Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και στην Ουκρανία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αλλα και για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του με τον Francis Fukuyama, στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ξεκάθαρα πως η χώρα μας από την αρχή είχε ξεκάθαρη θέση αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα τη δράση της Χαμάς, τονίζοντας ότι “είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μόνη λύση στο παλαιστινιακό μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη,δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος.
Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νεντανιάχου, και σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μιλάει με όλες τις πλευρές, “όχι όμως με τη Χαμάς”. επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.
“Το πρόβλημα με τη Γάζα είναι ότι η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια είναι καίριας σημασίας. Μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της βοήθειας φτάνει στη Γάζα, γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλιστεί ότι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων θα περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη, μοναδική κατάσταση, όπου η Χαμάς χρησιμοποιεί αθώους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος. Οι κανόνες εμπλοκής μιας δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι οι ίδιοι με τους κανόνες εμπλοκής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι “δεν έχει επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα όσον αφορά στη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τον παλαιστινιακό λαό στη Δυτική Όχθη” και εκτίμησε ότι “αυτό είναι, επίσης, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”.
Μιλώντας για την αμυντική ικανότητα της Ευρώπης είπε ότι “είναι προφανές ότι στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε περισσότερα” και εξήγησε πως η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης των δαπανών για την άμυνα από τον προϋπολογισμό και ανέφερε:
“Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς. Ένα από τα θέματα που συζητάμε όταν μιλάμε για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας είναι να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την ελευθερία και την κυριαρχία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη να διδαχθούμε από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, ενώ είπε ότι πρέπει η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους για την υπεράσπιση ευρωπαϊκών εδαφών.
Για την στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ τόνισε πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας και γι’αυτό αποφασίσαμε την αποχή», πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη της Αιγύπτου .
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και δήλωσε πως «ο Ταγίπ Εντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».
Για το ενδεχόμενο νέας θητείας Τραμπ στις ΗΠΑ δεν έκανε προγνωστικά και μίλησε για την πολύ ισχυρή σχέση που έχει οικοδομήσει η χώρα μας με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στις μέρες μας είναι η ανισότητα, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και στη σύσταση στην Ελλάδα αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων