Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚρίσιμη εβδομάδα για το αγροτικό: Τα αιτήματα και οι "κόκκινες γραμμές"

Κρίσιμη εβδομάδα για το αγροτικό: Τα αιτήματα και οι “κόκκινες γραμμές”

Με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με έλευση των τρακτέρ στην Αθήνα, και να ενισχύουν τα μπλόκα μέρα με τη μέρα, αύριο Τρίτη είναι η κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αντιπροσωπεία των αγροτών από ολόκληρη τη χώρα, η οποία έχει ήδη αποστείλει τα αιτήματά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθεί το μεσημέρι στο Μαξίμου προκειμένου να διεκδικήσει από την κυβέρνηση μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι κρίσιμα για την επιβίωση του επαγγέλματός τους.

Οι αυριανές συνομιλίες των δύο πλευρών θα διεξαχθούν υπό την προϋπόθεση των ανοιχτών δρόμων, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει υπογραμμίσει την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. “Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα” παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο ότι το κάλεσμα διαλόγου και συνεννόησης έχει σαφή όρια.

«Εμείς παλεύουμε τόσες ημέρες στον δρόμο για να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο, ένα πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, να μειωθεί δηλαδή το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να πουλάμε το προϊόν μας σε τιμές που να το καλύπτουν. Πολλές φορές πουλάμε και κάτω από το κόστος παραγωγής», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

«Υπάρχει αναγκαιότητα ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Εμάς αυτό που θα μας ικανοποιήσει είναι να ζήσουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε. Αυτήν την στιγμή φεύγουμε συνεχώς. Πάντα διεκδικούμε πράγματα που είναι εφικτά και ρεαλιστικά, απαντούν στις ανάγκες του σήμερα, ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα λυθούν όλα με μιας. Η προϋπόθεση είναι να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και αυτή είναι η ‘κόκκινη’ γραμμή μας».

Όπως λέει ο ίδιος, μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για τις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες εκτάσεις στη Θεσσαλία, οι οποίες θα περάσουν χρόνια μέχρι να καλλιεργηθούν ξανά.

«Θρίαμβος Μητσοτάκη η νέα ΚΑΠ»

Σχετικά με τη Νέα Αγροτική Πολιτική, η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε λόγο στο MEGA για θρίαμβο.

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο δημοσιονομικό προκειμένου να παράσχει την καλύτερη δυνατή λύση στους αγρότες. Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό ότι ο πρωθυπουργός μπαίνει μπροστά στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, δείχνοντας αφενός τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την αγροτική πολιτική ως κυβέρνηση, αφετέρου δείχνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι σε ανώτατο επίπεδο ό,τι είναι δυνατόν με βάση τις δυνατότητες της χώρας να εξασφαλιστεί, θα εξασφαλιστεί».

«Ήταν επιτυχία της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη η νέα ΚΑΠ; Ναι ήταν. Ήταν μια νίκη, ένας θρίαμβος της χώρας. Η χώρα πήρε σχεδόν αλώβητα 19,3 δισ. για την περίοδο την οποία διανύουμε, όταν όλες οι κραταιές χώρες υπέστησαν μείωση έως και 15%. Είναι διαφορετικό το σχήμα χρηματοδότησης στη νέα ΚΑΠ; Είναι, και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, είναι λιγότερες οι άμεσες ενισχύσεις», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την κα Αραμπατζή, «το κόστος παραγωγής είναι η νούμερο ένα πρόκληση» αυτήν την στιγμή, ενώ τονίζει πως «η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έπρεπε να τρέξει γρηγορότερα».

«Ο αγώνας είναι παράλληλος»

Μιλώντας για το αγροτικό ζήτημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνει:

«Οι αγρότες σήμερα κάνουν αγώνα αφενός για αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα, όπως είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου, η επαναφορά της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2019. Ο αγώνας όμως είναι και για τη Θεσσαλία, είναι ένας αγώνας παράλληλος των αγροτών».

«Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, την Τρίτη να είναι παράλληλη η διαπραγμάτευση», συμπληρώνει, σημειώνοντας για την ΚΑΠ πως παρόλο που «το ποσό για τη χώρα μας ήταν σχεδόν το ίδιο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαν μειωμένες επιδοτήσεις».

«Από τα τρία οικολογικά των κτηνοτρόφων, μόνο το ένα περπατάει διότι δεν έχει λυθεί το θέμα με τα βοσκοτόπια», συμπληρώνει.

«Τεράστια καθυστέρηση»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, σημειώνει:

«Υπάρχει ένα συμπέρασμα που λέει το εξής: αντί πραγματικά να βγει ο πρωθυπουργός μπροστά απέναντι στο θέμα των αγροτών, δυστυχώς είδαμε και ο ίδιος και η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις με τεράστια καθυστέρηση. Το ζητούμενο δεν είναι να έρθεις εκ των υστέρων, πυροσβεστικά, και να πεις θα δω τους αγρότες ενώ έχει προηγηθεί ένα μεγάλο έλλειμα μέτρων για την στήριξή τους αλλά και πολλές εκφάνσεις αλαζονείας της κυβερνητικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη:

«Όλα αυτά δείχνουν την στρατηγική που υπάρχει και το πώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει πραγματικά τα ζητήματα, παρά μόνο σέρνεται μετά από τις πιέσεις των αγώνων των ιδίων».

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε το στρατηγικό σχέδιο που αφορά την ΚΑΠ, να απλοποιηθούν τα οικολογικά σχήματα και να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου για να στηριχθούν οι πραγματικοί αγρότες. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η δημιουργία ενός σχεδίου ενεργειακών κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές, να ελαφρύνουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, να καταργήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, να προστατεύσουμε την αγροτική γη. (…) Αν εξαιρέσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», συμπληρώνει, επισημαίνοντας:

«Δεν μπορούν να ακούν ότι είναι θρίαμβος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη αυτό που συμβαίνει με την ΚΑΠ. Είναι άλλο το κομμάτι της χρηματοδότησης και του προϋπολογισμού και άλλο το κομμάτι των χρημάτων».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ