«Ο κύριος σκοπός της κυβέρνησής μας παραμένει η υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξη που θα ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη έναρξη της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
«Η ανάπτυξη δεν έχει μόνο αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσδιορίζονται από τα επίσημα στατιστικά, όπως αυτά προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και την ευρωπαϊκή επιτροπή, πρέπει να είναι μια ανάπτυξη η οποία δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μια ανάπτυξη που οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μια ανάπτυξη που θα δίνει μεγάλη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί τώρα και με μεγαλύτερη έμφαση η έννοια της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και επίσης η ανάπτυξη δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσσιαίες αλλαγές στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης , την επόμενη φάση της ψηφιακής αναβάθμισης η οποία αλλάζει τα πάντα στο πως αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την τεχνολογία» ανέφερε.
«Και βέβαια μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικά έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά να μικραίνουν με βάση όλους τους δείκτες που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα υπογραμμίζοντας ότι αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας.
«Η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας μέσα στην επόμενη πενταετία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές συμπερίληψης.
Για την λειτουργία του κράτους ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το γεγονός ότι αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι οριζόντια και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση είναι μια μεγάλη τομή στο δημόσιο τομέα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με σκοπό τη μεγέθυνσή τους», εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «ο κλάδος της τεχνολογίας μας έχει εκπλήξει πολύ ευχάριστα» και υποστήριξε πως «η μικρή επιχειρηματικότητα μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με την μεγάλη, όπως για παράδειγμα, στον τουρισμό».
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές και κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης και ζήτησε από κοινού Πολιτεία και επιχειρήσεις «να βάλουμε πλάτη».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα της πρόσθετης επιβάρυνσης στο μη μισθολογικό κόστος και χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο αύξησης του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι «έχει συγκεκριμένα όρια από την Ευρώπη ως προς το ύψος των επενδύσεων που μπορούμε να στηρίξουμε. Οι πόροι έχουν κατευθυνθεί στη μεσαία ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Εστίασε σε μια σειρά μικρών επιχειρήσεων «που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, όμως είναι έξω από πλαίσιο χρηματοδότησης τραπεζών. Ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να κοιτάξουν και αυτές τις επιχειρήσεις».
«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στη δικαιοσύνη, είναι κεντρικός μεταρρυθμιστικός βραχίονας για την επόμενη τετραετία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία, επισήμανε ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι μία υπερεπείγουσα προτεραιότητα.
«Συνολικά, οι δράσεις μας θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Το κράτος έχει την ευθύνη του επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και εμείς δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων, της στελέχωσης και της οργάνωσης του Δημοσίου», είπε ο πρωθυπουργός.