Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Μητσοτάκης: Ρύθμιση για την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από...

Κ. Μητσοτάκης: Ρύθμιση για την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας Ελλήνων ιατρών από τις ΗΠΑ

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Prix Galien μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε μία σημαντική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αφορά Έλληνες ιατρούς που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε από Έλληνες ιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον υπουργό Υγείας και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ, θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, διακεκριμένων επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θέλουμε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας. Αναζητώντας ποιότητα ζωής, την οποία αναμφισβήτητα προσφέρει η πατρίδα μας. Δίπλα όμως στην επαγγελματική τους φιλοδοξία και συνδυάζοντας τους δικούς τους προσωπικούς στόχους με την ευημερία της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτή «είναι μια κατεύθυνση με βάση την οποία τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν νέα, δέκα νέα εργοστάσια, 14 νέα ερευνητικά κέντρα, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο παραγωγικό πλέγμα που θα προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον τόπο».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας «φιλοδοξεί να γίνει ένα δυναμικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή μας» στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «φιλοξενούνται 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων της Ευρώπης» και πως ως χώρα παράγουμε «σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της».

«Σε εθνικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ ταυτόχρονα υπηρετείται και η ζήτηση στις αγορές και άλλων κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή αυτονομία, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στο συγκεκριμένο χώρο», τόνισε.

«Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες, οφείλουν τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους με νέες επενδύσεις, με περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Από την πλευρά της, η Πολιτεία δίνει με τη σειρά της το δικό της παρών, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, μειώνοντας τα φορολογικά βάρη, δίνοντας σημαντικά πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις. Όπως το επενδυτικό clowback, το οποίο απεδείχθη εξαιρετικά επιτυχημένο. Σκοπός μας να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην παραγωγή, στην έρευνα, στις κλινικές μελέτες. Όλα αυτά απέφεραν μέχρι στιγμής επενδυτικές πρωτοβουλίες κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι δηλαδή πρωτοβουλίες με ένα ορατό αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και με πολλαπλάσιο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία», προσέθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία μίας διπλής κυβερνητικής πρωτοβουλίας «και της επιλογής», όπως τόνισε «που νομίζω ότι βρίσκεται στον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του ΕΣΥ, ως μια ενιαία εθνική προτεραιότητα».

Δηλαδή, όπως εξήγησε «ως ένα κοινό πεδίο δράσης όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, όπου η πρόληψη θα συναντά τη θεραπεία και το φάρμακο θα δικαιώνει την πρακτική του αποστολή προς τον ασθενή και δεύτερον, να στραφεί με ξεχωριστό ενδιαφέρον η Πολιτεία στο έμψυχο δυναμικό μας, τόσο εντός αλλά και εκτός της χώρας».

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη φαρμακοβιομηχανία, στην πατρίδα μας εργάζονται σήμερα πολλά μυαλά, τα οποία διέπρεψαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν ειδικά τα τελευταία χρόνια και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να συμβεί και στο εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αθόρυβα, τα βήματα που γίνονται είναι πολλά» και εστίασε στη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης.

«Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα επτά πρώτα ευρωπαϊκά AI factories κατασκευάζεται σήμερα που μιλάμε στο Λαύριο, με επίκεντρο τον υπερυπολογιστή Δαίδαλος, είναι μια κρίσιμη υποδομή, η οποία μπορεί να στηρίξει σημαντική έρευνα συσχετισμένη με την τεχνητή νοημοσύνη σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της υγείας, ο οποίος έχει εντοπιστεί και από την εθνική στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης ως ένας από τους τομείς στον οποίο η χώρα μας μπορεί πραγματικά να πρωτοπορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικά χρήσιμα και καλά οργανωμένα δεδομένα, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά όλων των νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες θα αναπτυχθούν γύρω από την υγεία», προσέθεσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ