Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Τασούλας: Η συμβολή της Δικαιοσύνης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν σημαντική

Κ. Τασούλας: Η συμβολή της Δικαιοσύνης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν σημαντική

«Η συμβολή της Δικαιοσύνης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν σημαντική. Και αν το θέμα αυτό παρέμεινε αλαμπές και ανεπεξέργαστο μέχρι σήμερα, όσα είπα και όσα, κυρίως, θα πείτε εσείς αναδεικνύουν το πόσο σπουδαία είναι αυτή η ημερίδα και πόσο δικαιοσύνη απονέμουμε στην ίδια τη Δικαιοσύνη για τη συμβολή της στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κλείνοντας τον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Η ελληνική Δικαιοσύνη και η μετάβαση στη Δημοκρατία». Την ημερίδα διοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας ξεκίνησε αναφέροντας ότι «η σχέση της Δικαιοσύνης με τη Μεταπολίτευση δεν έχει εξετασθεί όσο θα έπρεπε» για να προσθέσει πως «αυτό το κενό το καλύπτει η σημερινή εκδήλωση, γι’ αυτό και σας αξίζουν συγχαρητήρια».

Ιδιαίτερη μνεία στον χαιρετισμό του έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής στον, όπως τον χαρακτήρισε, «πρωτομάστορα της Μεταπολίτευσης», Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Για να καταλάβουμε τη σχέση της Δικαιοσύνης με τη ροή της Μεταπολιτεύσεως, τη ροή κυρίως των πρώτων μηνών της Μεταπολιτεύσεως, που ήταν ασθματικοί λόγω των εντόνων ρυθμών της, θα πρέπει να αντιληφθούμε πριν τη σημασία που απέδιδε στη Δικαιοσύνη ο πρωτομάστορας της Μεταπολιτεύσεως, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αν δεν καταλάβουμε το πως αντιμετώπιζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη Δικαιοσύνη, δεν θα καταλάβουμε πολύ και τις δικαιοπολιτικές παραδοχές της Μεταπολιτεύσεως όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από τη δίωξη των πρωταιτίων, μέσα από τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, μέσα από τις συντακτικές πράξεις που αφορούν εις την ευρυθμία της Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή σε περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Τασούλας ανέδειξε την ευαισθησία του ιστορικού Έλληνα πολιτικού στη Δικαιοσύνη, για να τη συνδέσει στη συνέχεια με μία άλλη ευαισθησία του: «Την αποκαθήλωση, που έπρεπε να γίνει στη χώρα. Η πιο δύσκολη αποκαθήλωση, για την οποία και σήμερα παλεύουμε. Την αποκαθήλωση της νοοτροπίας του να είμαστε υποχρεωτικώς τσακωμένοι. Της νοοτροπίας να είμαστε διαρκώς σε ένα διχασμό. Της νοοτροπίας να είμαστε σε υπερένταση και στην τοξικότητα μέσα στο πολιτικό σκηνικό των αντιπαραθέσεων. Η χώρα είχε μείνει καρφωμένη στην ολέθρια χρονολογία 1915. Καρφωμένη στην ολέθρια χρονολογία της ενάρξεως του εθνικού διχασμού. Και έτσι προσπάθησε θεσμικά και με τη συμπεριφορά του, με τη Μεταπολίτευση και με το Σύνταγμα και με τις τοποθετήσεις που έκανε και στη Δικαιοσύνη, επιχείρησε την αποκαθήλωση αυτού του καρφώματος της χώρας στην ένταση και την υπερένταση και την τοξικότητα, που ερχόταν από την εποχή του διχασμού και το οποίο ανανεώθηκε, εν συνεχεία, με τον λεγόμενο εμφύλιο πόλεμο».

«Η δικτατορία δεν έπεσε το βράδυ της 24ης. Έπεσε σιγά σιγά, με πολλή προσοχή και πολύ αριστοτεχνικές κινήσεις, πολύ αργότερα. Θα μπορούσε κάλλιστα η δικτατορία να επανέλθει, αν δεν υπήρχαν αυτές οι αριστοτεχνικές, μετρημένες κινήσεις» συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας «σαν ένα μνημόσυνο και μια πράξη δικαιοσύνης» τα ονόματα των δικαστών, που, στις 6 Σεπτεμβρίου του ’75, το Υπουργικό Συμβούλιο τοποθέτησε στην κορυφή της Δικαιοσύνης.

«Όλη αυτή η αναδρομή στο πως αντιλαμβανόταν τον ρόλο της Δικαιοσύνης και τι υπόληψη είχε στη Δικαιοσύνη ο πρωτομάστορας της Μεταπολιτεύσεως Καραμανλής, όλη αυτή η αναφορά στα πρόσωπα τα πρώτα της Δικαιοσύνης στη Μεταπολίτευση ή στο πως χειρίστηκαν, με τρόπο που προσιδίαζε σε δυτική δημοκρατία και όχι σε δημοκρατία που κατέφευγε σε στρατοδικεία και σε εκδίκηση, την τιμωρία των πρωταιτίων της δικτατορίας, δείχνει ότι η συμβολή της Δικαιοσύνης στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν σημαντική», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας Σοφία Βιτάλη, ενώ συμμετείχαν οι: Βασίλειος Ανδρουλάκης, Σύμβουλος της Επικρατείας, Ακρίτας Καϊδατζής, αναπληρωτής καθηγητής, Νομική Σχολή-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, Γεώργιος Μικρούδης, Αρεοπαγίτης, Ευαγγελία Νίκα, Επίτιμη Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ιωάννης Παπαθανασίου, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτριος Σαρμάς, Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριος Τίτσιας, Εφέτης, Δημήτριος Σκαλτσούνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Χασιρτζόγλου, Επίτιμη Αρεοπαγίτης και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ