Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛογαριασμοί ρεύματος: Προβλέψεις για «καύσωνα» τιμών τον Ιούλιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Προβλέψεις για «καύσωνα» τιμών τον Ιούλιο

Οριακά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, διαμορφώνεται η μέση μηνιαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας κάτι που προοιωνίζει νέες αυξήσεις στα “πράσινα” τιμολόγια που αναμένονται για τον Ιούλιο.

Μάλιστα σε σχέση με τον μήνα που προηγήθηκε, όπου βρέθηκαν στα 90 ευρώ/MWh οι τιμές είναι ανεβασμένες κατά 10 ευρώ περίπου.

Για σήμερα, δε, 25 Ιουνίου ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έκλεισε στα 131,74 ευρώ/MWh, με άνοδο 5,6% σε σχέση με την 24η Ιουνίου, οπότε ήταν στα 124,74 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 29,14% από το επίπεδο της Κυριακής (23/6).

Κύριος παράγοντας για τη διαμόρφωση της εικόνας αυτής είναι η υψηλή ζήτηση αλλά και η μεγάλη συνεισφορά των μονάδων αερίου στο εθνικό μίγμα, που παρά τους ανέμους λειτουργούν ως βασικός πυλώνας ευστάθειας του συστήματος. Συγκεκριμένα, ο όγκος συναλλαγών έφτασε για σήμερα στις 433,24 GWh, κατά 13% αυξημένος σε σχέση με χθες. Το φυσικό αέριο μετείχε με ποσοστό 43,1%, στο μίγμα , ακολουθούν οι ΑΠΕ με 41,4%, οι εισαγωγές με 8.6% και τα υδροηλεκτρικά με 6,1%. Οι εισαγωγές φθάνουν στο 8,6% και οι εξαγωγές στο 12,6%, ενώ για σήμερα δεν υπάρχει συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν τις μισές μέρες του Ιουνίου, η μέση της χονδρικής ηλεκτρισμού ξεπέρασε το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή στα 99 ευρώ περίπου ανά μεγαβατώρα.

Στο φόντο αυτό και με το μήνα να έχει μπροστά λίγες μέρες ακόμη οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές για τα τιμολόγια Ιουλίου.

Πάντως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε, χθες, στο στα ‘Παραπολιτικά FM”, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για το πως θα κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς, όπως εξήγησε, η πορεία των τιμών εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που καθορίζουν τη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

«Η τιμή του φυσικού αερίου είναι σήμερα 60-70% και τα δικαιώματα ρύπων 2,5 με 3 φορές πιο πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ και τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά είναι μειωμένα λόγω του άνυδρου χειμώνα. Εάν δεν είχαμε τη μεγάλη αύξηση στις ΑΠΕ, καθώς εντάσσουμε συνεχώς στο σύστημα νέες μονάδες, οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα θα ήταν μόνιμες», επισήμανε ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση (μόνιμων αυξήσεων) θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, όταν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και επίκειται αποκλιμάκωση των τιμών, όπως τώρα, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία αγοράς κι είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος τον Ιούνιο άλλαξε πάροχο, παραμένοντας όμως στο πράσινο τιμολόγιο, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

Πολιτικές προώθησης

Σε αυτό το περιβάλλον οι εταιρείες προμήθειας “πιάνοντας” το σφυγμό των ημερών και βλέποντας τον προβληματισμό των καταναλωτών προτείνουν, μέσα από καμπάνιες, που ήδη τρέχουν στα ΜΜΕ, εξασφάλιση ανεκτών τιμών ενέργειας, “στροφή” σε σταθερά – μπλε ή κίτρινα τιμολόγια.

Κι αυτό γιατί τα πράσινα τιμολόγια στην παρούσα συγκυρία εμφανίζονται ως πιο ακριβά, αν και βέβαια για μια μέση κατανάλωση και με δεδομένο το ρυθμό που δίνουν στην αγορά εταιρείες, όπως η ΔΕΗ ή το Φυσικό Αέριο, όπου το κράτος έχει ισχυρή συμμετοχή, η επιβάρυνση είναι σχετικά ελεγχόμενη.

Πάντως ακόμη κι έτσι π.χ. το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, είναι ακριβότερο από το κίτρινο που παρέχει η ΔΕΗ αλλά και των άλλων προμηθευτών. Έτσι, τα κίτρινα τιμολόγια αναδεικνύονται πλέον ως η πλέον συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ