Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚ. Φραγκογιάννης: Μεγάλα περιθώρια και προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών

Κ. Φραγκογιάννης: Μεγάλα περιθώρια και προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών

Για την εξωστρέφεια και εξαγωγική δυναμική των ιχθυοκαλλιεργειών – έναν κλάδο της ζωικής παραγωγής ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα και σημαντικό για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο – μίλησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε, μέσω βιντεοσκοπημένης παρέμβασης, τα μεγάλα περιθώρια και προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, τόσο με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη, όσο και με την προώθηση νέων επενδύσεων, δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά, ειδικά στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι  οι ανάγκες της Ευρώπης σε ψάρια και θαλασσινά καλύπτονται κατά 75% από εισαγωγές από τρίτες χώρες και μόνο κατά 5% από υδατοκαλλιέργειες εντός της ΕΕ και τόνισε στο σημείο αυτό το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον τομέα, το «brand name» Ελλάδα, Αιγαίο, ελληνικά ψάρια, ελληνική θάλασσα.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε, επίσης, στις σχετικές με τη δραστηριότητα του κλάδου προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο πάνελ: «Οικονομική Ανάπτυξη και Ανταγωνισμός», τόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας (food security) στα ιχθυηρά.

Ανέφερε, επίσης, τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Enterprise Greece για την εκπαίδευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προβολή τους μέσα από πλατφόρμες όπως το e-bay  και την διευκόλυνση των επαφών τους με υποψήφιους εταίρους στο εξωτερικό, με την χρήση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.

«Το 2020 πάνω από 1.000 επιχειρήσεις συμμετείχαν σε ψηφιακά συνέδρια και είχαν συναντήσεις B2B, με αποτέλεσμα αμέσως μόλις άνοιξε η αγορά, υπογράφηκαν νέες συμφωνίες και είχαμε αύξηση των εξαγωγών», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Σμυρλής.

Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη «να έχουμε στοχευμένες εξαγωγές», συντονίζοντας τα υφιστάμενα εργαλεία και αναδεικνύοντας τους δυνητικούς εξαγωγείς σε όλα τα σημεία της χώρας, με στόχο τη δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Εξαγωγέων» το 2022.

Στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών με τίτλο «2021/2027: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και τα κρίσιμα ορόσημα» απηύθυναν βιντεοσκοπημένους χαιρετισμούς ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius, ενώ συμμετείχαν ως ομιλητές, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ