharma-Intermed e.t.c μπήκε στο “παιχνίδι” ο ίδιος ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας. Από τους πλέον παραγωγικούς, με σημαντικές επενδύσεις και διακριτό εξαγωγικό προσανατολισμό ο κλάδος διεκδικεί αυτό που του αναλογεί και όχι μόνο στα στενά όρια εκπροσώπησης του Συνδέσμου. Το γεγονός και μόνο πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε- για πρώτη φορά- να είναι υποψήφιος λέει πολλά. Με την “αύρα” του Πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας, ο επικεφαλής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε “ρεύμα” από την πλευρά πολλών “πρασίνων”. Όμως δεν ήταν μόνον ο Δ.Γ-επικεφαλής της ιστορικής ΒΙΑΝΕΞ- που ήρθε κοντά στον ΣΕΒ αλλά και ο Θεόδωρος Τρύφων- επικεφαλής της ELPEN- επίσης από τα ισχυρότερα brands της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Και από αυτή την άποψη η υποψηφιότητα της Ι.Τ ωφέλησε τόσο τον κλάδο όσο τον Σύνδεσμο.      

*Είδα (της Δήμητρας Μανιφάβα/Καθημερινή) για την συμμετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ στην International Dairy Deli Bakery Association) που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Χιούστον του Τέξας. Τι σημαίνει αυτό; Αρκετά νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολόγιζε φαίνεται ότι θα ξεκινήσει να ζει το αμερικανικό όνειρο η ΚΡΙ-ΚΡΙ, καθώς η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ήδη βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής των πρώτων φορτίων με Greek Frozen Yogurt στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γιατί Frozen Yogurt; μας είχε εξηγήσει ο Παναγιώτης Τσινάβος, επιτρέπει να πραγματοποιεί εξαγωγές σε πολύ πιο μακρινούς προορισμούς, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Σιγκαπούρη, καθώς το προϊόν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε αντίθεση με το γιαούρτι. Σημειώνω πως, με εξαίρεση τη ΦΑΓΕ, που κατασκεύασε εργοστάσιο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όλες οι άλλες προσπάθειες ελληνικών εταιρειών να εξάγουν γιαούρτι στις ΗΠΑ ήταν αποτυχημένες λόγω της μικρής διάρκειας ζωής του προϊόντος και του μεγάλου κόστους αποστολής των φορτίων με αεροπλάνο. Ποιο είναι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παγωτού; εκεί όπου στοχεύει δηλαδή η ΚΡΙ ΚΡΙ με το frozen yogurt, υπολογίζεται σε 60 δισ$.

*Μια αρκετά καλή συνεδρίαση η χθεσινή, με συναλλαγές 110 εκατ.- τα 17,2 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 70 εκατ. στις 4 τραπεζικές μετοχές: Πειραιώς (3,565), Εθνική (8,10), Eurobank (2,054), Alpha Bank (1,548). Μεγαλύτερη άνοδος- 3,24% για τη μετοχή της Εθνικής.

*Τίτλοι τέλους για την R.E.D.S ex Καμπάς, από το 1920 στο ΧΑΑ- από τις παλαιότερες παρουσίες- πλέον εκτός αγοράς. Όταν μας είχε πει ο Γιάννος Κοντόπουλος για νέες εισόδους εταιρειών, μάλλον σε εξόδους θα αναφερόταν. Εν πάσει περιπτώσει, “απαλλαγμένος” ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας στο συν 5,11% και τα 2,47 ευρώ.

*Αυτά, προσώρας…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask