Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΛεφτά υπάρχουν

Λεφτά υπάρχουν

Μπορείς να επιδοτήσεις τα νοικοκυριά με περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα να περιορίσεις τις δημοσιονομικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό στα 50 με 100 εκατ. ευρώ; Η απάντηση είναι «ναι». Και προκύπτει από τις κινήσεις που κάνει το οικονομικό επιτελείο.

Τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε ο λογαριασμός για την Ενεργειακή Μετάβαση, «προίκα» του οποίου αποτελέσαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την αύξηση στις τιμές των ρύπων. Αυτά τα χρήματα τώρα «ανακυκλώνονται» για να μην πάθουν… ηλεκτροσόκ οι καταναλωτές από το άνοιγμα του λογαριασμού. Έτσι, σήμερα θα ανακοινωθεί μια ακόμη γενναία αύξηση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος (σ.σ οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μιλάνε για νέο διπλασιασμό και ενίσχυση με 36 ευρώ για κάθε νοικοκυριό) και πάλι με την αξιοποίηση των πόρων από τον ειδικό λογαριασμό ενεργειακής μετάβασης.

Από πού θα βρεθούν τα λεφτά; Θα κοπούν από τον ΕΛΑΠΕ, τον ειδικό λογαριασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος πλέον, με την εκτόξευση της τιμής χονδρικής του ρεύματος παρουσιάζει πλεονάσματα. Από το ίδιο «σακούλι» βγήκαν και 90 εκατ. ευρώ για το φετινό επίδομα θέρμανσης, αλλά και 40 εκατ. ευρώ για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά. Έτσι, δημοσιονομικά, δεν προκύπτει επιβάρυνση από το επίδομα θέρμανσης παρά τον υπερδιπλασιασμό του ποσού που θα δοθεί στα νοικοκυριά. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τους φτωχότερους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα μέσα στον χειμώνα.

Με τον προϋπολογισμό να μένει… άθικτος από την ενεργειακή κρίση (με μοναδική εξαίρεση το κόστος από την επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου κίνησης στους αγρότες) το οικονομικό επιτελείο κρατάει εφεδρείες καθώς τα «μέτωπα» που είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή είναι ουκ ολίγα κι οι πόροι μπορεί να χρειαστούν. Η πανδημία μαίνεται, η ενεργειακή κρίση το ίδιο ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν (δυστυχώς) να γίνουν «κανονικότητα». 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ