Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΛογαριασμοί ρεύματος: Νέα Απόφαση για την ενίσχυση του "κουμπαρά" των επιδοτήσεων

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα Απόφαση για την ενίσχυση του “κουμπαρά” των επιδοτήσεων

Νέα απόφαση αναμένεται από το υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τον τρόπο κατανομής των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2021. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα η κατανομή των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων και αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ ανέρχεται στο επίπεδο του 8% των εσόδων ενώ τα υπόλοιπα πάνε κυρίως στην στήριξη του Ταμείου Πράσινης Μετάβασης, απ όπου επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό υπέρ του Ταμείου θα αυξηθεί και βέβαια τα ποσοστό για τον ΕΛΑΠΕ θα πάει στο 4%.

Μια τέτοια κίνηση βέβαια είναι εφικτή καθώς στα 171,17 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ο Διαχειριστής Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης και διαχειρίζεται τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη Συµπαραγωγή Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Απόδοσης του Εθνικού Διασυνδεδεµένου Συστήµατος καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν παραχθεί από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ.

Σε σχέση, λοιπόν, με το 2021, εκτιμάται ότι το καθαρό υπόλοιπο στο λογαριασμό προσδιορίζεται στα 101,17 ευρώ, κατόπιν αφαίρεσης του αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών ύψους 70 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την επόμενη χρονιά, το 2022,  προβλέπεται ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο στο τέλος του επόμενου χρόνου στα 178,54 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του  αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ.

Αναζητείται φόρμουλα για τις επιδοτήσεις

Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναζητείται η φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα ενταχθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης έχει μπει στο 70 – 80% του πληθυσμού, ώστε σίγουρα να καλυφθούν εκτός από τους ευάλωτους και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης

Ανάχωμα οι ΑΠΕ

Σε δήλωσή του, πάντως, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης επισημαίνει το ρόλο των ΑΠΕ στη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και αναφέρει: «Δημοσιεύουμε  το Δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, επέβαλλαν πολλές και συχνές αλλαγές των ενεργειακών μεγεθών. Τα οικονομικά μεγέθη παρέμειναν σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και στο 2022. Στο δελτίο που δημοσιεύεται έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη για ολόκληρο το 2022. Η αισιοδοξία που είχαμε εκφράσει προ καιρού παραμένει η ίδια. Είμαστε και θα παραμείνουμε σταθεροί στην στρατηγική μας, που είναι η προσγειωμένη και συγκρατημένη αισιόδοξη εικόνα του ΕΛΑΠΕ.

Βλέπουμε μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα 170 περίπου εκατομμυρίων για το κλείσιμο της χρονιάς. Αισιοδοξούμε ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι ακόμη καλύτερο από την απεικόνιση του σημερινού δελτίου, που έρχεται με μικρή καθυστέρηση λόγω της εφαρμογής των νέων κωδίκων που δίνουν αποτελέσματα εκκαθαρίσεων επτά εβδομάδες μετά το πιστοποιημένο κλείσιμο (WEEK +7) των μετρητικών δεδομένων. Και ακόμη πιο αισιόδοξη η εικόνα για το 2022.

Είναι επίσης εμφανές πλέον, ότι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκρατούν,  στον βαθμό που τους αναλογεί, τις τιμές της ενέργειας. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα ήταν πολύ χαμηλότερη η οριακή τιμή συστήματος, που θα έβγαινε ημερησίως στο Ενεργειακό χρηματιστήριο. Φαίνεται εξάλλου αυτό, αν δούμε την διακύμανση της τιμής μέσα στην διάρκεια της ημέρας, που όταν κορυφώνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες , που εισέρχονται Φωτοβολταϊκά στο Ηλεκτρικό Σύστημα, τότε έχουμε την χαμηλότερη τιμή στην διακύμανση της ημέρας.

Ταυτόχρονα, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των καταναλωτών μέσα από την επιδότηση του Ηλεκτρικού Ρεύματος και που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των οικιακών  λογαριασμών  ρεύματος. Θέλει προσοχή στην κατανόηση της λειτουργίας του ΤΕΜ. Δεν ενισχύεται απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ. Απλά με την οικονομική ευρωστία του , δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΤΕΜ. Έμμεσα δηλαδή, η πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών. Επιβεβαιώνεται έτσι η μοναδική αλήθεια που λέει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί των ΑΠΕ έχουν ήδη διαπιστώσει την πλήρη εξυγίανση της διαχείρισης των πληρωμών τους. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δυο ετών, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση των μηχανισμών έχουν φέρει μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλοι οι παραγωγοί είδαν τις αποζημιώσεις τους να έρχονται χωρίς χρονική υστέρηση. Για πρώτη φορά δε, όσοι παραγωγοί έχουν ενταχθεί στην ΑΥΤΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ,  θα δουν τις πληρωμές τους να γίνονται στον αμέσως επόμενο μετά τον μήνα αναφοράς , δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από ότι προβλέπουν οι κώδικες και οι συμβάσεις.

Βαδίζουμε σταθερά σε ένα σύγχρονο , οικονομικά ασφαλές περιβάλλον για τις ΑΠΕ και προετοιμάζουμε τον ΔΑΠΕΕΠ για μια νέα φιλόδοξη πορεία προς το 2030».

Πέφτουν οι τιμές, στην Ελλάδα η ακριβότερη στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ οι καιρικές συνθήκες και οι αναμενόμενες εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν πιέσει την τιμή του φυσικού αερίου κάτω και από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αποκλιμάκωση συνολικά των τιμών στην Ευρώπη. Πάντως στην Ελλάδα καταγράφεται, για σήμερα η ακριβότερη τομή καθώς στην Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τη χώρα μας η τιμή έκλεισε στα 182,47 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 6% συγκριτικά με χτες. Να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η διείσδυση ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών στο μείγμα που συνολικά έφτασαν στο 41,4% ξεπερνώντας ακόμα και το φυσικό αέριο που έπεσε στο 33,7%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ