Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δήλωσε πως είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με τις εικόνες στη Βαλένθια και τις απώλειες ανθρωπίνων ζώων. Σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν αστοχίες στη Βαλένθια και τόνισε ότι πάντα προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε το 112 και σήμερα σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Αττικής θα εξεταστεί μεταξύ άλλων να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός θα είναι πάντα καθαρός. «Υπάρχει σχεδιασμός. Υλοποιείται. Δαπανούμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πολιτική προστασία», ανέφερε σημειώνοντας την ανάγκη να αυξηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι.
Σχετικά με την έκρηξη στους Αμπελοκήπους ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ και ειδικά στην αντιτρομοκρατική. «Κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει ευκαιρία στην αντιτρομοκρατική να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά τα οποία ενδεχομένως γνώριζε και παρακολουθούσε», πρόσθεσε.
Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε ότι θα είναι στα 950 ευρώ το 2027 και θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από το 2019. Η αύξηση αυτή είπε ότι ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στη χώρα κάτι που είναι η κεντρική προεκλογική του δέσμευση. «Ο μέσος μισθός η άποψη μου είναι ότι θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιμονή ακρίβεια. Μετά το 2027 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών. Συμπαρασύρει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.
Σχετικά με τους φόρους που η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μειώσει ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων.
«Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε.
«Όταν λίγοι κλέβουν το κράτος, αυτό είναι εις βάρος των πολλών. Να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία. Και οι ψηφιακές συναλλαγές μας βοηθούν να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ειδικά στο ΦΠΑ», σημείωσε.
Για την παρέμβαση της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αν κόστισε στην κυβέρνηση, είπε ότι σίγουρα είχε κάποιο κόστος. «Αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας. Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. «Η προσωπική διαφορά είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας», ανέφερε.
Εξουθενωμένη έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία περιμένει με αγωνία τις αμερικανικές εκλογές της Τρίτης, με ορισμένους να φοβούνται μια «καταστροφή» σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τον σύμμαχό τους σε μια κρίσιμη στιγμή.
Μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ο ουκρανικός στρατός, αντιμέτωπος με ελλείψεις ανδρών και πολεμοφοδίων, υποχωρεί επί του πεδίου, ενώ η Ρωσία αναμένει ενισχύσεις, βορειοκορεατικά στρατεύματα.
Οι Δυτικοί εμφανίζονται διστακτικοί να βοηθήσουν την Ουκρανία, κυρίως εμποδίζοντας τη χρήση των πυραύλων που της προμηθεύουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος. Κι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θέλει να προσφέρει στο Κίεβο τα μέσα για να νικήσει τη Ρωσία.
Κατά συνέπεια, «μια νίκη του Τραμπ θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους. Η κατάσταση θα ήταν ανησυχητική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όλεγκ Σαμσούρ, Ουκρανός πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον και τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει κρίσιμη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του πολέμου το 2022, επιτρέποντας στο Κίεβο να συνεχίσει να μάχεται απέναντι σε έναν πολύ ισχυρότερο εχθρό. Αλλά εδώ και μήνες, στην Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ, υπάρχουν ολοένα και μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Ο μεγάλος φόβος της Ουκρανίας είναι πως θα δει τον δισεκατομμυριούχο Ρεπουμπλικάνο να την εγκαταλείπει, ειδικά καθώς έχει ήδη επικρίνει την αμερικανική βοήθεια κι έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες».
Ο Τραμπ και η ομάδα του «δεν πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας» και θέλουν να «βάλουν τέλος με κάθε τίμημα» στη σύγκρουση για να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην αντιπαράθεση με την Κίνα, κρίνει ο Σαμσούρ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε ποτέ λεπτομέρειες για τις προθέσεις του, αλλά ποτέ δεν έχει ευχηθεί δημοσίως «νίκη» στο Κίεβο. Κι έχει κατηγορηθεί ότι θαυμάζει τον Βλαντίμιρ Πουτιν.
Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιό του θα είναι σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκό για τη Ρωσία. Θα πρόκειται για αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης που αυτή τη στιγμή κατέχει η Μόσχα (περί το 20% του ουκρανικού εδάφους) χωρίς το Κίεβο να ξαναπαίρνει το έλεγχο. Και η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμεί το Κρεμλίνο.
Για τον Σαμσούρ, ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν «καταστροφικό» διότι η Ρωσία έτσι θα ανασυγκροτήσει τον στρατό της και θα επιτεθεί εκ νέου για να «καταστρέψει εντελώς την Ουκρανία».
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσκι έχει ήδη αποκλείσει κάθε εδαφική παραχώρηση.
«Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει τα εδάφη αυτά (ως ρωσικά) ό,τι κι αν γίνει, όποιος κι αν είναι ο νικητής (των προεδρικών εκλογών) στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Ζελένσκι. Αναγνωρίζει ωστόσο πως αν η Ουάσινγκτον μειώσει τη στήριξή της, η Μόσχα θα μπορεί να «καταλάβει περισσότερα» εδάφη.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας προσπάθησε ωστόσο να εμφανιστεί πιο καθησυχαστικός σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» τη συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.
«Ο Τραμπ σίγουρα δεν θέλει να είναι ο άνδρας με τον οποίο η Αμερική θα χάσει έναντι τουν Πούτιν», δήλωσε, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, και διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία «εργάζεται» για να έχει καλές σχέσεις με τον νικητή των εκλογών, είτε είναι η Κάμαλα Χάρις είτε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αμερικανικές εκλογές γίνονται σε κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο.
Τον Οκτώβριο, ο ρωσικός στρατός προχώρησε σχεδόν κατά 500 τετραγωνικά χλμ στην Ουκρανία, τα μεγαλύτερα εδαφικά του κέρδη σε ένα μήνα από τον Μάρτιο του 2022 και τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης.
Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου καταγράφονται τα δύο τρίτα των εδαφικών κερδών, ένας Ουκρανός λοχίας, ο 51χρονος Σέρχιι, προσπαθεί να είναι ρεαλιστής.
«Δεν με νοιάζει ποιος θα κερδίσει. Το βασικό είναι οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να μας βοηθούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, παραδεχόμενος ότι η νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου «θα μπορούσε να είναι καταστροφή».
Ειδικά καθώς η Ουκρανία έχει ήδη βιώσει τη διστακτικότητα των Ρεπουμπλικάνων. Για μήνες, στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024, οι υποστηρικτές του Τραμπ εμπόδιζαν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αναγκάζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν με πολύ μεγαλύτερη φειδώ τις οβίδες και επιτρέποντας στη Ρωσία να συνεχίσει την προέλασή της.
Ο Μπόγκνταν, νεαρός στρατιώτης που πολεμά στην ίδια περιοχή, ελπίζει ότι ο Τραμπ «θα θελήσει να επιδείξει για άλλη μια φορά την πυγμή και την αποφασιστικότητα της Αμερικής» και ότι η αμερικανική στρατιωτική στήριξη θα αυξηθεί προκειμένου να βοηθηθεί το Κίεβο να νικήσει τη Ρωσία, στρατηγικό αντίπαλο της Ουάσινγκτον.
Ο Ρόντιον, άλλος στρατιωτικός με τον οποίο μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Χάρκοβο, τη μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, φαίνεται εξίσου βέβαιος: «Ξέρω ότι δεν θα μας προδώσουν».
Ο στρατιώτης ορκίζεται ότι θα μάχεται ό,τι κι αν γίνει «μέχρι το τέλος, μέχρι τη δική μας νίκη».