Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚρίσιμα και στρατηγικά μέταλλα: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την παρουσία τους στην Ελλάδα...

Κρίσιμα και στρατηγικά μέταλλα: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την παρουσία τους στην Ελλάδα – Ο ρόλος τους

Σε έρευνες, που γίνονται στο Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την παρουσία κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων, όπως ο χαλκός, το αντιμόνιο, το τελλούριο, το ίνδιο, ιδιαίτερα στην Μακεδονία και στην Θράκη. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευσή του στο newsletter του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ο κ. Χαράλαμπος Φείδας Πρύτανης του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει με βάση και σχετική ομιλία που έκανε σε σχετική εκδηκωση στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια του ΣΝΕ :

Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και για την ενεργειακή μετάβαση. Η ανθρωπότητα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σε σπάνια και κρίσιμα μέταλλα και οι πόροι της Γης που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν επαρκούν. Πρέπει άμεσα να εντοπιστούν νέα κοιτάσματα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλο αριθμό κοιτασμάτων αλλά με άγνωστα αποθέματα. Τα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία με κρίσιμες και στρατηγικές ορυκτές πρώτες ύλεςγια την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται στο Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την παρουσία κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων, όπως ο χαλκός, το αντιμόνιο, το τελλούριο, το ίνδιο, ιδιαίτερα στην Μακεδονία και στην Θράκη. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις γεωλογικές έρευνες, σε επίπεδο διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, και βασίζονται και σε συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία).

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις της μεταλλευτικής έρευνας, το Τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ έχει προσαρμόσει το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εισάγοντας μαθήματα τρισδιάστατης μοντελοποίησης κοιτασμάτων σε διάφορα γεωλογικά περιβάλλοντα με χρήση λογισμικών, γεωστατιστικής ανάλυσης, και προγνωστικής μοντελοποίησης σε τρισδιάστατο περιβάλλον.

Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας που συμμετέχουν σήμερα στην εκδήλωση, ασχολούνται ερευνητικά με τις διαδικασίες γένεσης, έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτών πρώτων υλών. Εκτός από την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, έχουν στόχο την διάδοση της επιστήμης της Κοιτασματολογίας στο ευρύ κοινό και την εξωστρέφεια της επιστήμης της Γεωλογίας. Διοργανώνουν επιστημονικές διαλέξεις με διακεκριμένους ομιλητές από την επιστημονική κοινότητα και την μεταλλευτική βιομηχανία, καθώς και την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου σε σημαντικές γεωλογικές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ