Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚ. Χατζηδάκης: Εύρωστο τραπεζικό σύστημα με ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών

Κ. Χατζηδάκης: Εύρωστο τραπεζικό σύστημα με ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών

«Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό αλλά και μακριά από κάθε αντίληψη που θα έδειχνε αδιαφορία για τα προβλήματα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, του απλού πελάτη και του απλού Έλληνα πολίτη», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του σήμερα στο συνέδριο Greece Talks. Ο υπουργός εξήρε τις προσπάθειες των εξαγωγικών επιχειρήσεων σημειώνοντας τα ευρύτερα θετικά αποτελέσματα για την απασχόληση και την εικόνα της χώρας διεθνώς ενώ υπογράμμισε τις δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για τη στήριξη των εξαγωγών.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τράπεζες ο κ. Χατζηδάκης τόνισε:

«Η πολιτική μας για τις τράπεζες είναι δυναμική, αλλά δυο πράγματα δεν αλλάζουν: Πρώτον, η πεποίθηση ότι πρέπει να έχουμε εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Ιδίως μετά από αυτά που περάσαμε την περασμένη δεκαετία, οπότε κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε κίνηση που θα αποσταθεροποιούσε τις τράπεζες. Και δεύτερον, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει με συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά ότι κρατά μια υπεύθυνη φιλοεπενδυτική στάση».

Σε σχέση με τις εξαγωγές ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι άξονες πολιτικής της κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

-Την ενίσχυση της παρουσίας των επιχειρήσεων στο εξωτερικό με την προώθηση του ελληνικού «brand», με έμφαση στις αγορές της Β. Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.

-Τη μείωση της γραφειοκρατίας, τομέας στον οποίο έγιναν σημαντικά βήματα και την προηγούμενη δεκαετία. Αναφέρεται ενδεικτικά η Ενιαία Θυρίδα Εξωτερικού Εμπορίου της ΑΑΔΕ.

-Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τις μειώσεις φόρων και εισφορών. «Έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα δημοσιονομικά, αλλά είναι πολύ σημαντική και η δημιουργική προσπάθεια. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε βοηθητικοί στις προσπάθειες που κάνουν οι επιχειρήσεις», είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008 και πλησιάζουν τον Κοινοτικό μέσο όρο. «Είναι σημαντικό ότι ενώ είχαμε δύο χρονιές – ρεκόρ στον τουρισμό, την ίδια στιγμή οι εξαγωγές αγαθών το 2021 και το 2022 ξεπέρασαν τις υπηρεσίες και το 2023 ήταν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό δείχνει τη δυναμική της οικονομίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αξίζει ένα μπράβο στους τουριστικούς επιχειρηματίες γιατί η Ελλάδα είναι στο «top 10» της τουριστικής αγοράς. Αυτό δεν το έκανα εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης. Έγινε γιατί υπάρχουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που έβαλαν τα δυνατά τους και έβγαλαν ασπροπρόσωπη τη χώρα. Την ίδια στιγμή έχουμε πολύ θετική έκπληξη στον τομέα των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια και ιδίως στην αγροδιατροφή, έχουμε έκρηξη στις εξαγωγές της φαρμακοβιομηχανίας και υπάρχουν πολλοί τομείς ακόμη που πρέπει να καλύψουμε. Η κυβέρνηση βοηθά με το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον γιατί το όφελος από τις εξαγωγές δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αλλά και η βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε τέλος και στη ναυτιλία, σημειώνοντας ότι: «Προσδοκούμε πολλά όχι μόνο διότι είμαστε πρωτοπόροι διεθνώς αλλά και επειδή βλέπω τους εφοπλιστές να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα, στον τουρισμό, το real estate, τα ναυπηγεία. Αν η δραστηριότητα αυτή ενταθεί μπορεί να δούμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ