“Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο στον οποίο, δυστυχώς, έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό. Και, δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις και αυτή η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από τις ΗΠΑ μας υποχρεώνουν όχι μόνο να δούμε την αλήθεια κατάματα, αλλά και να κινηθούμε με μια πολύ μεγάλη ταχύτητα και να υλοποιήσουμε αποφάσεις τις οποίες τις συζητούμε εδώ και πολύ καιρό”.
Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του δείπνου με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του THESSALONIKI SUMMIT 2025, που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στον χώρο του THESSALONIKI SUMMIT λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης Συνόδου ηγετών που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως είπε η προσεχής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι από τις πιο κρίσιμες, “διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε αποφάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν, επιτέλους, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να μην είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα παρακολούθημα των εξελίξεων”.
Τον πρωθυπουργό προσφώνησε η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια χυδαία τοξικότητα – Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα»
«Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή ας έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησε ότι καλλιεργούν κλίμα τοξικότητας.
Για την υπόθεση των Τεμπών και για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως αυτό που βλέπουμε δεν είναι πόλωση. Είναι χυδαία τοξικότητα και μία προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε ένα βούρκο. Μόνο με ένα στόχο. Να υπάρχει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργό.
«Έχω ακούσει πάρα πολλά. Μας είπαν τώρα και δολοφόνους. Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν, δε γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα. Φτάνουμε στο σημείο σήμερα να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα», ανέφερε.
Προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάνε στη Βουλή, να «πέσουν οι μάσκες» κι έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας: «Εχω ένα χρέος. Πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το «αίτημα για Δικαιοσύνη είναι καθολικό, αλλά τη Δικαιοσύνη την αποδίδει η Δικαιοσύνη. Ούτε τα λαϊκά δικαστήρια, ούτε τα τρολ του διαδικτύου» και πως «αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί και να κάνει πρόταση δυσπιστίας, σας διαβεβαιώνω ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος, η κυβέρνηση θα πάει στη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση, για να μπορέσουν όλοι να τοποθετηθούν».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό.
Κλείνοντας τόνισε πως έχει «μεγάλο αίσθημα αισιοδοξίας για τη Θεσσαλονίκη.