Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα στο Βόρειο Κόσοβο, καθώς μια «σπίθα» αρκεί για να προκαλέσει έκρηξη στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την τεταμένη κατάσταση στο Κόσοβο, ο Νίκος Τζιφάκης, καθηγητής διεθνών Σχέσεων και κάτοχος έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σχολίασε πως «οι ευθύνες για την τρέχουσα ένταση βαραίνουν και τις τρεις πλευρές, τους Κοσοβάρους, τους Σέρβους όσο και τη Δύση».
«Έγινε μια προσπάθεια μεσολάβησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βοήθεια με των Αμερικανών το χειμώνα, η οποία οδηγήθηκε σε δύο διασκέψεις – Φεβρουάριο και τον Μάρτιο- πάνω στο μοντέλο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο Γερμανιών στον Ψυχρό Πόλεμο, μέσα από το οποίο θα επιλεγόταν διάφορα και θα είχαμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Τελικά η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε» εξήγησε ο κ. Τζιφάκης.
Και όπως εξήγησε οι δύο πλευρές την τελευταία στιγμή δεν συμφώνησαν και έγινε μια προφορική συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε με την εντύπωση ότι μια προφορική συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει, μολονότι και οι δύο πλευρές αμέσως την υπονόμευσαν λέγοντας ότι διαφωνούσαν.
«Έχουμε μπει σε μια φάση στην οποία οι Κοσοβάροι γίνονται νευρικοί γιατί βλέπουν ότι υπάρχει μια στασιμότητα στη διεθνή ένταξη τους στην κοινότητα. Αντιλαμβάνονται ότι η Σερβία δεν θέλει τη φιλία, δεν επείγεται να επιλύσει τη διαφορά και προσπαθούν να προκαλέσουν μια πιο εντατική ενασχόληση με το ζήτημα, τη στιγμή κατά την οποία η διεθνή προσοχή έχει στραφεί στον πόλεμο στην Ουκρανία» εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Μιλώντας για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση στο Κόσοβο ο κ. Τζιφάκης περιέγραψε το υπάρχον σχέδιο που είχε προφορικά συμφωνηθεί και έδινε τη δυνατότητα στο Κόσοβο να μπορεί να συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπου δεν έχει βέτο η Ρωσία. Ταυτόχρονα, το Κόσοβο θα έπρεπει να δώσει στην Ένωση Σερβικών Δήμων εκτεταμένα πρόσθετα δικαιώματα ουσιαστικής αυτοδιοίκησης στο εσωτερικό τους.
«Φαινόντουσαν οι δύο πλευρές να συμφωνούν, όμως τελικά το Μάρτιο δεν επετεύχθη συμφωνία. Αντί να επιμείνει εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων έφυγε από το τραπέζι με μία προφορική συμφωνία. Στην ουσία δεν υπάρχει προφορική συμφωνία την οποία και οι δύο πλευρές αμέσως υπονόμευσαν», σημείωσε.
«Ο πρόεδρος Μακρόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιρρίπτει ευθύνες στο Κόσοβο διότι έγιναν πριν από ένα μήνα τοπικές εκλογές στους τέσσερις μικρούς δήμους. Οι Σέρβοι με κατ εντολή της Σερβίας δεν συμμετείχα. Η συμμετοχή ήταν στο 3% και εξελέγησαν Κοσοβάροι από τα μουσουλμανικά κόμματα δήμαρχοι» εξήγησε ο κ. Τζιφάκης.
Εξηγώντας τι πυροδότησε τη νέα ένταση τόνισε ότι πήγαν οι Κοσοβάροι δήμαρχοι να αναλάβουν καθήκοντα στις σερβικές περιοχές υπό την προστασία της σοβαρής αστυνομίας με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν εκατέρωθεν τα έκτροπα.
Ο ίδιος δε δίστασε να μιλήσει και για τη σοβαρή ευθύνη που έχει το Βελιγράδι καθώς έχει σηκώσει τους τόνους, έχει μετακινήσει στρατεύματα, χρησιμοποιεί εμπρηστικές δηλώσεις καθώς αυτή η κρίση εξυπηρετεί τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα.
«Η Δύση δεν ασκεί κριτική στη Σερβία γιατί δεν θέλει να τον φέρει πιο κοντά στη Ρωσία. Άρα, αυτή την στιγμή ακολουθεί μια μονοδιάστατη πολιτική, ενώ δεν το έκανε τόσο καιρό ασκώντας πιέσεις μόνο στο Κόσοβο ζητώντας να φύγουν δήμαρχοι από τα δημαρχεία..Όμως καταλαβαίνουμε ότι την επόμενη μέρα αν θα πρέπει να κάτσουν και οι δυο στο τραπέζι και οι πιέσεις να ασκηθούν και στις δύο πλευρές για τον συμβιβασμό» υποστήριξε ο κ. Τζιφάκης.