Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Καραγκούνης: Πρόθεση του υπ. Εργασίας να υπάρξει μία ολιστική αντιμετώπιση των...

Κ. Καραγκούνης: Πρόθεση του υπ. Εργασίας να υπάρξει μία ολιστική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων

Στην εκδήλωση της Επιθεώρησης Εργασίας, με θέμα «Βία και παρενόχληση στην εργασία, υπό το πρίσμα του κόσμου της εργασίας και του ακαδημαϊκού χώρου», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024, απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, είχε ως σκοπό την επικαιροποίηση της γνώσης περί θεμάτων βίας και παρενόχλησης στην εργασία, την αποτύπωση του εργασιακού εκφοβισμού και την ευαισθητοποίηση όλων των ενεργών πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι εργαζόμενες έχουν δικαίωμα σε έναν ασφαλή χώρο εργασίας και υπογράμμισε ότι ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας είναι ένα περιβάλλον που δείχνει μηδενική ανοχή στη βία και στην παρενόχληση.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραγκούνης: «Η βία και η παρενόχληση στους χώρους εργασίας συνιστά ένα φαινόμενο παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, που έχει αποτελέσει στο παρελθόν “ταμπού” ή μιας μορφής “κοινό μυστικό”, έχει απομακρύνει ανθρώπους από την εργασία, συνιστά απειλή για την ισότητα ευκαιριών και έχει τραυματίσει και εξακολουθεί δυστυχώς να τραυματίζει ψυχολογικά πολλές εργαζόμενες και πολλούς εργαζόμενους.

Ήδη, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, προσθέσαμε με την παράγραφο 6 στο άρθρο 42 του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων την υποχρέωση του εργοδότη να αξιολογεί ψυχοκοινωνικούς κινδύνους και να λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και τον περιορισμό της βίας, της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά στις ευθύνες των εργοδοτών την αξιολόγηση ψυχοκοινωνικών κινδύνων που αφορούν τα θέματα της σημερινής εκδήλωσης, επιδιώκουμε να προάγουμε μία εργασιακή νοοτροπία, η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκπαιδεύουμε τους πολίτες, ώστε όλοι οι συντελεστές στον χώρο της εργασίας να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τη βία και την παρενόχληση».

Ο υφυπουργός συνέχισε, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συνεισφορά της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο από άποψη τεχνογνωσίας, όσο και πλευράς ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στην κατεύθυνση της εμπέδωσης μίας αξιοπρεπούς και ισότιμης εργασιακής νοοτροπίας.

Κλείνοντας, ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε και στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και σημείωσε τα εξής: «Στην πρόθεση του υπουργείου είναι να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες, ώστε να υπάρξει μία ολιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, καταρχήν σε θεσμικό επίπεδο. Σε συνεργασία πάντοτε με τους κοινωνικούς εταίρους, επεξεργαζόμαστε σκέψεις για πιθανή παρέμβαση σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου στα ζητήματα της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ