«Εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο εσείς οξύνατε με τη φύρδην μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ το 2016». Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά».
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «Οι συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης είναι μία σημαντική καινοτομία, στην οποία συνδυάζεται η τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη. Από τη μια πλευρά έχουμε το ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» που έχει εξελιχθεί και περιέχει σε πολύ μεγάλη έκταση καταγεγραμμένο το ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου και του δυνάμει συνταξιούχου. Από την άλλη πλευρά, καθώς οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί ουσιαστικά στο 2020 και βασικά στο 2021 και στο 2022 -διότι οι παλαιότερες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν κλείσει- , έχουμε πια σε πολύ μεγάλη κλίμακα ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για σύνταξη. Άρα συνδυάζει κανείς το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό με την ηλεκτρονική υποβολή σύνταξης, τα συνδέει όλα αυτά και ερχόμαστε με τη ρύθμιση που σήμερα συζητάμε να επιταχύνουμε την καταβολή των συντάξεων.
Ξέρουμε ότι το 49% των συνταξιούχων συμφωνεί αμέσως με το ασφαλιστικό ιστορικό που παίρνει ο εν αναμονή συνταξιούχος για να πει αν συμφωνεί η όχι και να εκδοθεί η σύνταξή του. Θέτω λοιπόν στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το ερώτημα: Αφού συμφωνούν, γιατί να το ψάχνουμε περαιτέρω ; Εάν υπάρχει απόκλιση ο συνταξιούχος κάνει τις παρατηρήσεις του, λαμβάνονται υπόψη αμέσως για τις συντάξεις εμπιστοσύνης, ενώ γίνεται ένας πολύ σύντομος έλεγχος για τις συντάξεις «fast track». Οι συντάξεις εμπιστοσύνης είναι για το παρελθόν, οι συντάξεις «fast track» είναι για το μέλλον. Στη συνέχεια η σύνταξη εκδίδεται πάρα πολύ γρήγορα».
«Το σύστημα που υιοθετούμε εμπιστευόμενοι τον εν δυνάμει συνταξιούχο έχει ή δεν έχει ομοιότητες με το σύστημα που ισχύει τώρα στην Εφορία, η οποία εκ των υστέρων έρχεται και κάνει ελέγχους βασιζόμενη σε μια σχέση εμπιστοσύνης με το φορολογούμενο;» είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Τώρα που έχουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες θέλετε να τις κρατήσουμε μόνο στα φορολογικά; Να μην τις επεκτείνουμε στα ασφαλιστικά μήπως και κλείσει – όπως θα κλείσει σε πολύ λίγους μήνες – το θέμα των εκκρεμών συντάξεων;»
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι στόχος είναι να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, όπου έχει ήδη καταγραφεί σημαντική πρόοδος όπως καταγράφεται στις 224.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις -ρεκόρ όλων των εποχών για τα ασφαλιστικά ταμεία- που εκδόθηκαν το 2021 και τη μείωση των οφειλόμενων σε συνταξιούχους σε σχέση με υπερημερίες ως προς τις συντάξεις από 486 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019 όταν άλλαξε η κυβέρνηση στα 217 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022. «Πώς είναι δυνατόν ενώ πέσαμε από τα 486 εκατ. οφειλές στα 217 εκατ. να έχουν – όπως λέτε εσείς – όχι απλώς αυξηθεί, έχουν λέτε δήθεν τριπλασιαστεί οι συντάξεις; Τι είδους μαθηματικά μάθατε στο σχολείο ; », διερωτήθηκε.
«Τι σας ενδιαφέρει πραγματικά ; Να κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ή να δοθούν τελικά οι συντάξεις ; Γιατί δεν έχετε ψηφίσει καμία από τις διατάξεις που έχουμε φέρει σε σχέση με τις συντάξεις, τον ΕΦΚΑ και την επιτάχυνσής τους. Δεν έχετε ψηφίσει την προκαταβολή των εθνικών συντάξεων, που κάναμε έτσι ώστε αμέσως να καλύπτονται οι εν αναμονή συνταξιούχοι με τα 384 έστω ευρώ. Το καταψηφίσατε κι αυτό μην χαθεί κανένας πόντος και έχουν καλυφθεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από αυτό, όπως και τη ρύθμιση για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Κόντρα λοιπόν ήσασταν στην προκαταβολή, κόντρα στους πιστοποιημένους, κόντρα σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Αν ήμασταν όπως μας περιγράφετε, πως φτάσαμε να έχουμε χρονιά ρεκόρ για την έκδοση των συντάξεων; Όταν πας από 123.000 αποφάσεις το 2019 στις 224.000 αποφάσεις για τις συντάξεις, αυτό είναι φιάσκο; Φιάσκο είναι η αντιπολίτευση που κάνατε !»
Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «διάλυσης του ΟΑΕΔ» ενώ υπερδεκαπλασιάζονται οι πόροι του, εισάγονται ψηφιακά εργαλεία, θετικές ρυθμίσεις όπως το επίδομα εργασίας και η θέσπιση νέων εργαλείων για την άσκηση ουσιαστικής στεγαστικής πολιτικής, με έμφαση στους νέους. Αποδόμησε επίσης την επιχειρηματολογία περί «τιμωρίας των ανέργων» με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων αντίστοιχων με το επίδομα θέρμανσης για τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ, με τα οποία διακρίνονται οι πραγματικά άνεργοι από τους καταχραστές, «τους οποίους αρνούμαστε να καλύψουμε» και με την διαγραφή από τα μητρώα για δυο χρόνια εάν προσφερθεί σε έναν άνεργο τρεις φορές κατάλληλη δουλειά και αυτός αρνηθεί. Για την κατάρτιση, τόνισε ότι τίθενται αυστηροί κανόνες προκειμένου αυτή αναβαθμιστεί και να γίνει πραγματικό εφόδιο για το μέλλον «Όσο για τη λέξη ιδιωτικοποίηση, ειδικά σε αυτό το κεφάλαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί καθώς πρώτοι φέρνουμε τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρτιση».
«Μας λέτε ότι δεν θα έπρεπε να μιλάμε για κοινωνική πολιτική. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που μειώσαμε την ανεργία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε σχέση με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οδηγήσαμε την Ελλάδα στις 12 χώρες του κόσμο που εξασφάλισαν την νομική ισότητά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εμείς είμαστε αυτοί που προωθούμε τον Προσωπικό Βοηθό, τις Νταντάδες της Γειτονιάς, την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, τη χρηματοδότηση σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης για βρέφη και μικρά παιδιά. Ως πού θα φτάσει ο κομματικός φανατισμός και η άρνηση για την άρνηση ; Οι διακηρύξεις περί κοινωνικής ευαισθησίας κρίνονται στην πράξη. Τις δικές σας διακηρύξεις τις είδε ο ελληνικός λαός και σας κατέταξε εκεί που σας κατέταξε. Εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα με σύστημα, με σχέδιο και βασισμένοι στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές να παράγουμε ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.