Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΚ. Σκρέκας - ΥΠΕΝ: Ενεργειακή διπλωματία για την ασφάλεια τροφοδοσίας φυσικού αερίου

Κ. Σκρέκας – ΥΠΕΝ: Ενεργειακή διπλωματία για την ασφάλεια τροφοδοσίας φυσικού αερίου

Σε πολλαπλά διπλωματικά μέτωπα κινείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» την ασφάλεια τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο της χώρας αλλά και να διαπραγματευτεί ανταγωνιστικές τιμές στο φόντο των έντονα αυξητικών τάσεων, που επικρατούν διεθνώς.

Έτσι, τις επόμενες μέρες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να έχει μια σειρά από κρίσιμες επαφές σε Ρωσία κι Αίγυπτο. Από τη μια, δηλαδή, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της χώρας, από όπου προμηθευόμαστε το μισό σχεδόν των καταναλισκόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου και τη μεγαλύτερη τροφοδότη των αγωγών (εκτός ΤΑΡ), που καταλήγουν στην Ελλάδα κι από την άλλη τη στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί μεγάλη πλέον παραγωγό χώρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων που διαθέτει και όπου βέβαια δραστηριοποιείται με επιτυχία μια εταιρία με «Ελληνικό DNA» η Energean.

Η Ρωσία

Στο φόντο αυτό στις 29 – 30 Νοεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στη Μόσχα η 13η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, όπου αναμένεται να συμμετάσχει ο κ. Σκρέκας. Βέβαια ακολουθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού με στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλ. Πούτιν κι όπου μεταξύ και των άλλων θεμάτων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των τιμών φυσικού αερίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο με τη Gazprom Export ισχύει μέχρι το τέλος του 2026, ωστόσο οι τιμές, ο τρόπος τιμολόγησης έχει μπει σε διαπραγμάτευση, όπως κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στον Αντ1 το Σάββατο το πρωί και την εκπομπή «Πρωινοί τύποι» ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι δεν ξέρει αν και πως μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγμάτευσης για αγορά φυσικού αερίου με καλύτερους όρους από την Ρωσία, στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Μόσχα, διευκρινίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πως η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο για όλους τους καταναλωτές, είναι εφικτή διότι εν πολλοίς η ΔΕΠΑ έχει ένα καλό συμβόλαιο με την ρωσική εταιρεία παροχής αερίου, με ρήτρα πετρελαίου».

Η τιμολόγηση

Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο, που τρέχει για την προμήθεια φυσικού αερίου με την Gazprom βασίζεται στις τιμές πετρελαίου. Ωστόσο το 2020 και το 2021, με αίτημα της Ελλάδας συμφωνήθηκε έκτακτη τροποποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης τιμής καθώς το πετρέλαιο ήταν ακριβό. Έτσι συμφωνήθηκε να βασιστεί ένα μέρος της τιμολόγησης και στο LNG, που τότε είχε πολύ χαμηλές τιμές. Βέβαια φέτος η κατάσταση είναι αντίστροφή με το LNG να είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο. Κι έτσι η Ελλάδα ζητεί να τιμολογηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου στη βάση των τιμών του πετρελαίου, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι ζητούν να γίνει ότ,ι και πέρυσι, με ένα σημαντικό μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων συνδεδεμένων με τις τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Ολλανδικό TTF.

Η Αίγυπτος

Στο μεταξύ στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου με αιχμή, αυτή τη φορά,  το φυσικό αέριο. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να εξεταστεί η πιθανότητα προμήθειας ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη σύμμαχο χώρα. Να σημειωθεί ότι κυρίως η Ελλάδα προμηθεύεται LNG από την Αλγερία με την οποία ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαπραγματεύεται τις τιμές.

Επίσης ο κ. Σκρέκας με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Tarek El Molla αναμένεται να συζητήσει συνολικά θέματα έρευνας και της παραγωγής φυσικού αερίου και την προοπτική κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου για τη διασύνδεση των δύο εθνικών συστημάτων.

Τέλος, ο κ.Σκρέκας θα συμμετάσχει το πρωί της Πέμπτης στην έκτη υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, μαζί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Στη Σύνοδο θα εκπροσωπηθεί και η Ουγγαρία, ενώ εκπρόσωποι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ