Καθοριστική είναι η σημερινή και η αυριανή ημέρα για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνησή του, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου βάσει του οποίου η Ιταλία θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά πρόκειται για 209 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έχουν προκύψει προβλήματα και ένταση που οφείλονται στη στάση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο τελευταίος ηγείται και του μικρού κόμματος Ζωντανή Ιταλία, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση και έχει ζητήσει από τον Κόντε να αυξηθούν τα κονδύλια για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά και να πάψει να διατηρεί τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Ρέντσι επιμένει ότι πρέπει να επιλεγεί ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο θα πρέπει να ανατεθεί το κύριας σημασίας αυτό καθήκον.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στην πραγματικότητα ο Ματέο Ρέντσι έχει ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα και εδώ και καιρό βρίσκεται μόνον σε αναζήτηση μιας ευκαιρίας για την οριστική ρήξη. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Κόντε θα μπορέσει, με μια τελευταία μεσολάβηση, να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της. Διαφορετικά, το πιο πιθανό σενάριο είναι η επισημοποίηση της κυβερνητικής κρίσης, με συζήτηση και σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Στην περίπτωση αυτή, αν ο Ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να βρει νέους υποστηρικτές (κάποιους νέους δηλαδή βουλευτές και γερουσιαστές από τον κεντρώο χώρο), θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και σε επαναπροσδιορισμό, πιθανώς, των προτεραιοτήτων της πολιτικής του δράσης. Διαφορετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα μπορούσε να διερευνήσει τη δυνατότητα σύστασης κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», ή και να αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού, και του ότι πρέπει να καταρτισθεί το οριστικό σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει ο Τζουζέπε Κόντε να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα. Ενδεχομένως με την αντικατάσταση κάποιων υπουργών του, ή με προσπάθεια διεύρυνσης της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβερνητική συμμαχία.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ